Kosten – hvad er sandheden?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

Citat: At undervise andre gøres bedst med kærlighed – når hjertet har forstået.

Jeg blev for nylig voldsomt angrebet af en kunde, der mente, jeg var mere interesseret i at sælge produkter end at tale om den vigtige kost.
Det blev jeg selvfølgelig lidt ked af at høre, for jeg er absolut af den mening, at kosten skal være det basale næringsmiddel i vores liv. Jeg er uddannet hos Eva Lydeking som, efter min mening, er en af de mest vidende omkring kosten og dens betydning for os både psykisk og fysisk.
Jeg tillægger kosten stor betydning, men som livet former sig for os her i Vesten lige nu, er det min erfaring, at det er meget vanskeligt, ja næsten umuligt udelukkende at spise sig til et optimalt fungerende liv uden nogle former for kosttilskud. Mange siger, at de spiser sundt, godt og varieret. Når jeg så går kosten lidt efter i sømmene -inklusiv de små hapsere og stimulanser – viser det sig ofte, at kosten ikke er nær så god, som vi gik og troede.

Forvirringen råder
Lige i øjeblikket er der så mange forskellige eksperter, der hævder at have opfundet hver sin kostretning som værende den eneste rigtige. Vi farer fra den ene eksperts ord og holdninger til den anden, hvad angår lige netop den rigtige kost. Der hersker vild forvirring og uvidenhed både blandt såkaldte eksperter og vi almindelige mennesker. Det er både fint og godt, at vi har alle eksperterne, det er altid godt med information og inspiration, men desværre glemmer vi helt i denne ekspertverden at føle selv, tro på vores krops instinkter og vide, at vi egentlig er ganske gode til selv at føle, hvad vores krop har brug for at spise. Et lille barn, der endnu ikke er spoleret af sukker m.m. vil fx selv række ud efter de næringsmidler, der er gode for det, hvis der bliver sat en række tilbud foran dem.
For mig at se er det uhyggeligt ironisk, at TV viser, hvordan der, her i vores vestlige verden, hver dag smides tonsvis af mad ud, mens vi lader millioner af mennesker dø af sult og underernæring andre steder på kloden. Vi bøder på den dårlige samvittighed ved at sende lidt penge ved de forskellige velgørenhedsarrangementer.
Hver tredje danske kvinde og hver anden mand er for tyk. Jeg havde en interessant diskussion med eet af mine børnebørn, der hævdede, at der simpelthen ikke var mad nok til at brødføde denne verden, mens jeg stædig hævder, at der er mad nok, det er bare fordelingen, der er skæv. Jeg tror fx ikke på, at diverse overskudslagre gavner nogen.

Kostretninger
Vores krop, hver eneste af vores trillioner af celler bygges op af den mad, vi putter i os. Giv det lige en tanke næste gang du går i supermarkedet. Maden påvirker i stort omfang vores hjerne, hvilket er særdeles godt beskrevet i Jean Carpers bog ”Mirakelkost til din hjerne”, men også både psyke, fysik og humør påvirkes meget mere, end de fleste af os tænker over i hverdagen. God mad er en simpel forudsætning for et langt, aktivt og godt liv.
Samtidig med kostforvirringen mener jeg også, at der er en masse spændende nye kostretninger. Mange af disse nye kostretninger har til fælles, at der skal undgås sukker, slik og raffinerede færdigvarer. Der bliver talt en del om det glykæmiske indeks, GI, der fortæller os om de gode og onde kulhydrater. De onde – dårlige kulhydrater er dem, der sender blodsukkeret op med raketfart og speeder insulinproduktionen op, således at der går kuk i den naturlige appetitregulering og fedtforbrænding. Det kalder vi kost med højt GI-indeks.
Af kostretninger, der er spændende lige nu er Raw food, stenalderkost, vegetarisk og veganmad, South Beach kuren, Spis efter din blodtype m.m.
En af de lidt sværere er ”begrænset kalorieindtagelse”. Mange tror, at det er nødvendigt at spise meget for at forblive stærk og sund. Teorien i denne kostretning går i modsat retning, nemlig at man går fra bordet, før man er helt mæt og egentlig har lyst til at spise lidt mere. Efter min mening kræver det virkelig opmærksomhed at følge den retning, for det er jo også vigtigt at få den næring, kroppen trænger til. Det er professor Roy Walford, der står bag denne teori.

Økologi og sund fornuft
Mad er et magtmiddel af dimensioner. Diskussioner om mad bliver ofte næsten helt fanatiske og næsten religiøse.
Efter min mening er det allervigtigste, at din mad er ren, uraffineret og naturlig. Økologi er almindelig sund fornuft. Økologisk dyrkning giver bedre afgrøder, er sundere, smager som regel bedre og indeholder flere næringsstoffer og antioxidanter end de almindeligt dyrkede. Jeg undrer mig til stadighed over, at der på madvarerne skal stå, når de er økologiske. Efter min mening burde det lige være omvendt, nemlig at der skal stå, når en madvare ikke er økologisk samt en forklaring på hvilke ubehageligheder, der kan være forbundet med at indtage hver enkelt af de tilsætningsstoffer, der er tilsat maden eller jordens afgrøder, der er brugt til den pågældende madvare, og at ernæringsvidenskaben måske ikke ved det, da det ikke har været afprøvet på mennesker i den pågældende fødevaresammensætning før. Sikke en salgsetiket det vil blive!
En anden tommelfingerregel er overvejende at spise det, der naturligt vokser i vores klimazone. Det kan være gavnligt også at spise en lille smule fra resten af verden, fordi jeg tror, vi på den måde bliver åbne og bevidste om hele verden, at vi udgør et hele, der hører sammen på trods af vores forskelligheder.
Vil vi spise en kost i balance uden alle dikkedarer, kan det være en god tommelfingerregel at fordele sin kost med 40% kulhydrater (af de gode) 30% protein, 30% fedt.
Lad din søde tand blive mættet med sundt slik uden skadelige farve- og andre tilsætningsstoffer, mørk chokolade, der er mindst 70%, tørret frugt, nødder, mandler og ristede frø.

Hjælp til selvhjælp gennem forskellige kostretninger
Det kan være nødvendigt for nogle mennesker at vælge en kostretning, som følges i en periode, indtil du oplever, at du må frigøre dig, fordi du kan mærke, at din krop bliver mere opmærksom på, hvad den har brug for. Nogle gange skal der afprøves forskellige kostretninger, indtil den findes, der er bedst for dig. Når vi ændrer kostvaner, er det som at lære et nyt sprog. Det kan være svært og tage kortere eller længere tid. Det kan være interessant, fordi det giver dig hjælp og øger interessen for maden og helsen. Ofte hører der både kurser og spændende opskrifter med til diverse retninger.

Kosten og fremtiden
Jeg tror personligt på, at kosten i de kommende år vil dreje i retning af lettere og lysere og mindre fødevareindtagelse, samt flere mennesker der overvejende spiser vegetarisk. Det hænger sammen med, at det at ændre kostvaner samtidig ændrer dybe ting i een selv, og jeg tror, at vi mennesker er på vej i en hel ny og lys retning, hvor omsorgen for hinanden vokser særdeles hastigt.
Er du tiltrukket af den vegetariske mad, men ikke rigtig kan overskue det at blive fuldtidsvegetar, så husk, at det ikke er nødvendigt at være vegetar hver dag. Du kan starte med at være vegetar en gang om ugen, og så udbygge det derfra. Husk lige, at du ikke er den hellige sundheds-ko, fordi du beslutter dig til, at blive vegetar. Jeg ser alt for mange, der med stolthed og lidt frelsthed beretter, at de er vegetarer, samtidig med at størstedelen af deres kost derefter udgøres af syltetøjsmadder og lignende ulødig føde, og det er, efter min mening, ikke særlig hensigtsmæssigt. Det kan være en flugt fra den jordiske side af vores liv.

At spise med opmærksomhed
Når du spiser din mad, er det vigtigt, at du spiser med alle sanser åbne både med hørelsen, synet, lugten, følesansen, smagssansen m.m.. Jeg understreger det meget fordi det, at du oplever maden med alle sanserne hjælper til at aktivere dine fordøjelsesprocesser og enzymproduktionen i mavetarmkanalen. Det siges: Du er, hvad du spiser. Jeg vil hellere vende det om og sige: Du er, hvad du fordøjer og optager.

Tilskud
Selvom vi gør vores yderste for at spise optimalt sundt, har vi, efter min og mange forskeres mening, især efterhånden som vi ældes, brug for vitaminer og mineraler, bl.a. for at redde vores blodkar fra ødelæggelse og vores hjerne fra at gå i opløsning, at holde vores celler fra at udvikle kræft og vores immunsystem fra at forsvinde.
Jeg synes, det er helt urimeligt, at mange mennesker bliver skræmt af aviser og artikler fra at bruge sunde og gavnlige kosttilskud. Der er ingen eller uhyre sjældne dødsfald som følge af aminosyrer, vitaminer, mineraler og urter – tværtimod viser min efterhånden mangeårige erfaring og mange videnskabelige beviser, at brug af de gode tilskud kan have overvældende god effekt.
Spiser du sukkerholdige fødemidler, kræver eksempelvis omsætningen af sukker en del krom og B-vitaminer. Husk at tage hele B-vitaminet i balance, fordi de har en indbyrdes balance.

Citat: Stilhed giver sindet og dermed kroppen hvile, undertiden er det den eneste medicin, der behøves.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa