Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Skal det blive dem? José Antonio Griñán (tv.) og Diego Valderas.

Endnu ingen afgørelse i Andalusien
Den 25. marts stod valget til det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.

Her fik konservative PP som bekendt 50 mandater, mens det nuværende regeringsparti, socialistiske PSOE, gik tilbage til 47 mandater. Med støtte fra venstrefløjskoalitionen IU, som fik 12 mandater, kan PSOE sandsynligvis alligevel fortsætte med at lede den lokale regering.

Ved La Danesas deadline forhandledes der dog stadig mellem partierne, anført af den nuværende formand for Junta de Andalucía, José Antonio Griñán fra PSOE, og Diego Valderas fra IU.

Det kommunistiske parti, som er integreret i IU, har givet grønt lys til at støtte en PSOE/IU-ledet regering, men IU skulle først den 24. april give det endelige klartegn, og derefter afgøre, hvem som skal repræsentere partiet i Juntaen.

En egentlig ny lokalregering forventes derfor først at være på plads i begyndelsen af maj.

Selvom alt i skrivende stund peger på en koalition mellem de to venstrefløjspartier, er intet sikkert. Efter det sidste valg i naboregionen Extremadura valgte netop IU paradoksalt nok ikke at indgå et partnerskab med PSOE.

 


Carmen Martínez Aguayo gav de dårlige nyheder.

Junta de Andalucía skylder leverandører 2.763.300.000 euro
Den andalusiske lokalregering, Junta de Andalucía, skylder sammenlagt mere end 2,7 milliarder euro til private leverandører.

Beløbet er udregnet per 1. januar i år, men tallet blev offentliggjort i april, samtidig som den spanske regering blevet informeret. Regeringen havde gjort krav på at blive informeret om, hvor stor en gæld, de 17 regioner egentlig har.

Finansminister Cristóbal Montoro (PP) havde inden da udtalt, at han, baseret på informationer fra Eurosat, mente, at gælden var omkring tre milliarder euro, og det var så ikke langt fra det, som rådmand i Juntaen med ansvar for finanser, Carmen Martínez Aguayo (PSOE), insisterer på, er det faktiske beløb.

Lokalregeringen ligger inde med 772.753 ubetalte fakturaer fra i alt 5.107 leverandører, hvoraf ca. 97 procent er virksomheder i sundhedssektoren.

Derudover har den nuværende formand for Junta de Andalucía, José Antonio Griñán (PSOE), meddelt, at han vil spare 2,6 milliarder euro på regionens budgetter i år, men det bliver den kommende lokalregering, der kommer til at træffe den endelige afgørelse.

 


To mænd med kvælningsfornemmelser.

Det spanske kongehus graver sig dybere i dyndet
Juan Castro, der er den ansvarlige dommer i sagen mod kong Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarín, overvejer nu at inkludere bevismateriale, der kan implementere monarken i korruptionsskandalen omkring Instituto Nóos.

I sagen, hvori Urdangarín er tiltalt for fire lovovertrædelser, heriblandt korruption, har hans tidligere forretningspartner, Diego Torres, fremlagt nogle e-mail, der skulle indikere, at kongen kunne være medvidende om svigersønnens aktiviteter i Nóos, der skulle forestille at operere som en NGO. En af e-mailene antyder ifølge El País, at kongen desuden agerede mellemmand for at Urdangarín kunne blive besætningsmedlem på Ayres nye yacht, Prada, til den 32. America’s Cup. Projektet blev dog ikke gennemført, men det skyldtes, at regattaen i 2007 i Valencia ikke var nogen større succes.

Dommeren meddeler, at han vil ”overveje” sagen indtil det næste skridt i sagen skal tages, hvilket er endnu en afhøring af Torres, der skal finde sted den 22. maj.

Samtidig regner kritikken over kongen, efter det kom frem, at han var på elefantjagt i Botswana, da han i midten af april faldt og brækkede hoften. Ifølge El Mundo betalte han ikke selv for den eksklusive tur, men var inviteret af den sudiarabisk forretningsmand Mohamed Eyad Kayali, der har flere virksomheder i Spanien. Det skulle være takket være ham, at Spanien fik til opgave at føre hurtigtoget AVE’n til Mekka.

De mere ekstreme kritikere kræver, at kong Juan Carlos abdicerer, mens de mere moderate i det mindste forventer en forklaring. Verdensnaturfonden WWF’s spanske afdeling, WWF-Adena, hvor kongen er æresmedlem, vil før sommeren afgøre, om man vil ekskludere ham.

 


Få turforslag og praktisk information på mobilen.

App Costa del Sol
Nu kan man få Costa del Sol og Málaga på mobilen. Det er provinsstyrelsen i Málaga, der sammen med telefonselskabet Orange har lanceret en app, der er tilgængelig på iPhone og Android.

Applikationen indeholder bl.a. turforslag, informationer om diverse seværdigheder, vejvisere til nærmeste bank og apotek samt tips til hoteller og spisesteder.

Foreløbig er den på spansk, men planen er med tiden at udvide med flere sprog.

Málaga er den første spanske provins til at få sin egen app.

 


Vicente del Bosque var med til at føre Spanien til verdensmesterskabet i bold.

Del Bosque fortsætter
Træneren for det spanske fodboldlandshold, Vicente del Bosque, har netop forlænget kontrakten med det spanske fodboldforbund (RFEF).

Aftalen ville ellers udløbe efter EM i Polen/Ukraine, hvor finalen spilles den 8. juni.

Det var Del Bosque, som førte landsholdet til VM-titlen i Sydafrika i 2010, mens det derimod var hans forgænger, Luís Aragonés, der stod på sidelinjen, da holdet i 2008 vandt EM.

Det er endnu uvist, hvor lang tid den nye kontrakt varer, men den formodes at inkludere VM 2014 i Brasilien.

 


Den blå by i Ronda-bjergene.

125.000 besøger verdens første Smølfe-by, Júzcar
Omkring 125.000 personer har lagt vejen forbi Júzcar, siden byen i juni 2011 blev erklæret verdens første Smølfe-by.

Det er byens borgmester, David Fernández Tirado (PSOE), der har oplyst, at interessen slet ikke er faldet, siden smølferne indtog den andalusiske by i forbindelse med optagelser til filmen Smølferne 3D. Den umiddelbare interesse fik kommunen til at foreslå, at byen ikke skulle males hvid igen, men forblive som verdens første by dedikeret de små blå væsner. En afstemning blandt de 200 indbyggerne afgjorde sagen.

De mange besøgende har da også skabt øget beskæftigelse i byen, hvor fem nye forretninger har set dagens lys.

 

Tidligere Marbella-byrådsmedlem spottet i Indonesien
Tidligere medlem af byrådet i Marbella Javier Lendínez forsvandt sporløst i slutningen af 2008. Lendínez var involveret i Malaya-korruptionsskandalen, der bl.a. lænsede kommunekassen, og myndighederne mener, at han modtog bestikkelse på mindst 18.000 euro fra skandalens hovedperson, daværende byrådsmedlem med ansvar for byplanlægning, Juan Antonio Roca.

Det var dog i en anden sag vedrørende bedrag i forbindelse med ejendomshandel og udstedelse af illegale byggetilladelser, at han i 2006 blev anholdt efter ordre fra dommer Miguel Ángel Torres. Lendínez blev kendt skyldig, men var på fri fod, indtil han i 2008 skulle begynde at afsone en fængselsstraf på ni måneder, da han så forsvandt. I hvert fald mødte han ikke op i fængslet Alhaurín de la Torre, og de sidste spor, han efterlod sig, var hos kæresten, der boede i Tarifa.

Ingen hørte tilsyneladende fra ham, indtil dagbladet La Opinión de Málaga i april måned modtog et billede, som afsenderen hævder, er den forsvundne Lendínez. Billedet er taget på en restaurant i Borobudor på Java (Indonesien). Ingen ved, hvorfor han har ladet sig fotografere, når han ikke kan være uvidende om, at han er efterlyst af Interpol.

Yderligere to personer, som formodes at være involveret i Malaya-sagen, er flygtet. Det drejer sig om forhenværende byrådsmedlemmer José Manuel Carlos Llorca, som siden flugten skulle have gennemgået flere plastikoperationer, og Carlos Fernández, der i 2006 fortalte sine nærmeste, at han ville gå pilgrumsruten Camino de Santiago, men som i stedet skulle have fundet ruten til Argentina.

 


Elena Arzak gør familienavnet endnu større.

Spanier bedste kvindelige kok
Den baskiske kok Elena Arzak er blevet kåret til verdens bedste kvindelige kok. Det er organisationen bag magasinet The World’s 50 Best Restaurants, som står bag udnævnelsen.

”Jeg er rørt, ikke kun på mine egne vegne, men for hele restauranten,” sagde Arzak, som i dag driver restauranten Arzak i San Sebastián, efter hun blev informeret om den fine pris. Hun vandt, fordi hendes madlavning er ”avanceret og baseret på konstant udvikling”, lyder det bl.a. fra The World’s 50 Best Restaurants.

”Frem for alt er jeg taknemmelig for, at min far har lært mig alt det, jeg kan som kok,” fortsætter hun med reference til faren, Juan Mari Arzak, der er en af pionererne i det nye spanske køkken, og den første basker til at få tre stjerner i Michelin-guiden. Elena Arzak er fjerde generation til at drive restauranten i den nordspanske by, hvor den blev åbnet i 1897.


Slut med kontantbetalinger

For at dæmme op for snyd og bedrag, som hvidvaskning af penge og falske fakturaer, har den spanske regering besluttet at begrænse den maksimalt tilladte betaling i kontanter til 2.500 euro.

Forbuddet gælder, når ”mindst den ene af parterne er en virksomhed,” lyder det fra regeringen, der desuden har forklaret, at en bøde for ikke at overholde reglen vil være på 25 procent af det betalte beløb.

Initiativet forventes i den resterende del af 2012 at give 8,171 milliarder euro i statskassen. Den spanske regering har fundet ideen hos lidelsesfællen Italien, hvor en lignende ordning i 2009 og 2010 indbragte omkring fem milliarder euro.

Reglen er trådt i kraft.

 

Priser på lejligheder faldet med næsten 34,9 procent
Priserne på lejligheder ved den spanske middelhavskyst er gennemsnitligt faldet med 34,9 procent, siden krisen startede for godt fire år siden, skriver La Opinión de Málaga.

Og priserne fortsætter åbenbart med at falde. Alene i marts måned var faldet på 11,5 procent i forhold til samme måned i 2011.

I de spanske storbyer ses en lignende tendens, her kan man nu erhverve sig en lejlighed til gennemsnitligt 30,8 procent mindre end i 2007.

Antallet af alle former for bolighandler falder også. Tallene for underskrifter på skøder i januar og februar i Málaga-provinsen er netop blevet offentliggjort, og her skiftede kun 2.949 boliger ejer, og det er 25 procent færre end i samme periode sidste år. I hele Spanien er der i samme periode solgt lidt over 63.000 ejendomme, og det er 30 procent færre end i 2011.

 


Spanske Repsol borer efter olie i argentinsk farvand.

Argentina eksproprierer spansk olieselskab
Argentinas præsident, Cristina Fernández de Kirchner, har meddelt, at hun vil ekspropriere YPF, hvori det spanske olieselskab Repsol har aktiemajoriteten.

Meddelelsen kom efter flere ugers spekulationer om en statslig overtagelse af de spanske aktiviteter i Argentina. Fernández de Kirchner har forklaret, at hun vil sende et lovforslag til den argentinske kongres, et forslag som vil gå ud på, at 51 procent af kontrollen skal gå til staten, 49 procent til landets provinser.

”Vi er det eneste land i Latinamerika, og et af de eneste i verden, der ikke varetager vore egne naturlige ressourcer,” sagde Fernández de Kirchner i april på argentinsk Tv.

Hun havde knapt afsluttet sin tale, før myndighederne invaderede YPF’s kontorer i bl.a. Buenos Aires og beordrede mange af de ansatte ud, heriblandt flere spaniere.

Den spanske regering har advaret mod den argentinske præsidents planer, som man mener vil skade landet selv, og EU har bedt Argentina om at respektere de aftaler, der er indgået med udenlandske investorer. På denne side af Atlanten frygtes det, at YPF kun er det første af en række selskaber, som præsidenten planlægger at ekspropriere.

YPF blev privatiseret i 1998 under daværende præsident Carlos Menem og har også været kontrolleret af den magtfulde, argentinske Eskenazi-familie, som i dag ejer 25,46 procent af selskabet, mens Repsol sidder på 53,57 procent.

I løbet af de næste dage skal argentinske eksperter bedømme, hvor meget man vil betale Repsol for andelene i YPF. Aktierne er allerede faldet med 18 procent på børsen i New York.

Fernández de Kirchner var netop vendt hjem til Buenos Aires efter et møde mellem lederne af de amerikanske lande, som blev afholdt i Colombia, hvor også Barack Obama deltog. Hun forsøgte der at finde støtte for Argentinas fortsatte krav på Falklandsøerne, hvilket dog ikke lykkedes.


Finne druknet i Marbella

En 49-årig finsk mand druknede den 16. april ved stranden La Fontanilla i Marbella.

To kinesere, der tilbyder massage på stranden, så manden ligge livløs i vandet og råbte efter hjælp, som kom hurtigt i form af to britiske betjente, der er her på ferie.

På trods af en hurtig indsats lykkedes det ikke at genoplive manden. Han formodes at være druknet eller have fået en hjerteinfarkt under svømningen.

 


Fotoet fra det amerikanske politi.

Olazábal fanget af amerikansk politi
Den spanske golfspiller José María Olázabal havde tilsyneladende travlt med at komme væk fra Augusta, golfklubben i Georgia, USA, hvor han ikke havde klaret cuttet i US Masters.

Han blev i hvert fald stoppet af politiet, da han kørte med 156 km/t, hvor man kun må køre 105 km/t.

Ifølge det amerikanske politi undskyldte spanieren mange gange og efter at have fået taget et forbryderbillede og betalt en bøde på 621 dollars, fik han lov til at køre videre.

 


Sparekniven når nu sundhedssektoren, som Hospital Costa del Sol i Marbella.

10 milliarder euro skal spares på sundhed og uddannelse
Den spanske regering kalder det for ’justeringer’, men i realiteten skal der, udover den netop meddelte besparelse på godt 27 milliarder euro i indeværende år, spares 10 milliarder euro i sundheds- og uddannelsessektorerne. Den yderligere besparelse blev offentliggjort i april i en meddelelse fra den konservative statsminister, Mariano Rajoy.

Regeringen mener, at der er mange penge at hente i de to sektorer, også uden at det går ud over udbud og kvalitet. Det gælder bl.a. på lægemidler, som i Spanien udgør 25 procent af sundhedsvæsnets udgifter, mens det europæiske gennemsnit kun er 15 procent.

I meddelelsen nævnes det desuden, at regeringen overvejer at privatisere dele af sundhedsvæsnet og at mindske den eksisterende overadministration mellem kommuner, provinser, regioner og staten, men detaljerne foreligger endnu ikke.

Regeringen er nødt til at finde støtte for besparelserne hos regionerne, der har en høj grad af autonomi i netop sundhed og uddannelse.

Ifølge planen skal der hentes tre milliarder euro fra uddannelse og syv fra sundhed.

Regeringen har desuden oplyst, at man planlægger at skynde på salget af statens andele i landets sparekasser.

Ruth Ortiz efterlyser sine børn, Ruth og José.

 


Forsvundne Córdoba-børn stadig et mysterium
Efter godt et halvt år er der stadig intet spor efter de to børn fra Córdoba, som forvandt den 8. oktober 2011.

Ruth på seks år og José på to år er ikke set, siden de var sammen med deres far, José Bretón, som hævder, at de besøgte forlystelsesparken Parque Cruz Conde i Córdoba. Han havde været sammen med børnene fra omkring kl. 13.00, men kl. 18.40 ringede han til politiet for at meddele, at børnene var forsvundet. Politiet satte en eftersøgning i gang, men da den ikke ledte til spor, begyndte man at mistænke faren for enten at have kidnappet børnene eller at have slået dem ihjel. Han blev anholdt den 18. oktober.

Forældrene var separeret, og mens faren boede i Córdoba, boede moren, Ruth Ortiz, i Huelva, hvor hun stadig opholder sig. Faren derimod er stadig fængslet, anklaget for kidnapning, men han fastholder, at han ikke ved, hvad der er sket med børnene.

Ifølge politiet mener, at foretog han opringningen fra hans families ejendom, Las Quemadillas, og ikke fra parken, som han hævder. Derudover viser optagelser fra sikkerhedskameraer i parken José Bretón alene, hvilket selvfølgelig ikke er et bevis, kun nok til at forstærke mistankerne imod ham.

Ejendommen Las Quemadillas, som har flere brønde og er omgivet af marker med appelsintræer, er blevet finkæmmet flere gange af politiet, men der er endnu ikke fundet et eneste spor, der kan lede til børnene eller i det mindste en mere konkret teori om, hvad der kan være sket med dem.

 


Pengene kan komme fra handel med våben og narko, mener José Luis Bilbao.

Modstand mod amnesti til våben- og narkohandlere
Der er en voldsom modstand mod regeringens planer om at give amnesti til de, som har modtaget betalinger og lønninger på konti i udlandet, og til de, der har modtaget penge under bordet, hvis de deklarerer disse indtægter til skattevæsnet. Man skal i så fald bare betale 10 procent i skat, og der vil ikke blive stillet spørgsmål eller blive tale om andre afgifter eller bøder. Regeringen forventer at hive flere milliarder euro ind til statskassen alene med denne regel.

Lokalregeringen i Baskerlandet, som selv indsamler skatter og videresender den relevante del til staten, har allerede meddelt, at man ikke har tænkt sig at implementere reglen, da pengene, ifølge rådmand i Vizcaya-provinsen José Luis Bilbao (PNV), ”kan komme fra handel med våben og narkotika samt bestikkelse”.

Associationen for Spaniens skatteinspektører er enig. Man mener, at det er lovstridigt og at ”det underminerer moralen hos ærlige skatteborgere”.

 


Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón ved en af sine Audier.

Ministre har tre-fem biler hver, kritiserer betjentes fagforening
Den største fagforening for Spaniens politibetjente, Sindicato Unificado de Policía (SUP), har rettet en uventet og skarp kritik imod regeringen.

I en intern bolletin skriver SUP, at hver minister samt direktører for offentlige selskaber og departementschefer har mellem tre og fem biler bare for ikke at blive ulejliget, når en skal vaskes, ligesom de har chauffører og sikkerhedsvagter på det offentliges bekostning.

”De opfører sig som arabiske sheiker for vores penge, mens de skærer ned og kræver opofre blandt de mest sårbare, de som ingenting har,” forsætter fagforeningen i bulletinen.

Kritikken er ikke kun rettet mod den nuværende, konservative regering. Også den forhenværende, socialistiske regering får en omgang. Som eksempel nævnes et maleri af den tidligere formand for kongressen José Bono, der nu skal pryde en væg i kongresbygningen til en pris af 82.600 euro.

”Det, som de beder andre om, passer ikke sammen med det, de selv gør,” konkluderer SUP.

Ifølge www.noticias.coches.com har regeringen i alt 325 biler, mens f.eks. den lokale, andalusiske regering har 275, og alle landets kommuner har over 1.000 køretøjer.

 


Eurovegas på vej til Spanien.

Madrid og Barcelona står lige i dyst om Eurovegas
Madrid og Barcelona står nogenlunde lige i dysten om at tiltrække Eurovegas.

Det er forretningsmanden, den stenrige amerikaner, Sheldon Adelson, der planlægger at opføre en kasinoby a la Las Vegas i Europa, og valget af område er nu kogt ned til de to spanske storbyer.

Adelson, der ejer flere kasinoer i USA og Hongkong, har haft besøg af delegationer fra de lokale myndigheder i Madrid-regionen og Catalonien. Efter møderne konkluderede han så, at der er fordele ved begge de spanske storbyer, og at han synes lige godt om dem begge. Han har dog afsløret, at komplekset bliver lig med det i Las Vegas med en vej som The Strip, ad hvilken der så skal ligge flere kasinoer, gigantiske hoteller m.v.

I Catalonien har myndighederne dog sat visse begrænsninger på hotellernes højde, eftersom den mulige grund ligger ved lufthavnen El Prat, hvilket ikke er et problem i hovedstadsområdet.

Ifølge El País vil kasinobyen skabe 164.000 arbejdspladser.

 


Soroptimisterne fortsætter deres kampagne ”Et liv uden vold”

I april 2011 præsenterede Soroptimist International Club Costa del Sol en ny kampagne i samarbejde med IAM – det andalusiske kvindeinstitut i Málaga. Kampagnen henvender sig primært til den europæiske befolkning her på Costa del Sol. Ved hjælp af annoncer i den udenlandske presse informerer Soroptimisterne om Junta de Andalucías gratis hjælpelinje, hvor kvinder kan få hjælp og rådgivning om deres rettigheder på 51 forskellige sprog, inkl. dansk.

SI Club Costa del Sol præsenterer nu en plakat med den samme information for på denne måde at nå de kvinder, der ikke læser pressen. Ideen er at sætte disse plakater op på politistationer, lægecentre, biblioteker, klubber, kirker, supermarkeder, etc. Kort sagt steder, hvor den vil blive set, ikke kun af kvinderne, men også af deres familie og venner.

Jette Overgaard, formanden for SI Club Costa del Sol, fortæller, at organisationen, der har mere end 90.000 medlemmer i hele verden, har det primære formål at hjælpe kvinder og i dette tilfælde specielt de kvinder, der er udsat for vold i hjemmet. Hun understreger, at med afholdelsen af den internationale kvindedag den 8. marts er det endnu engang vigtigt at gøre opmærksom på kvindernes rettigheder.

Hvis man ringer til hjælpelinjen – 900 200 999 – skal man sige, hvilket sprog man taler, og vil derefter blive stillet igennem til en tolk, dette kan tage et par minutter.For mere information om Soroptimist International Club Costa del Sol: www.si-es.org

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa