Det danske magasin i Spanien
Nyheder september 2011


José Blanco advarer det baskiske nationalistparti.

Regeringen til Bildu: Vi holder øje med jer
Regeringen har meddelt medlemmer af det baskisknationalistiske koalitionsparti Bildu, at ”man holder øje med partiets medlemmer”.
Bildu blev godkendt af forfatningsdomstolen få dage før lokalvalget den 22. maj, da landets højeste domstol ikke fandt bevis på sympati for ETA blandt partiets medlemmer og i dets politiske manifest, men at det fulgte loven. Dommerpanelet havde tidligere forbudt Bildus forgænger, Batasuna.
Bildu endte så med at blive det parti, som vandt valget i flest baskiske kommuner (1.266), selv flere end det 30 år gamle og mere moderate nationalistparti, PNV.
De nyudnævnte borgmestre og byrådsmedlemmer har dog de seneste uger udtalt sig til fordel for ETA og fængslede terrorister, og det har fået minister for Fomento og talsperson for regeringen, José Blanco, til at meddele partimedlemmerne, at man holder øje med dem. Han har også advaret om, at hvis ”de ikke følger loven”, vil den samme domstol, som tillod dem at stille op i maj, forbyde dem at stille op til parlamentsvalget.

 


Se her er en toro bravo.

Dræbertyren Ratón får endnu en chance
Den brave tyr Ratón, som i august dræbte en 29-årig mand under et tyreløb i Xàtiva i Valencia-regionen, havde allerede i 2006 fundet sit første offer, en 54-årig mand, som den også stangede ihjel. Derudover har den i sin 10-årige karriere skadet adskillige løbere i diverse tyreløb.
Men det rækker tilsyneladende ikke. Ratón skal endnu engang stille op til dyrplageri. Myndighederne i Valencia-regionen har besluttet, at tyren på trods af sit seneste drab skal deltage i tyreløbene – bous al carrer som det kaldes på de kanter – den 10. september i byen Sueca. Tyren kommer faktisk fra en gård i Sueca, selvom den aldrig har ”optrådt” her. Men derfor ønskede byens borgmester, Salvador Campillo, at den også skulle deltage i det såkaldte løb i byen.
I Sueca tør man alligevel ikke slippe tyren ud i byens gader, men nøjes med at lade endnu en flok mennesker kaste sig over den i et afspærret og kontrolleret område, som denne gang er en improvisorisk tyrefægterarena, før den måske endelig får lov at være i fred.
Ratón fylder snart 12 år.

 

Lavinen af sort økonomi vokser støt
Malaya-sagen går sin gang ved domstolen i Málaga, flere forretningsfolk og politikere er fanget i Gürtel-skandalen og mange andre lignende sager kunne friste en til at tro, at spansk politi har afsløret så megen korruption, at det ville have en præventiv virkning. Det er dog ikke tilfældet.
Flere milliarder euro undslipper skattevæsnet, og antallet af korruptionssager, der inkluderer bestikkelse, hvidvaskning af penge o.l., og som følges af Policia Nacional og Guardia Civil, er det seneste år steget med 50 procent, mens der siden 2005 er tale om en fordobling, skriver El País.
Politikere, embedsmænd og forretningsfolk fortsætter med at lænse de offentlige kasser, fortrinsvis via konstruktionsselskaber, men også bilhandel og andet, vasker pengene hvide og overfører dem til madrasser og konti i et skattely som f.eks. Schweiz. Overførelserne sker i så små beløb, at de schweiziske myndigheder ikke skal oplyse oprindelseslandet ved transaktionerne.
Ofte sker hvidvaskningen via forskellige lyssky aktiviteter og selskaber, mens 58 procent af pengene vaskes af deciderede kriminelle organisationer, som beskæftiger sig med narkotrafik – mest kokain, men også heroin og hash, og 30 procent af de kriminelle organisationer, som politiet optrævlede sidste år, tjente på politikernes korruption.

 

Også illegale kager
Politiet i Vélez-Málaga har optrævlet en ring af hjemmebagere, som solgte deres varer langs kommunens strande. Betjentene har samtidig beslaglagt omkring 300 kager og andet bagværk.
Rådmand med ansvar for borgernes sikkerhed, Antonio Arrieta (PP), udtaler til Málaga Hoy, at det kan være farligt at spise de ulovlige kager, da de er fremstillet uden hensyntagen til reglerne mht. hygiejne o.l. Han påpeger også, at salg af forbryderiske kager ikke kun finder sted i Vélez-Málaga.

 

Stor hundepark åbner i Fuengirola
Kommunen i Fuengirola planlægger at anlægge en park til hunde og deres ejere på 5.500 m2 i Los Pacos, nærmere betegnet mellem vejen Alcalá Galiano og motorvejen.
Parken bliver den første af sin slags i Málaga og den største i Andalusien. Her vil hundeejere kunne lufte dyrene uden at genere andre, ligesom der bliver områder til hundetræning, konkurrencer og andre aktiviteter.
Åbningsdatoen er endnu ikke fastlagt.

Málagas katedral skal bygges færdig
Da arbejdet på Málagas katedral stoppede i 1782 (grundet pengemangel), var det ene tårn endnu ikke færdigt. Det er det som bekendt stadig ikke.
Nogle mener, at katedralen er fin, som den er, andre at en færdiggørelse ville være spild af penge. Men ikke byens biskop, Jesús Catalá Ibáñez, som har sat sig for, at tårnet skal gøres færdigt, skriver Diario Sur. Først skal man dog bygge et større sakristi, som planlagt i det 18. århundrede, og reparere taget.
Også borgmester Francisco de la Torre (PP) er for en færdiggørelse af tårnet, mens Junta de Andalucía påpeger, at der bliver brug for at indhente specielle tilladelser, eftersom katedralen er klassificeret som en historisk bygning.

Tre handicappede børn kvalt
Ligene af tre børn på hhv. tre, ni og 14 år blev i midten af august fundet på en institution for handicappede børn med motoriske lidelser i Boecillo i Valladolid-provinsen af en af stedets medarbejdere. Børnene lå i sine senge med plastikposer over hovedet, og politiet formoder, at de er blevet kvalt.

En anden af institutionens ansatte, en 55-årig uruguaysk kvinde, blev anholdt, eftersom hun blev fundet bevidstløs i et badekar og med snitsår på håndledene, halsen og hovedet. Hun antages at have dræbt børnene for derefter at forsøge at tage sit eget liv. Hun blev i første omgang indlagt på et hospital i Valladolid, men få dage senere overført til byens fængsel.
To af de afdøde børn var spaniere, den tredje guineansk. Ingen af dem kunne hverken gå eller tale. De var de eneste børn på institutionen, der ledes af organisationen Mensajeros de Paz, og som har plads til seks børn.
Boecillo har kun omkring 3.500 indbyggere.


Lokale administrationers gæld firedoblet på to år.

Lokale myndigheders gæld stiger: nu 50 milliarder euro
Regionernes og kommunernes samlede gæld er nu oppe på 50 milliarder euro, fire procent af nationalproduktet og fire gange mere end for blot to år siden, har avisen El País udregnet.
De lokale myndigheders manglende likvider går i stadig højere grad ud over leverandører, inklusiv de konstruktionsselskaber, der arbejder på offentlige projekter. De er med et totalt udestående på 15,05 milliarder euro hårdest ramt. Det går også ud over apotekerne, som myndighederne skylder 5,45 milliarder euro, hvilket sidste uge førte til åben krig mellem branchen og lokalregeringen i Castilien La Mancha, hvor apotekerne ikke har modtaget tilskud i over to måneder. 700 apoteker i regionen lukkede ligefrem i protest. Lederen af regionens lokalregering, María Dolores de Cospedal (PP) har nu anlagt sag mod apotekernes ejere.
Ellers er det generelt kommunerne, som er længst om at betale sine regninger – gennemsnitligt 283 dage, mens en faktura hos regionerne gennemsnitligt må vente i 155 dage og hos centralregeringen i 140 dage.

Gigoloer uden arbejde – bagmænd anholdt i Fuengirola
Seks personer er blevet anholdt i Fuengirola for at narre 53.000 euro ud af 180 gigolo-aspiranter.
Det er ikke første gang, mænd er blevet snydt på denne måde. Politiet optrævlede en lignende ring i både februar og maj 2006 samt i april 2009.
Bagmændene havde indrykket annoncer i dagspressen, hvori aspiranterne blev lovet klækkelige beløb for at arbejde som escort. De mænd, som viste interesse, skulle via en hjemmeside overføre mellem to hundrede og tusind euro for at blive registreret. Derefter skulle kunderne så blive henvist til gigoloerne, men det skete aldrig.

 

Sov allerdyrest i Marbella
En ny undersøgelse foretaget af Trivago viste i august, at en overnatning i kostede mere på Marbellas hoteller end noget andet sted i Spanien.
Gennemsnitsprisen lå i august på 220 euro per nat per værelse, hvilket er ni procent mere end i juli.
Andre steder steg priserne endnu mere, f.eks. i Málaga, hvor undersøgelsen siger, at de steg med 23 procent. Her kunne man dog stadig overnatte for gennemsnitligt 97 euro.
I Madrid og Barcelona kostede en overnatning i august det samme som i juli, hhv. og gennemsnitligt 89 og 120 euro.

Stop for rumænske indvandrere
EU-kommissionen har godkendt Spaniens ønske om at sætte en stopper for yderligere immigration fra Rumænien.
Der bor i øjeblikket godt 800.000 rumænske statsborgere i Spanien, hvoraf omkring 30 procent er arbejdsløse. Og med en samlet arbejdsløshed på 21 procent har de spanske myndigheder ønsket at genindføre reglen om, at rumænere skal have arbejdstilladelse for at kunne bo her. Reglen blev ellers ophævet i 2009, men Spanien kan ganske enkelt ikke absorbere flere.
Reglerne om fri bevægelighed indenfor Unionens grænser kan tilsidesættes takket være en klausul, kaldet en beskyttelsesklausul, som EU-kommissionen nu for første gang i historien har tilladt et medlemsland at benytte sig af.
De rumænske statsborgere, der allerede befinder sig i Spanien, påvirkes ikke.

 


Borgmester Ángel Nozal tror, at en havn vil være en god forretning.

Mijas vil også have lystbådehavn
Også Mijas bør have en lystbådehavn, mener byens nye borgmester, Ángel Nozal (PP), dog gerne ændre på.
Ángel Nozal regner med, at projektet som udgangspunkt vil give 50 millioner euro i overskud, penge som kommunen har brug for til at betale stakken af ventende regninger.
”Mijas har i øjeblikket en gæld på omkring 60 millioner euro, omkring det samme, som vi ville få ud af havnen. Derudover vil den komme indbyggerne til gode i form af arbejdspladser, turismen på grund af et nyt tilbud, og kommunen fordi vi vil kunne komme ud af gælden,” siger Ángel Nozal, der forsikrer, at havnen vil blive konstrueret med al respekt for miljøet.
Havnen forventes at komme til at ligge ved Las Farolas, men arbejdet starter ifølge borgmesteren først om nogle år.
Kommunen i Mijas er desuden på jagt efter en byggegrund. Planen er at bygge lejeboliger til kommunens unge, der ikke har råd til at leje en af de eksisterende boliger.

 


Rodrigo Romero og Sergio Luna.

Aggressive gadesælgere bekymrer myndighederne i Fuengirola
Fuengirolas byråd og det lokale politi opfordrer nu byens indbyggere til ikke at købe kopivarer af gadesælgerne. De påminder om, at sælgerne begår kriminelle handlinger, og at de er håndlangere for mafiaen.
Byrådsmedlem med ansvar for sikkerhed, Rodrigo Romero, og chefen for Policia Local i Fuengirola, Sergio Luna, forklarede på et pressemøde i august, hvor vigtigt det er at komme fænomenet til livs. De sagde bl.a., at sælgerne bliver mere og mere aggressive overfor indbyggerne, og at de ligefrem har såret flere betjente, når disse har udført sit arbejde og frataget sælgerne deres varer.
”Vi er bekymrede for de forretningsdrivende, for turisterne og byens indbyggere, der bliver chikaneret af disse sælgere, som optager store dele af strandpromenaden og fortovene for at sælge deres produkter,” sagde bl.a. Rodrigo Romero, der videre forklarede, at mens de før forsvandt, så snart de så politiet, slår de sig nu sammen i grupper på mellem 10 og 20 for at forsøge at forhindre konfiskeringen af de ulovlige varer, og det har altså medført flere sammenstød, hvor politibetjente er kommet til skade.
Sergio Luna påmindede desuden om, at mafiaen, som organiserer gadesælgerne og står for importen af kopivarerne, også importerer og sælger narkotika.
Det er et stort problem, som myndighederne har svært ved at løse, og derfor har man brug for indbyggernes hjælp. ”Hvis ingen køber de illegale varer, vil mafiaen ophøre med at eksistere,” konkluderede Rodrigo Romero.

 


Javier Bardem i en scene i filmen.

Produceren af Biutiful skal betale for gravskænding
Produceren af filmen Biutiful, Alejandro González Iñarritu, er sammen med kommunen i Barcelona blevet kendt skyldige i gravskænding og skal betale en erstatning på 20.000 euro til den afdødes datter.
Da dele af den Oscarnominerede film i 2008 skulle optages i Barcelona, ønskede produceren en scene med en trist kirkegård og efterladte gravnicher. Det fandt man ikke, og så måtte man i stedet fabrikere det, hvilket man gjorde ved at placere kister og male nicher i mørke og grå farver på kirkegården Sants. På én af nicherne malede man desuden graffiti for at opnå den ønskede effekt. Det skete alt sammen med tilladelse fra kommunen.
Da den afdødes datter få dage efter filmoptagelserne besøgte kirkegården fandt hun således nichen overmalet med graffiti, hvorefter hun indleverede en klage til myndighederne. Nu har domstolen i Barcelona så besluttet, at hun har ret til en kompensation på 20.000 euro for ”moralsk skade”.

Babyturisme i Málaga
Mange udlændinge kommer nu til Málaga takket være gode privatklinikker, korte ventelister, attraktive priser og en lovgivning, der ikke forbyder æg- og sæddonationer, som det er tilfældet i flere af Spaniens nabolande.

Hundredvis af udenlandske par rejser hvert år til Málaga for at få drømmen om en baby opfyldt. Og der er især tale om italienske par, idet deres lands restriktive lovgivning forbyder æg- og sæddonationer. Således tegnede italienerne sig sidste år for ikke mindre en 400 ud af 500 ægtransplantationer fortaget på Clínicas Rincón i Málaga.
I flg. Elena Puente fra Clínica Fertia i Fuengirola betyder ventelisterne en hel del, når barnløse par vælger klinik. Det er ikke noget problem, at der skal krydses grænser, når det handler om at få sit største ønske opfyldt – og tiden bliver en stadig vigtigere faktor i takt med, at førstegangsfødende bliver ældre og ældre. I Spanien er gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende helt oppe på 35, mens den i Italien er 39 år.
I følge undersøgelser har hvert sjette europæiske par vanskeligheder med at få børn.

Ejendomspriserne faldt igen
Priserne på fast ejendom faldt i juli i gennemsnit med 6,4 procent sammenlignet med juli måned 2010, hvilket giver et samlet fald i priserne på det spanske ejendomsmarked på 22,3 procent siden udgangen af 2007. Syv måneder i træk er priserne faldet – det største fald var i juni med 6,6 procent. De lavere boligpriser er en realitet på hele markedet, dog mest markant langs middelhavskysterne, hvor de gennemsnitligt faldt med 9,5 procent i sidste måned, mens det for hovedstaden og de største spanske byers vedkommende lå på -7,5 procent sammenlignet med samme måned sidste år.
Efter juliopgørelsen ligger det totale ejendomsprisfald langs de spanske kyster på næsten 30 procent, siden boligboblen sprængte.

21 procent flere transplantationer i Andalusien
I årets første syv måneder har man på de offentlige andalusiske hospitaler foretaget 21 procent flere organtransplantationer end samme periode sidste år.’ Det er sket på trods af færre donationer som følge af trafikulykker. Faktisk stammer kun tre procent af de transplanterede organer fra trafikofre, mens de øvrige kommer fra mennesker, der er blevet erklæret hjernedøde.
I alt har hospitalerne i de syv måneder foretaget 420 transplantationer. 31 af dem er nyretransplantationer med organer fra mennesker, som har doneret den ene nyre.
Myndighederne tilskriver den store fremgang en endnu større bevidsthed blandt den andalusiske befolkning, der nu er de bedste i verden til at tillade donation, faktisk er antallet af villige donatorer det dobbelte af det europæiske gennemsnit.
Der er dog fortsat 878 patienter på ventelisterne, 631 af dem afventer en nyre.

Fryns fra det offentlige trods korruptionsanklager
Francisco Camps, den tidligere leder af Valencias lokalregering, der i slutningen af juli trådte tilbage fra sin post, fordi han er sigtet for korruption, lever stadig godt af offentlige midler.
PP-politikeren er blevet tildelt en chauffør, to sikkerhedsvagter og en assistent.
”Det er ikke fordi, han har spurgt om det, men det er, hvad loven tildeler,” siger Serafín Castellano, stabschef for den nye leder af lokalregeringen, Alberto Fabra, dog til El País.
Camps skal for retten til efteråret i den såkaldte Gürtel-sag, hvori han er anklaget for at have modtaget bestikkelse i form af jakkesæt og andre beklædningsgenstande til en værdi af 14.000 euro fra en selskabsgruppe til gengæld for lukrative aftaler med den lokale regering.
Derudover er han blevet tildelt en plads i det regionale, juridiske råd, CJC, der rådgiver Valencias parlament, hvilket virker endnu mere mærkeligt, men myndighederne mener altså, at de to situationer godt kan være forenelige. PSOE, der er i opposition til det ledende parti, PP, kalder det dog ”pinligt”, at man tildeler en mand, som er anklaget for korruption, en post som juridisk rådgiver.
Camps er i øjeblikket fri mod en kaution på 55.000 euro.

Diskussion om hønsekødsfond koster dyrt
En diskussion om kvaliteten af en hønsekødsfond, en af dem man køber færdiglavet i tetra brik, mellem en handlende og indehaveren af købmandsforretningen i byen Cuevas de San Marcos, har resulteret i, at den handlende skal betale 2.700 euro.
Den handlende havde i diskussionens hede smidt kartonen med fonden, som vedkommende altså mente, var dårlig, i hovedet på indehaveren, som fik sig et par skammer, ligesom flere varer i forretningen blev svinet til, da kartonen gik i stykker og hønsekødsfonden stod ud over hylderne.
Nu har provinsdomstolen i Málaga idømt den handlende en bøde på 1.300 euro, ligesom skadelidte skal have en kompensation på 1.400 euro.

 


Passagerer i den nye terminal T3.

Endnu en rekord i Málagas lufthavn
1.525.064 passagerer gik i juli igennem lufthavnen Málaga – Costa del Sol, informerer lufthavnsselskabet AENA. Det er 3,1 procent flere end i samme måned sidste år.
I årets første syv måneder har man talt 7.369.026 passagerer, og det er 10,8 procent flere end samme periode af 2010.
På de syv måneder er 62.131 fly landet i og lettet fra lufthavnen.
Málaga – Costa del Sol er stadig Spaniens fjerdestørste lufthavn, overgået af Madrids Barajas, Barcelonas El Prat og Palma de Mallorcas Son Sant Joan.

 


Javier García León bekymrer sig for turismen.

Modstand mod boringer efter gas langs Costa del Sol
Der er mange meninger om, hvorvidt der bør foretages prøveboringer efter gas og olie under havbunden ud for Costa del Sol.
Men ikke hos PSOE i Fuengirola, en af de byer, der ville blive mest berørt af udsigten til en boreplatform. Partileder og talsmand i byrådet, hvor PSOE er i mindretal, Javier García León, har således bedt om en høring i denne måned.
”I Fuengirola og langs hele Costa del Sol, ved vi, hvor vores rigdom kommer fra, vi har vores egen ’olie’, nemlig turismen. Derfor bør det være vores første prioritet,” siger Javier García León, som fortsætter: ”Uanset hvor mange prøveboringer man foretager, bliver det svært at finde noget af større værdi for Kysten, noget der skaber flere arbejdspladser. Derudover bør vi tænke på fiskerne, som lever af havet, samt på miljøet.”
Han og partiet mener altså, at ikke kun Fuengirola, men alle byer langs Costa del Sol, bør protestere mod prøveboringerne.
Også lokalregeringen, Junta de Andalucía, er imod boringerne, som det spanske miljøministerium har godkendt. Det er dog endnu ikke besluttet, hvornår de eventuelt skal finde sted.

 


Der er også giftstoffer i det allerede farlige hvide pulver.

Dobbelt farligt at tage kokain
Bortset fra de kendte lidelser, så som psykiatriske sygdomme, spiseforstyrrelser og muligvis skader på hjerne og hjerte, er der nu yderligere risici forbundet med at tage kokain.
En undersøgelse foretaget af den spanske NGO Energy Control viser nemlig, at 91 procent af kokainen på markedet er tilsat andre stoffer, så narkoen ikke er ren, men dermed billigere. 23,2 procent indeholder ingen kokain overhovedet, kun fem procent er ren.
59 procent af det hvide pulver indeholder ligefrem levamisole, et middel der ellers blev brugt som et legalt medikament til at udrydde parasitter i tarmsystemet, indtil det for et årti siden blev taget af markedet grundet alvorlige bivirkninger. Nu bruges det kun som ormemiddel til kvæg og akvariefisk, noterer El País.
Levamisole menes bl.a. at ødelægge immunforsvaret, mens andre bivirkninger er svimmelhed, diare, opkastning, sår og infektioner. Man skulle dog også blive høj af det, og derfor kan mange brugere af kokain ikke skelne, om det, de tager, er den rene vare, eller om det også indeholder dette giftstof.

 


Spanien har vundet Davis Cup fire gange, her i 2008.

Davis Cup i Córdoba
Córdoba er værtsby for semifinalen i Davis Cup, hvor de spanske tennisherrer møder Frankrig. Kampene spilles fra den 16. – 18. september.
Spanierne led sidste år et sviende nederlag på 0-5 i kvartfinalen mod franskmændene, og det planlægger træner Albert Costa naturligvis at hævne. Det er endnu ikke offentliggjort, hvem af de spanske spillere, der vil være med i Córdoba. Vinder Spanien, skal holdet spille finale for ottende gang i historien, og forsøge at vinde cuppen for femte gang.
Den anden semifinale står mellem Serbien og Argentina.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.