Det danske magasin i Spanien

Hej, mit navn er Lisa. Jeg er 56 år gammel og har problemer med blottede tandhalse. Jeg oplever isninger i tænderne, og der er kommet en gul kant langs bunden af tanden. Findes der noget, man kan gøre ved det? Jeg vil jo gerne have, at tanden bliver pæn igen.

Svar:
Tak for din henvendelse. Blottede tandhalse er et meget almindeligt problem, som har forskellige årsager. Dels kan det være kommet ved for hård brug af tandbørsten. Jeg anbefaler altid at bruge en blød eller ekstra blød tandbørste. Ofte står vi ubevidst og børster ekstra på et bestemt sted, især hvis vi børster tænder, imens vi ser tv eller lignende. Det er bedre at stå foran spejlet og børste tænderne og være opmærksom på, at hver tand bliver børstet grundigt. Vedvarende irritation af tandkødet kan forårsage, at tandkødet trækker sig tilbage. Herved blottes tandhalsen og selve roden. Roden er sammensat af dentin, som er det latinske ord for tandben. Den er mere gul i farven og har en tendens til at blive misfarvet på grund af sin porøse struktur. Det er således også lettere at få karies på rodens overflade end i emaljen, som er langt hårdere.
Overdreven brug af tandpasta med ekstra slibemiddel kan være en anden årsag. Det er hovedsageligt de tandpastaer, som faktisk hævder at gøre tænderne hvide, der slider ekstra meget. Selv paradentose (parodontitis) fører til, at knoglen rundt om tanden bliver porøs, hvilket medfører at tandkødet beskadiges.
Nylige undersøgelser viser, at det at skære tænder i løbet af dagen og om natten kan forårsage, at tandkødet trækker sig tilbage. Man bør derfor bruge en skinne, hvis man har tendens til at skære tænder.
Blottede tandhalse kan behandles ved at anvende en plastfyldning i enten tandens eller tandkødets farve. Dette gør tanden pæn igen, og symptomerne forsvinder. Derudover udvikles der ikke karies på rodens overflade ligeså let, da den er beskyttet af en fyldning.
Isninger i tænderne opstår, fordi tanden har små hulrum i tandhulen, der hvor tandens blodkar og nerver er. Hvis disse såkaldte hulrum ikke er lukket til med emalje eller en fyldning, vil der trænge væske og luft ind mod nerverne, når vi drikker, spiser eller indånder kold luft – og så mærker vi isninger.
Fluorskylning eller tandpasta med ekstra fluor er noget jeg varmt anbefaler alle, som døjer med disse problemer, da det virker forebyggende. Fluor styrker emaljen og lindrer følsomme tandhalse ved at tilstoppe de små hulrum i tanden. Desuden føler man en friskhed i munden efter brug af fluor.
Jeg håber, at du finder mit svar nyttigt. Du er velkommen til at kontakte os på Nordic Dental Centre, hvis du har flere spørgsmål.

Af Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.