Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Konferencen afholdtes i går i San Sebastián med det mål at afslutte den sidste væbnede konflikt i Europa.

International fredskomité opfordrer ETA til at erklære fred
Den internationale fredskomité, der i går var samlet i San Sebastián, har opfordret ETA til offentligt at proklamere, at det er slut med volden.
Komitéen ledtes af den tidligere formand for FN og modtager af Nobels Fredspris Kofi Annan, og inkluderede også den forhenværende norske statsminister Gro Harlem Bruntland, tidligere irske statsminister Bertie Ahern og irske Sein Feins leder Gerry Adams samt arrangøren, sydafrikanske Brian Currin, fra den internationale organisation Lokarri.
Det er første gang i historien, at en international fredskonference er afholdt i Baskerlandet. Konferencen varede tre timer, hvorefter der blev afholdt en pressekonference, hvor Bertie Ahern informerede om gruppens forskellige anbefalinger.
Den første er, at ETA erklærer et permanent stop på volden, som organisationen har lovet, siden den nuværende våbenhvile blev erklæret i januar. Den baskiske venstrefløj abertzale, der har forsøgt at tage afstand fra ETA og som i maj vandt politisk indflydelse via den politiske partikoalition Bildu, meddelte alligevel i sidste måned, at en våbennedlæggelse var nært forestående, men at det næppe ville ske før parlamentsvalget den 20. november.
Komitéen har også anbefalet, at regeringerne i Spanien og Frankrig starter åbne dialoger med ETA, og lod forstå, at man ser det som sandsynligt, at de 700 fængslede ETA-aktivister bliver en del af disse forhandlinger. Det tredje punkt var kompensation til ETA’s 858 ofres efterladte, mens man derudover kom med anbefalinger til, hvordan indbyggerne i Baskerlandet skal kunne leve sammen i en tidsalder efter ETA.

Reaktionerne på komitéens udspil har dog været blandede:
Statsminister José Luis Zapatero har begrænset sig til at gentage det, som han og regeringen har sagt, siden ETA endte en våbenhvile i 2006 med et attentat på Madrid-lufthavnen Barajas, hvor to mennesker omkom: “Den eneste meddelelse, som vi venter på fra terrororganisationen, er, at den forsvinder, ikke andet.”
Fra PP har formand for partiet i Andalusien, Javier Arenas, sagt, at hans parti ”ikke vil deltage i en pantomime, som kun er med til at give ETA en politisk berettigelse.”
Ofrenes sammenslutning, Covite, havde sendt en meddelelse til komitéen, hvori man krævede, at ”en afslutning på ETA skal muliggøre opklaringen af de attentater, der løber op i hundredvis af drab, skader, kidnapninger og afpresninger, hvor man ikke ved, hvem gerningsmændene er.”


Alfredo Pérez Rubalcaba og Mariano Rajoy

En debat mellem spidskandidaterne
De to største partier, PSOE og PP, er blevet enige om, at deres statsministerkandidater, Alfredo Pérez Rubalcaba og Mariano Rajoy, skal mødes i en enkelt debat på Tv op til parlamentsvalget den 20. november.
Debatten finder sted den 7. november.
De første dueller på direkte Tv i Spanien fandt først sted mellem José María Aznar og Felipe González i 1993 og senere i 1996.


Kajaksejlads er blandt aktiviteterne på floden.

Tusinder besøger flodparken i Fuengirola
Parken omkring Fuengirolas flod, der blev indviet sidste weekend, er blevet et stort tilløbsstykke.
Ifølge byrådet besøgte tusindvis af byens indbyggere de første dage parken, der er døbt Parque Fluvial de Fuengirola.
Den første del af arbejdet på parken har kostet 1,2 millioner euro, og dermed har man bl.a. kunnet rengøre og føre vand til foreløbig 520 meter af den ellers tørlagte flod. Der mangler stadig en del arbejde i området, som rådhuset regner med at have helt færdig i løbet af 2012, men allerede nu glæder indbyggerne i Fuengirola sig altså over de mange nye aktivitetsmuligheder.


Brandfolk kæmper endnu engang mod flammerne.

400 skovbrande ødelægger Galicien
Den lokale regering i Galicien, La Xunta, har informeret om, at omkring 400 skovbrande i øjeblikket hærger regionen. De fleste brande startede i slutningen af sidste uge, og der er foreløbig brændt over 6.000 hektar af.
Den værste brand er nu i provinsen Ourense, hvor der er meget tørt og temperaturerne er høje, årstiden taget i betragtning, specielt i Manzaneda ved bjergene Serra do Inverdadeiro.


Da den unge finske kvinde blev efterlyst via kommunen i Fuengirola.

Ung finsk kvinde, fundet dræbt i Mijas, blev stukket ihjel
De retsmedicinske undersøgelser, der er foretaget på liget af den 18-årige finske kvinde Jenna Lepomäka, som den 6. oktober blev fundet dræbt i en sovepose, smidt i en kløft i Mijas, foreligger nu.
Diario Sur skriver, at undersøgelserne viser, at hun døde på grund af knivstik i maven. Gerningsmændene skulle derefter have skåret liget i stykker i et badekar, for så at forsøge at brænde det af og senere gemme resterne i en sovepose. På trods af det har retsmedicinerne kunnet finde frem til dødsårsagen.
Jenna Lepomäka var kommet til Costa del Sol den 20. juni for at holde ferie. Den 8. juli meldte hendes familie hende savnet.
Fire personer, alle finere, er stadig anholdt, mistænkte for at stå bag drabet.


Det er 40 år siden det sidste vulkanudbrud på De Kanariske Øer. Teneguía på La Palma var i udbrud i fra den 26. oktober til den 18. november 1971.

En ny naboø til El Hierro?
Seismologer frygter nu, at vulkanen på El Hierro kan indeholde langt mere magma end Teneguía på La Palma, som var i udbrud i 1971, og det har startet spekulationer om, hvorvidt de undersøiske vulkanudbrud er kraftig nok til at skabe en ny ø.
For at et undersøisk vulkanudbrud skal forme en ø, skal der dog helt andre og langt mere voldsomme kræfter i udbrud end dem, som nu hærger på og omkring den jordskælvsramte ø, informerer seismologer, der i øjeblikket befinder sig El Hierro.
Fra instituttet Instituto Volcanilógico de Canarias forklarer den ledende videnskabsmand på stedet, Nemesio Pérez:
“For at der skal formes en ø, skal mængden af lava være helt utrolig, hvilket den ikke er i øjeblikket.” ”Men,” forklarer han videre, ”hvis magmaen når op i 50 eller 20 meters højde, vil eksplosionernes omfang stige.”
De nuværende, undersøiske vulkanudbrud ligger omkring 150 meter under havets overflade og 2,5 km fra kysten og byen La Restigna.


Det kan koste op til 30 euro at kaste en håndfuld ris. Eller kikærter.

Tilbud på bryllupper uden ris
Udsultede kommunekasser får kommunalråd til at søge alternative former for indtægter.
Således også i Antequera hvor borgmesteren, Manuel Barón (PP), i går meddelte, at man fra 2012 vil kræve mellem 20 og 30 euro i depositum i forbindelse med borgerlige vielser på rådhuset. Smider ingen af bryllupsgæsterne ris, kikærter eller konfetti efter de nygifte, hvormed kommunen sparer rengøringen, bliver pengene returneret.
”Det kan ikke være rigtigt, at alle skal betale, fordi enkelte personer sviner offentlige områder til,” sagde borgmesteren, som ikke har afsløret, hvor mange bryllupper, der afholdes på hans rådhus.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa