Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


José Luis Zapatero (tv.), NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og USA’s forsvarsminister Leon Panetta.

Spanien skal blive en del af NATO’s missilskjold
Statsminister José Luis Zapatero underskrev i går en aftale i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles, hvormed Spanien skal spille en vigtig rolle i forbindelse med alliancens missilskjold, kaldet Aegis.
Det er NATO, som har valgt militærbasen Rota i Cádiz-provinsen som center for den amerikanske flådes del af missilskjoldet, det avancerede antimissilsystem, der skal beskytte Vesten for indkommende missiler. Fjenden forestilles i dag at kunne blive Iran eller Nordkorea.
Aftalen er blevet forhandlet i hemmelighed i løbet af de sidste par måneder. Den betyder også, at yderligere 1.200 amerikanske soldater, 100 civile medarbejdere og deres familier vil blive stationerede på og omkring basen i Cádiz-bugten.

 


Dommer Mercedes Alaya mellem retssal og kontor.

Sagen om svindelpensionerne i Andalusien vokser og vokser
Dommeren i den enorme svindelsag kaldet ERE, hvor der er blevet tildelt fiktive førtidspensioner for omkring 650 millioner euro, Mercedes Alaya, fortsætter sine undersøgelser.
I slutningen af september krævede hun alle officielle dokumenter udleveret fra yderligere 40 myndigheder, virksomheder og fagforeninger. Ifølge El País er Spaniens største fagforening, UGT, den mest undersøgte fagforening, og bl.a. fordi den også får stor mediebevågenhed, har dommeren endnu engang krævet flere informationer fra dem om deres indblanding.
Mange af de involverede er ellers kommuner, som dengang styredes af POSE, samt en del virksomheder, der alle lader til at have tæt tilknytning til netop det parti, skriver RTVE. Men senest er det også kommet frem, at PP har noget i klemme. PP’s andalusiske leder, Javier Arenas’ svoger er muligvis impliceret og hans virksomhed undersøges nu også. I begyndelsen af oktober har dommeren bedt om dokumentation fra yderligere 21 virksomheder. Sagen lader til bare at vokse og vokse, men har langt fra samme mediebevågenhed som i foråret. Undersøgelserne er en langsommelig affære, og man kan ikke nå til nogen konklusion endnu – eller placere det endelige ansvar.
Alligevel har Arenas d. 4. oktober erklæret, at han agter at udarbejde en liste over politikere og embedsmænd, som bør erklæres inhabile grundet sagen. Det, mener han, skal vedtages af det andalusiske parlament. Disse personer skal hverken kunne besidde en politisk post eller arbejde i den offentlige administration. Øverst på listen er navne som den forhenværende præsident for Juntaen samt den nuværende, hhv. Manuel Chaves og José Antonio Griñán. Arenas ærinde er selvfølgelig at forsøge at svække sine største politiske rivaler fra POSE. Han erklærer i samme åndedræt, at ”det vil aldrig gentage sig”, hvilket han vil sikre ved at indføre en kontrollov, hvor enhver udbetaling fra statens side skal ledsages af en embedsmands underskrift og accept.
Arenas er forarget over svindelen, som han anklager POSE for at have ansvaret for. ”POSE har kastet 700 millioner euro ud af vinduet. Andalusiernes penge er blevet spildt på PSOE’s underlige disponeringer.” Arenas opfordrer Griñán til at fremskynde valget til Juntaen, ligesom Zapatero har set sig nødsaget til at gøre. Men der er der ikke nogen udsigter til. Griñán holder fast i, at valget skal afholdes til marts.

 


Stranden i Torreblanca.

Mand druknet i Fuengirola
En mand druknede i går, da han badede ved stranden i Torreblanca, Fuengirola, skriver Diario Sur.
Omkring kl. 15.00 havde andre badende set ham livløs i vandet. De fik ham op på land, tilkaldte hjælp og forsøgte også at genoplive ham, men ved ankomsten til ambulatoriet, kunne lægerne kun konkludere, at det var for sent. Hans navn er ikke offentliggjort, kun at han var 65 år.

 


Det andalusiske sundhedsvæsen må stå til ansvar.

Sundhedsvæsen skal betale erstatning for ikke at opdage kræftknude i tide
Andalusiens højesteret har beordret det regionale sundhedsvæsen, Servicio Andaluz de Salud (SAS), til at betale en erstatning på 60.000 euro til en kvinde i Cádiz for ikke hurtigt nok at finde en kræftknude, en ondartet tumor, som hun ellers selv havde opdaget.
Sagen startede i 2004, da den dengang 34-årige kvinde under en egen undersøgelse fandt en knude i det højre bryst. Hun henvendte sig på ambulatoriet Cervantes de Cádiz, hvorfra hun blev henstillet til en mammografi. Efter prøven sagde lægen, at alt var i orden, og at hun skulle komme til en ny undersøgelse seks måneder senere. Da gentog lægen den gode nyhed og bad hende vende tilbage efter et år.
Under den tredje mammografi opdagede man så endelig knuden, der nu målte 15 x 12 cm.
Kvindens forsvarer har forklaret til dagbladet ABC, at hun er tildelt erstatningen, fordi sundhedsmyndighederne ikke overholdt reglerne omkring den maksimale periode på seks måneder mellem to mammografier, og at man heller ikke bemærkede, at der var ”en del” asymmetri mellem kvindens to bryster. Hun blev opereret, hvor det højre bryst blev helt fjernet, og hun får i dag både kemo- og stråleterapi, hvilket hun og hendes forsvarer mener, hun kunne have undgået, havde lægerne fundet knuden, da hun selv gjorde opmærksom på den.

 


Mariano Rajoy under et tidligere besøg i provinsen, hvor han flankeres af Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz, og formanden for PP i Andalusien, Javier Arenas.

Mariano Rajoy indvier i dag PP-konvention i Málaga
Formanden for det konservative Partido Popular, Mariano Rajoy, besøger i dag kl. 12.30 partiets landsmøde, der afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos, i Málaga.
Landsmødet indvies ellers først officielt kl. 16.30 af tidligere statsminister José María Aznar og den ansvarlige for partiets valgkampagne, Ana Mato. Kongressen er døbt ”Empieza el cambio” (ændringen begynder) og varer til den 8. oktober.
Partiets generalsekretær, María Dolores de Cospedal, er på programmet fredag.
Mariano Rajoy er tilbage igen på lørdag, hvor det bliver hans tur til at gå på scenen. Selvom det er partiets landsmøde, forventes formanden ifølge El Mundo ikke at afsløre hele valgprogrammet op til den 20. november. Det sker først om to eller tre uger.

 


Hertuginden og brudgommen dansede flamenco efter deres “sí, quiero”.

Duquesa de Alba har giftet sig for tredje gang
Den stenrige, 85-årige Duquesa de Alba, eller Cayetana Fitz-James Stuart, giftede sig for tredje gang i går på trods af tidligere modstand fra både hendes børn og kongen. Hendes nye ægtemand er den 60-årige Alfonso Díez Carabantes, som hun har været sammen med siden 2008.
Hertuginden af Alba har omkring 200 titler – hun skulle være den person i verden, som har allerflest, heriblandt syv titler som hertuginde, 22 som grevinde og 24 som markis.
Huset Alba kan spores tilbage til det 12. århundrede. Hun skulle være omkring 3,5 milliarder euro værd, før boet gøres op i forbindelse med hendes fordeling af arvegodset, som sker for at undgå, at der kastes tvivl om hensigterne bag brylluppet.
Slægten vil blive videreført af hendes seks børn, som hun fik med sin første husbond, Luis Martínez de Irujo y Artacoz, der døde i 1972.
Brylluppet fandt sted i Palacio de Las Dueñas i Sevilla, hvor kun omkring 40 gæster var med. Hun udtalte efter vielsen, at hun er ”meget lykkelig”.

 


Eye Mou hedder app’en, hvor der gives høje points for at stikke Mourinhos øje ud.

Forsvar Barças assistenttræner – stik en finger i øjet på Mourinho
Catalanere generelt og FC Barcelona-fans specielt har endnu ikke tilgivet Real Madrid-træner José Mourinho for at stikke en finger i øjet på Barcelonas assistenttræner, Tito Vilanova under Super Cup-kampen i august.
For at hjælpe folk med at få afløb for deres frustrationer, har det catalanske firma Reus Avellana Digital nu fremstillet en app til smartphones, der er et spil, som går ud på at stikke fingeren i øjet på Mourinho. Lige så mange gange man vil – Mourinho bevæger sig hurtigere og hurtigere i spillet, men det er bare at følge efter ham.
Manden med overskægget ser selvfølgelig på.

Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.