Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Iñaki Urdangarín er nu tilbage i Spanien.

Kongens svigersøn forsvarer sig

Iñaki Urdangarín, der er gift med prinsesse Cristina, er tilbage i Spanien for at forberede sig til afhøringen den 25. februar, som skal foregå ved domstolen i Palma.
Hans advokat, Mario Pascual Vives, sagde under en pressekonference i går, at Urdangarín ”har betalt en masse skat”, at han ”er vred” over at skulle afhøres og at han er uskyldig. Urdangarín er anklaget for at have tilranet sig store dele af de tre millioner euro, som hans organisation, Instituto Nóos, skulle have modtaget fra de lokale baleariske myndigheder for at organisere nogle turisme- og sportskonferencer. Lignende aftaler skulle være indgået med myndighederne i Valencia.
Pascual Vives benægtede også rygterne om, at prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarín skal skilles.
Advokaten har mødtes dagligt med den anklagede svigersøn, siden denne onsdag i sidste uge vendte tilbage til Spanien. Prinsesse Cristina og han bor sammen med deres børn i Washington. Ifølge El País skulle kong Juan Carlos allerede i 2007 have bedt Urdangarín stoppe sine aktiviteter i Nóos, hvorefter han sendte familien til USA; Urdangarín til et job for Telefónica.
Anklageren har meddelt, at man undersøger boligselskabet Aizoon, som prinsesse Cristina ejer sammen med sin mand. Kongens yngste datter skulle have investeret 1.500 euro i selskabet, hvorfra hun bare tre år senere skulle have modtaget et afkast på 571.000 euro.
Prinsesse Cristina er ikke anklaget i sagen.

 


Kig forbi, inviterer ambassaden.

Danmarks ambassade på ny adresse

Danmarks ambassade i Spanien har fra i dag en ny hjemmeside: http://spanien.um.dk.
Den nye hjemmeside er fælles for ambassaden i Madrid og handelskontoret i Barcelona. Den afløser de to eksisterende sider, der vil blive nedlagt i den nærmeste fremtid. Brugere, der forsøger at komme ind på en af de gamle sider, vil automatisk blive ledt over på den nye side.
Selv om layoutet og opbygningen på den nye hjemmeside er anderledes, vil alle informationer fra de gamle sider stadig være at finde på den nye.
Sammenlægningen af siderne betyder dog, at der fremover kun vil være én opslagstavle for hele Spanien. Af praktiske hensyn anbefales det derfor, at man allerede i emnefeltet gør det klart, hvilken by eller område indlægget er rettet imod. Brugere skal registrere sig på hjemmesiden, før de kan begynde at lægge beskeder på listen.
Det vil være muligt at abonnere på nyheder fra siden både på dansk og på spansk. Abonnenter på den tidligere side skal oprette sig igen på den nye side, da de ikke vil blive flyttet med over automatisk.

 


Madrid-lufthavnen Barajas.

Lufthavne forbliver statslige affærer

Driften af Spaniens to største lufthavne, Barajas i Madrid og El Prat i Barcelona, skal alligevel ikke afhændes foreløbig, har den nye minister for offentlige arbejder (Fomento), Ana Pastor, besluttet.
Der er sat en stopper for udliciteringen af driften af de to lufthavne, hvilket den afgåede regering ellers havde sat i gang med en frist den 31. januar. Men på grund af de dårlige tider mener ministeren, at tidspunktet er ufavorabelt, og i stedet arbejder ministeriet nu på en ny model, som først senere skal bringe privat kapital til de statsejede lufthavne.

 


Mercadona, Spaniens største forretningskæde.

Tre spanske forretningskæder blandt verdens stærkeste

Tre af Spaniens forretningskæder er at finde på listen over verdens 50 stærkeste anno 2012. Listen er baseret på en undersøgelse kaldet Global Powers of Retail, som er udført af revisionsselskabet Deloitte og magasinet Stores.
Spaniens mægtigste kæde er stadig Mercadona, der har øget forspringet over El Corte Inglés. Begge er faldet på årets liste og ligger nu hhv. nummer 42 og 47. Mercadona, der har sine rødder i Valencia, omsætter nu for omkring 15,2 milliarder euro om året.
Den tredje kæde på listen er Indetex, hvis forretninger Zara, Mango m.v., samles under én. Inditex ligger som nummer 49, men er alligevel det spanske selskab, som har det største årlige overskud, nemlig 1,7 milliarder euro. Mercadona tjener 398 millioner, El Corte Inglés 319 millioner.
Tallene er baseret på 2010, men de danner altså baggrund for årets hitliste.
Verdens mægtigste kæde er stadig amerikanske Wal-Mart, efterfulgt af franske Carrefour og britiske Tesco.

 


Troende muslimer beder på pladsen.

Muslimer trodser modstand mod bønner

Troende muslimer trodser myndighedernes modstand og fortsætter med at afholde fredagsbøn på pladsen Camarón de la Isla i Badalona.
Omkring 500 troende, de fleste af dem pakistanere, har hver fredag gennem de seneste tre år benyttet pladsen i centrum af den catalanske by, men nu har byens borgmester, Xavier García Albiol (PP), bedt dem om at finde et alternativ.
Det havde han også bedt dem om for seks måneder siden, men nu bliver de efter al sandsynlighed tvunget til at afholde bønnen et andet sted. Årsagen er ikke modstand mod bønnen eller samlingen, men at kommunen planlægger at renovere pladsen, der inkluderer et sportsanlæg.
Alligevel frygter borgmesteren, at anmodningen vil resultere i uroligheder.
”Jeg leder ikke efter en konflikt. Det nemmeste ville være at lade tingene være, som de har været de sidste tre år, men det ville være uansvarligt af mig,” siger Xavier García Albiol til El País.

 


Cudecas nye forretning på Avda. Jesús Santos Rein.

Cudeca i Fuengirola er flyttet

Cudeca – velgørenhedsorganisationen, der bl.a. driver cancerhospicet i Benalmádena – har holdt flyttedag i Fuengirola. Det er organisationens genbrugsforretning, som man har flyttet – dog kun tre numre på den samme gade, Avda. Jesús Santos Rein.
Man modtager gerne bidrag til forretningen, der har åbent mandag – lørdag kl. 10.00 – 13.30.

 


Spanien vinder 24 – 22 over Kroatien.

Spanske håndboldherrer leder gruppen

I det yderst uberegnelige EM for håndboldherrer er Spanien endnu med. Søndag led landsholdet ganske vist, men vandt alligevel over Kroatien med 24 – 22. Dermed er Spanien nummer et i mellemrundens gruppe to.
I dag gælder det Island. Kampen kan ses fra kl. 16.10 på Teledeporte.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.