Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Tidligere FN-formand Kofi Annan vandt Nobels Fredspris i 2001.

Kofi Annan deltager i dag i fredskonference i Baskerlandet
Tidligere formand for FN Kofi Annan er i dag i Baskerlandet, hvor han sammen med andre internationale fredsforhandlere deltager i en debat omkring afslutningen på ETA’s vold og terrororganisationens formodede, nært forestående endeligt.
Forumet er arrangeret af den internationale organisation Lokarri, der ledes af den Sydafrikanske advokat Brian Currin, som arbejder på at etablere fredelig sameksistens i Baskerlandet.
Udover Kofi Annan, der vandt Nobels Fredspris i 2001, deltager bl.a. den forhenværende norske statsminister Gro Harlem Bruntland og irske Sein Feins leder Gerry Adams i forumet, der afholdes i San Sebastián. Lokarri havde også inviteret den forhenværende britiske statsminister, nu chefforhandler i Mellemøsten, Tony Blair, men han måtte melde afbud grundet travlhed i den del af verden, hvor han selv leder forhandlingerne.
Ingen fra den spanske centralregering eller den baskiske lokalregering deltager officielt. Enkelte medlemmer af PSOE er dog med som observatører, mens PP har protesteret mod forumet.
”De internationale ledere har overhovedet ingen idé om, hvad der sker i Baskerlandet,” har talsmand for PP, Esteban González Pons, udtalt.
Forumet finder sted i diktator Francisco Francos tidligere sommerpalads i Aiete, som for tre måneder siden blev konverteret til et ”fredspalads”. Mødesalen er døbt Gandhi.

 


Elena Salgado, finans- og vicestatsminister, under weekendens forsamling af G20-finansministre.

Spanien har fire milliarder mere end beregnet, beroliger Salgado
Spaniens finansminister Elena Salgado var med i Paris, da G 20-landenes finansministre samledes til krisemøde.
I den forbindelse beroligede hun sine kolleger og markedet med, at Spanien har en hidtil ukendt reservefond på fire milliarder euro, som vil sikre, at landet når sit mål på et underskud på statsfinanserne på maksimalt seks procent, uanset beslutningen om at bremse op for den planlagte, massive privatisering og på trods af mulighederne for, at regionerne ikke formår at begrænse deres udgifter.
Af de fire milliarder euro kommer 1,8 milliarder euro fra et salg af et telekommunikationsnetværk. Derudover forventer man yderligere 200 millioner fra salg de kommende uger, selvom de helt store udsalg; 30 procent af aktierne i lotteriselskabet Loterías y Apuestas del Estado (LAE) og rettighederne til driften af lufthavnene Barajas og El Prat, der tilsammen var forventet at give 12,3 milliarder euro, er udskudt på ubestemt tid.
Derudover har staten sparet to milliarder euro ved lavere låneudgifter end ventet.
Mødet i Paris var en opvarmning til det egentlige topmøde om tre uger i Cannes, hvor G20-landenes regeringschefer mødes.


Ikke flere hjælpepakker til banker

Inden G20-forsamlingen i fredags havde Elena Salgado sammen med de andre medlemmer af Spaniens ministerkabinet vedtaget, at landets banker fremover selv må tage ansvar for eventuelle underskud i sektoren, hvilket følger G20-gruppens anbefalinger.
Derudover skal foreløbig de tre garantifonde, som separat finansierer sparekasser, banker og kreditselskaber, fusioneres til en enkelt enhed.
Staten havde for nylig skudt 2,8 milliarder euro ind i sparekassen Caja del Mediterráneo (CAM), penge der nu bliver afskrevet som et tab.

 


Udbrud fra de to aktive, undersøiske vulkaner ses på havoverfladen.

Evakuerede øboer kan vende hjem, men skal være parate til at flygte igen
De omkring 700 indbyggere i byen La Restinga på El Hierros sydkyst, som i sidste uge blev evakueret grundet frygt for et vulkanudbrud på land, har nu fået besked om, at de kan vende hjem inden for de næste 24 timer.
Det vil dog ske på betingelse af, at de holder sig parate til at flygte igen, skulle de seismologiske uroligheder under den kanariske ø blive værre. Flere af indbyggerne har da også givet udtryk for, at de foretrækker at blive væk, indtil jordrystelserne er stoppet, og de to undersøiske vulkanudbrud få kilometer fra deres hjem ikke længere er i udbrud.

 


8.000 demonstrerede i Málaga.

Spaniens 15 M-bevægelse inspirerer Occupy-demonstrationer verden over
Demonstrationerne under kampråbet ’Occupy Wall Street’ i New York, som den forgangne weekend spredte sig til omkring 950 byer i 85 lande, heriblandt Rom, hvor den pacifistiske bevægelse fik følge af hooligans, København, hvor et par tusinde indtog Rådhuspladsen, og de fleste større byer i Spanien, menes at være inspireret af dette lands 15 M-bevægelse.
Lørdag var der demonstrationer i omkring 60 spanske byer, bl.a. i Málaga, hvor 8.000 såkaldt indignerede deltog.
Det eneste, de demonstrerende tilsyneladende har til fælles, er utilfredshed med det økonomiske system, bankerne og nedskæringer i sociale ydelser, ligesom de kræv er ’et sandt demokrati’, netop som 15 M-bevægelsen krævede, da den brogede skare 15 M (15. maj) besatte Puerta del Sol, pladsen i Madrid, som er landets symbolske centrum.

 


Stadig bedst at lave forretninger i Barcelona. Her Gas Naturals bygning.

Barcelona og Madrid sjette og syvende bedste, europæiske forretningsbyer
Madrid er ved at indhente Barcelona, men den catalanske storby dog stadig den bedste i Spanien, når det drejer sig om at lave forretninger.
Det viser i hvert fald en undersøgelse foretaget af Cushman & Wakefield, der har spurgt 500 forretningsledere i 36 europæiske byer. De placerer Madrid som nummer syn, en plads højere end i sidste års undersøgelse, mens Barcelona ligger nummer seks, en plads ned på listen.
Blandt de kriterier, de adspurgte skulle gå ud fra, var bl.a. markedstilgang, tilgængelighed af kvalificerede medarbejdere, kvaliteten af telekommunikation og transport til andre byer.
Allerøverst på listen ligger London, efterfulgt af Paris, Frankfurt, Amsterdam og Berlin. Spanien og Tyskland er de eneste to lande med to byer placeret i top ti. København er nummer 17.
Barcelona ligger i øvrigt nummer et, når det drejer sig om medarbejderes livskvalitet. Både Barcelona og Madrid ligger langt nede på listen over medarbejderes sprogkundskaber.

 


Ferrer måtte bide det i sig.

Helspansk semi i Shanghai, ingen pokal
En af semifinalerne i Shanghai Masters stod mellem de to spanske spillere David Ferrer og Feliciano López. Førstenævnte, der ligger nummer fem på verdensranglisten, vandt 6 – 7, 6 – 3, 6 – 3. Ferrer var dermed i finalen, hvor Andy Murray ventede.
Rafael Nadal blev allerede slået ud i ottendedelsfinalen af tyske Florian Mayer, og det var første gang siden 2006, at en anden spansk spiller var i finalen i en Masters 1000.
Den opgave var dog uoverkommelig mod en Murray, der var specielt tændt, da han med en sejr ville passere Roger Federer på ranglisten. Sådan blev det, han vandt 7 – 5, 6 – 4.

 


Levante-spillere jubler under kampen mod Málaga CF.

Madrid to timer på toppen, smæk til Málaga
Real Madrid kunne lørdag nyde udsigten et par timer fra La Ligas top efter en sejr på 4 – 1 over Sevillas Betis. Argentineren Gonzalo Higuaín lavede sit andet hattrick i to kampe.
To timer senere tog FC Barcelona dog mod Racing Santander, og med en sejr på 3 – 0 generobrede Barça førstepladsen.
Søndag måtte de dog igen dele den med opkomlingene fra Levante, som hjemme i Valencia spillede mod Málaga CF. Gæsterne var i elendig form, og lod tre mål gå ind uden selv at formå at score.
I aften, kl. 21.00, spiller Athletic mod Osasuna. Kampen vises på C+ Liga og Gol TV.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa