Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Forretningsmanden Jorge Dorribo (tv.) lytter til José Blanco under en middag i Lugo.

Operación Campeón: et netværk af korrupte forretningsfolk og måske en minister
Den 24. maj beordrede en dommer i Lugo anholdelsen af 15 personer og beslaglæggelsen af dokumentation i 12 forskellige selskabers hovedkontorer samt i private hjem. Deriblandt var medlemmer af ledelsen og ansatte i medicinalselskabet Nupel, der tilhører Jorge Dorribo, og andre som tilsyneladende samarbejdede i et netværk, som skrabede uberettigede subventioner til sig.
Det er dagbladet El Mundo, som i dag bringer historien om sagen, døbt Operación Campeón (operation vinder/mester), som muligvis stikker dybere end til folkene i Lugo.
Ordenshåndhævere i Galicien var på sporet af firmaer, som modtog subventioner fra Instituto Galego de Promocion Económica (Igape), penge der kort fortalt skulle bruges på ekspansion. Men det var ikke sket i de nu anklagede virksomhedslederes tilfælde, og ved nærmere granskning, viser det sig, at det måske ikke er de eneste ulovligheder, der er foregået.
Størstedelen af de implicerede er kendte personer i Lugo, og nogle af dem drev flere selskaber sammen. De er tiltalt for en bred variation af sager under korruptionsparaplyen, nemlig svindel med offentlige tilskud, skjul af aktiver, hvidvaskning af penge og skatteunddragelse.
Flere af dem, heriblandt Jorge Dorribo, sidder stadig fængslet. Han optræder udover i Nupel i op til 16 andre selskaber, der altså også kan være trukket med i denne operation for mestre.
Og han beskylder José Blanco, minister for Fomento (offentlige arbejder) og talsmand for regeringen, for at have krævet 400.000 euro for at have ”hjulpet” sundhedsministeriets fremskyndelse af en række tilladelser til Laboratorios Nupel. Bestikkelsen skulle være betalt via et selskab, der tilhører én af ministerens familiemedlemmer.
José Blanco har selv kaldt anklagerne for ”fuldstændig falske”, og det, at han er blevet set til flere middage med Dorribo, er naturligvis ikke et bevis på det modsatte, men kan blot give anledning til spekulationer.


Beliggenheden skulle være altafgørende. Det blev det også for El Algarrobico.

Omstridt, uåbnet og uønsket hotel snart klar til nedrivning
Højesteret stadfæstede i går afslaget af en registreringsplan, der ville tillade færdiggørelsen af det meget omstridte hotel El Algarrobico i Cabo de Gata, Almería.
Domstolen nægtede dermed den andalusiske lokalregerings appel – Juntaen troede ellers at have fundet et hul i lovgivningen, men i stedet holdt dommerne med den andalusiske domstol, der tidligere havde nægtet at godkende registreringen af hotellet, som man anså for at være en katastrofe for miljøet.
Det var Greenpeace, som for tre år siden gjorde domstolene opmærksomme på ulovlighederne i forbindelse med byggeriet af El Algarrobico, og efter det endelig er afgjort, at det ikke bygges færdigt, presser miljøorganisationen på for også at få det revet ned.


Patxi López midt mellem hjemmegroet terrorisme og politiske stridigheder.

ETA’s endeligt nærmere end nogensinde
Efter en lang række succesrige politiaktioner og den ekstreme, baskiske venstrefløj, abertales tilsyneladende villighed til at satse på den politiske vej, er afslutningen på den baskiske organisation ETA’s terror nærmere end nogensinde, mener eksperter på området.

Der er selvfølgelig endnu en lang række hårdkogte forhindringer i vejen for endelig fred, forhindringer som landets to største partier, PSOE og PP, forsøger at overvinde ved at lade gensidige beskyldninger gå højere og højere, efterhånden som den store valgdag, den 20. november, nærmer sig.
Ikke siden Mariano Rajoy (PP) i 2005 beskyldte statsminister José Luis Zapatero for at svigte ETA’s ofre, har PP bragt så tungt et skyts frem som nu. María Dolores de Cospedal, PP’s nummer to, og Esteban González Pons, der er partiets talsmand, har netop beskyldt regeringen og det socialistiske parti som helhed for at føre valgkampagne for ”terroristgruppens omgivelser”. Beskyldningen kom efter den baskiske lokalregerings formand Patxi López’ forslag om at flytte ETA’s 700 fængslede medlemmer tættere på regionen, hvis organisationen indgår en endelig våbenhvile. Det var den socialistiske, baskiske regeringsleders svar på to tidligere ETA-aktivisters underskrivelse af en aftale forrige uge af en hensigtserklæring om permanent våbennedlæggelse.
Anklagen er ifølge El País blevet besvaret af PSOE’s talsmand, José Blanco, med følgende: ”PP bekymrer sig om valget, og vi bekymrer os om at sætte en stopper for terrorisme. PP bekymrer sig om vores kandidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, som har efterladt ETA i de sidste krampetrækninger, mens vi er interesserede i ETA’s svagheder.”
Forslaget om at lytte til ETA’s krav om flytning af indsatte er tidligere blevet afvist af begge de to partier, som stadig afviser kravet om løsladelse og amnesti til dem, der kan opnå tilgivelse fra deres ofres pårørende.


Udgiver bøger, uden at blive opsporet.

ETA-medlem på flugt vinder litteraturpris
Den baskiske lokalregerings kulturafdeling har tildelt Joseba Sarrionandia, et medlem af ETA, hvis tilholdssted har været ukendt, siden han for 25 år siden flygtede fra San Sebastián, en litteraturpris.
Han lykkedes at komme ud af fængslet Martutene ved at skjule sig i en musikers højtaler, som havde givet koncert i fængslet. Han afsonede en 27 år lang dom.
Han har fået Euskadi-prisen for sine værker på baskisk. Med til prisen følger 18.000 euro. Dem beholder de lokale myndigheder foreløbig.


Naturen vandt for en gangs skyld.

Græsgang afbrændt i Istán
En græsgang blev i går brændt af i nærheden af Istán, skriver Diario Sur.
Byens borgmester, José Miguel Marín (IU), har forklaret, at branden startede omkring kl. 07.00 i et svært tilgængeligt område, og at det var årsagen til, at det tog brandvæsnet to timer at nå til ilden og få bugt med den.
Det berørte område er ikke ret stort, det ligger ikke i nærheden af boliger og ingen mennesker kom til skade. Istán er omgivet af et uvurderligt naturområde, som altså denne gang blev reddet.


Iberia testflyver – 1,5 tons CO2 sparet.

Iberia flyver for første gang på biobrændstof
Iberia har denne uge foretaget sin første flyvning, den første af slagsen i Spanien, på biobrændstof. Der blev brugt en blanding, bestående af 25 procent udtræk af småskulpet dodder (camelina), en olieplante, der dyrkes i USA og forarbejdes i Mexico.
Flyvningen gik fra Madrid til Barcelona, og flyet forbrændte 2,6 tons af biobrændstoffet, der mindskede CO2-udslippet med 1,5 tons i forhold til normalt flybrændstof.
Det betegnes som en lille besparelse, som dog bliver mangedoblet, så snart biobrændstoffet kan masseproduceres.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa