Det danske magasin i Spanien
Motion kan forlænge dit liv – og gøre det sjovere at leve

Motion kan forlænge dit liv – og gøre det sjovere at leve

Hvad er farligst for din sundhed: rygning eller mangel på motion? De fleste ville svare rygning, men en undersøgelse fra USA tyder på, at dårlig kondition er årsag til højere dødelighed end rygning! I denne artikel kan du læse mere om, hvorfor motion er vigtig og hvilke muligheder du har for at få rørt dig mere.

I undersøgelsen fra USA fik 6213 mænd indledningsvist målt deres kondition og efterfølgende fulgte man dem og målte dødeligheden over en gennemsnitlig periode på 6,2 år. Dødeligheden blev opgjort i forhold til forskellige kendte risikofaktorer såsom rygning, diabetes, overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol samt kroniske obstruktive lungesygdomme. Forsøgspersonerne blev opdelt i grupper alt efter deres sundhedstilstand, og det viste sig overraskende nok, at den største risiko for dødsfald var forbundet med dårlig kondition. Specielt kom det bag på forskerne, at dårlig kondition var en større sundhedsrisiko end rygning. (Kilde: Myers, J. et al. Exercise capacity and mortality among men referred for exercise testing, 2002)

Motionér dig ud af rygsmerterne
Udover at dårlig kondition kan medføre tidligt dødsfald, er manglende motion også skyld i en række faktorer, der kan gøre livet mindre sjovt at leve. Smerter i muskler og led, specielt nakke og rygsmerter, er udbredt. Op mod 90% af alle danskere over 40 år lider eller har lidt af rygproblemer, en folkesygdom der hvert år koster arbejdsgiverne millioner af kroner i form af sygemeldinger. Men netop rygsmerter kan forebygges ved at dyrke regelmæssig motion i form af udholdenheds- og styrketræning. Der er således også en stor økonomisk gevinst for samfundet i at støtte op om mulighederne for at dyrke mere motion.

Undgå knogleskørhed
En anden udbredt lidelse, osteoporose eller knogleskørhed, kan også med fordel forebygges med motion. Undersøgelser viser, at fysisk aktive børn får stærkere knogler end inaktive børn, hvilket kan være et led i at forhindre osteoporose senere i livet. Ser man på den gruppe af ældre, der er så uheldige at falde og pådrage sig knoglebrud, viser det sig, at man også her vil kunne have forebygget de fleste brud.
En stor risikofaktor for fald er til stede, når kroppens muskler er svage, eller når den ældres balance er svækket og kroppen generelt er i dårlig form. Ved at dyrke regelmæssig styrke- og konditionstræning kan man forebygge risikoen for eksempelvis hoftebrud, fordi træningen øger knogletætheden og dermed modvirker osteoporose. En anden gevinst, man som ældre får ved at dyrke motion, er, at man modvirker den reduktion i muskelmassen, som naturligt ellers vil ske med alderen.

Der er hjælp at hente
Centro Sanum har sammensat et ugentlig program, hvor du har mulighed for at få dyrket motion. Sundhedsstyrelsen anbefaler mindst 30 minutters motion hver dag og Centro Sanums holdtræning varer minimum en time pr. gang. Vælg mellem:
Styrke- og konditionstræning, Pilates, den zumba-agtige Salsa Workout og Baby Trim, som er motion for mor og baby. Der er også mulighed for at få lavet individuelt træningsprogram og træne med en fysioterapeut eller på egen hånd. Kontakt Centro Sanum for at høre nærmere.

Af Jacob Lindgreen, fysioterapeut, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.