Det danske magasin i Spanien
Kan dårlig mundhygiejne forårsage hjerteproblemer?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Tidligere tænkte man ikke over, at dårlig mund- og tandhygiejne kunne påvirke helbredet. Der er dog de sidste 10 år blevet foretaget mange undersøgelser, der viser, at almindelige mundhulebakterier som streptokokker kan forårsage en øget risiko for blodpropper. Disse blodpropper kan i værste fald resultere i et hjerteanfald, hjertekramper, blodprop i hjernen og andre sygdomme.

Sammenhæng mellem mundinfektion og almindelige sygdomme:
– Den eneste kropsdel, der ikke ændrer sig, når man er voksen, er tænderne.
– Bakterieniveauet i 1 mg plak er 100.000.000.000.
– I et betændt tandkød findes der mere end 500 forskellige slags bakterier.
– Alvorlig paradentose svarer til et åbent sår på håndfladen.
– Dagligt spredes der bakterier fra vævet omkring tænderne til blodomløbet. Det sker ved tandbørstning, når man spiser mm. Disse bakterier udskiller løbende forskellige giftstoffer (endotoxiner).

Et højt blodtryk samt et højt kolesteroltal og rygning er årsag til langt over halvdelen af alle tilfælde af hjertekarsygdomme. Det er i dag bevist, at den resterende del af tilfældene bl.a. skyldes en spredning af bakterier fra mundhulen til hjertet. Bakterierne spreder sig via blodomløbet og sætter sig på hjerteklapperne eller andet skadet hjertevæv.
Det er dog meget sjældent, at bakterierne sætter sig på et friskt hjerte. Men det er alligevel yderst vigtigt, at man regelmæssigt tager til tandlægen for bremse risikoen for en bakteriespredning til hjertet. Undersøgelser har desuden fundet en sammenhæng mellem bakteriespredning fra mundhulen til leveren, som efterfølgende kan forårsage systemiske sygdomme.
Personer, der skal have foretaget en hjerteoperation, anbefales at opsøge tandlægen, så alle huller, plak og tandsten fjernes inden operationen for at undgå komplikationer. Hvis man lider af hjerteproblemer, er det vigtig at oplyse sin tandlæge om det, inden tandstenen fjernes. Det anbefales at tage antibiotika, så bakterierne fra tandstenen ikke strømmer ud i blodomløbet under behandlingen hos tandlægen.
Det er først og fremmest paradentose og rodkaries, der fører til en spredning af bakterier til blodomløbet. Desværre er der mange, der ikke er klar over, at de lider af paradentose eller karies, og derfor går rundt med en tikkende bombe, der sætter helbredet i fare.
Husk altid på at det er nødvendigt med en god mundhygiejne samt forebyggende behandlinger for at få og bevare et sundt helbred.

Af tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa