Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det kan synes at være et tungt emne, jeg vælger til månedens artikel. December er kendt som julemåneden, der normalt kendetegner fest, farver, hygge og masser af glæde og lys.

Julen kaldes også for hjerternes fest, og jeg ønsker af hele mit hjerte, at det er hjerternes fest, der vinder hos os alle fremfor de gaver, mad og andre stressrelaterede faktorer der hvert år truer julefreden.

Rundt om i hjemmene; egne hjem, plejehjem, hospitaler osv. er der mennesker, hvis hjerne hver dag formørkes mere og mere og hvor glemslen stille, men ubønhørligt sniger sig ind og bemægtiger sig hjernen. For de pårørende er det ofte en meget svær situation at håndtere, for det gør hjertegribende ondt at se en elsket person forsvinde længere og længere ind i sin egen verden.

Nogle gange gør det så ondt, at man skubber situationen fra sig og udelukker personen eller familien, som er ramt af lidelsen, og det er her, jeg kommer ind med ”hjerternes fest”. Kender du nogle, der er ramt af denne lidelse, så brug decembers hjertevarme til evt. at række en ekstra hånd enten til familien eller personen selv i det omfang, du kan klare det.

Min elskede svigermor blev ramt af lidelsen, og til sidst var vi glade for, at hun levede i Danmark, hvor der var mulighed for at komme på et hjem, hvor hun blev passet godt. De eneste personer, hun kunne genkende, var min mand og jeg. Jeg husker hendes glæde over de juleaftener, som hun tilbragte hos os. Det rod og kaos, hun bragte med sig, var for intet at regne mod at se hendes øjne stråle, når lysene på træet blev tændt.

 

Sygdommen
Det er vigtigt for mig af fremhæve at Alzheimers ikke er en tilstand, vi skal gå og være bange for. Kan vi holde vores hjerne fri for sygdom, kan den fungere rigtig godt gennem et helt langt liv. Nedsatte åndsevner er ikke en normal del af aldringsprocessen, så husk, at demens ikke er en ubønhørlig konsekvens af at blive gammel. Der er et tankesprog der siger: Man udvikler sig ikke til at blive gammel. Det er, når man holder op med at udvikle sig, at man bliver gammel.

Som de fleste af os ved, er Alzheimers en form for hjernesvind, hvor hukommelsen langsomt forsvinder. Hjernecellerne bliver gradvist ødelagte. Det medfører fremadskridende mentale funktioner f.eks. vanskeligheder med at lære nye ting, ræsonnere, kommunikere og foretage sig normale daglige aktiviteter. Et tegn på kommende Alzheimers kan være nedsat lugtesans, der ofte optræder et par år, inden de andre symptomer for alvor starter. Lidelsen anses for at være uhelbredelig, men jeg er sikker på, at vi bare ikke har fundet den rigtige kode endnu. Nye studier har vist, at ved at bruge antioxidanter kan Alzheimers udvikling forsinkes meget.

Alzheimers er en tilstand, der mere og mere alarmerende ligner en epidemi, idet antallet af ramte personer vokser stærkt år for år. Der er videnskabsfolk, der siger, at indenfor 20 år vil halvdelen af alle mennesker over 85 lide af Alzheimers. I Danmark lever 85.000 mennesker med en demenssygdom, hvoraf ca. 50.000 regnes for at lide af Alzheimers.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste blandt hjernesygdommene. Man regner med, at 400.000 personer lever med en dement i familien. Der er ca. 14.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.

Der findes ofte ophobning af aluminium i de ødelagte centre i hjernen. En vigtig grund til aldrig at bruge aluminiumsgryder eller andet aluminium i husholdningen. Også andre tungmetaller spiller formentlig en vigtig rolle. Er der en begyndende demens, kan det være en god ide at blive undersøgt for tungmetalbelastning. Har du amalgamfyldninger, så få dem evt. skiftet, men gå endelig til en tandlæge med erfaring og viden om det. Undersøg også om der er kviksølv i din influenzavaccine. Der kan være mange andre udløsende faktorer til sygdommen, f.eks. genetiske forandringer, svigtende immunsystem, inflammationer, stofskiftedefekter og miljøgifte, som, jeg personligt tror, har en langt større betydning end det er offentliggjort. Måske er der flere faktorer, der spiller en rolle ved udviklingen af Alzheimers. Selve aldringen af nervesystemet synes at forudsætte skader, der er sket gennem livet – nemlig ophobning af frie radikaler.

Gode kosttilskud
Sørg for at spise godt med B-vitaminer. Tænk her især på B 12 og folinsyre. Er det en ægte Alzheimers, så har B12 ingen virkning.

Et hollandsk forsøg har vist, at folinsyre kan fremme hukommelsen hos ældre. 818 mennesker deltog i forsøget. De havde alle sammen forhøjet homocystein, som er en aminosyre, der menes at spille en rolle ved Alzheimers. Da indholdet af folinsyre steg, faldt homocysteinet og hukommelsen forbedredes. Forløbet varede over tre år.

E-vitaminer i rimelig høje doser, op til 400 mg dagligt, er godt. Vær opmærksom på at E-vitamin har en svag blodfortyndende effekt, hvis du f.eks. også tager Aspirin. E-vitamin er en stærk antioxidant.

Tag også gerne C-vitaminer, ca. 1000 mg daglig. C-vitaminer er kendt for sine antioxidative egenskaber. Tag også D-vitaminer, 100 mcg daglig. Det menes, at D-vitaminmangel kan være medvirkende til Alzheimers.

Af mineraler er især magnesium, zink og selen vigtige. Sørg for 200 mcg selen

Desuden skal der selvfølgelig tages essentielle fedtsyrer f.eks. en kombination af omega 3-6-9- fås i Epa-Gla+ fra Biosym eller Solaray. Vær opmærksom på at essentielle fedtsyrer også er blodfortyndende.

Ginkgo biloba har ofte vist god virkning. Tag 100 – 200 mg bedst om morgenen. Ginkgo Biloba er kendt for at være lidt blodfortyndende, så tager du blodfortyndende medicin, så rådfør dig med lægen. Til beskyttelse af nervesystemet kan det være godt med L-Carnitine.

Er der indsovningsproblemer, kan der forsøges med Melatonin.

Carnosin kan også være en hjælp.

Det menes efterhånden af mange eksperter, at Alzheimer er en form for inflammation, og derfor anbefales Curcumin. Der er undersøgelser, der viser, at Curcumin måske har ligeså stor effekt som meget lægeordineret medicin. Curcumin er også med til at reducere niveauet af tungmetaller i hjernen. Curcumin er både en antioxidant og virker antiinflammatorisk. Dosis 500 mg x 3 dagligt sammen med D-vitamin, der arbejder godt sammen med Curcumin.

Ashwagandha er en medicinsk plante, der bruges meget i ayurvedisk medicin til at behandle aldersrelaterede lidelser, og dens mest bemærkelsesværdige virkning er evnen til at vedligeholde sundheden i en aldrende hjerne. Der er forsøg i Japan, der har vist gavnlig effekt på Alzheimer med Ashwagandha og i Indien har man brugt den i mange, mange år.

Andre gode antioxidanter er blåbær og vindruekerneekstrakt, Gotu Cola og rosmarin. Husk endelig Q 10, ca. 100 mg dagligt, samt fosfatidylserin f.eks. Fosfoseriini, 100mg dagligt.

 

Små tips
Motion bekæmper de frie radikaler og beskytter hjernecellerne.

Hold din hjerne i gang. Læs aviser, bøger eller andet, der interesserer dig. Der er et interessant studie, som viser, at hvis du i din barndom elskede at læse bøger og læste regelmæssigt, har du nedsat tilbøjelighed til senere at få Alzheimers.

Sørg for at drikke nok vand, undgå i videst mulige omfang for megen stress og sygdom. Lad ikke andre ”tænke” for dig og tage over i dit daglige liv – det er vi tit rigtig gode til, ”vi vil jo så gerne hjælpe”.

Pas på med medicin og for megen alkohol.

Har du brug for at vide mere uddybende omkring Alzheimers, kan jeg henvise til www.alzheimer.dk, www.radiodoktoren.dk og www.lef.org. Bogen ”Mirakelkost til din hjerne” af Jean Carper er virkelig anbefalelsesværdig. Bogen “Krop uden alder – Sind uden tid” af Deepak Chopra er også opløftende og lærerig læsning.

Så har du en ledig stund i denne søde juletid, så giv dig også tid til din hjerne, for hvad er der egentlig ved et langt liv, hvis du ikke kan huske det?

Stor, glædelig og kærlig jul

Anni

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa