Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg fik inspiration til emnet om vitaminer og mineraler, da en meget god ven bekendtgjorde, at nu ville han gå i haven og ryge en Kings med stor fornøjelse, efter at et vanskeligt stykke arbejde var blevet udført. Med en smiley sendte jeg en besked og udtrykte håbet om, han samtidig huskede at tage sine C-vitaminer. Det er nemlig sådan, at hver cigaret forbruger 25 mg C-vitamin.
Jeg havde knapt sendt meddelelsen, før der ”tilfældigt”, hvilket jeg ikke tror, der er noget der er, tikkede en meget fin artikel ind fra Vitalrådet. Således blev den endelige beslutning taget om månedens emne.
Artiklen fra Vitalrådet havde som overskrift, at en ny rapport igen overbevisende viste resultater ved indtagelse af kosttilskud, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer.
Der var således ingen dødsfald som følge af vitaminer, mineraler, aminosyrer eller urter. Den årlige rapport blev udgivet af American Association of Poison Control Center om alle forgiftningstilfælde i USA. National Poison Data system er et meget pålideligt overvågningssystem.Uanset vores alder kan vitamin- og mineraltilskud forbedre vores funktionsevne. Der er så stærke beviser på dette, at det til stadighed undrer mig, at ikke alle tager vitaminer, mineraler og antioxidanter for at holde os, og ikke mindst vores hjerner, i fuld funktion hele livet igennem.
Der findes to slags vitaminer; nemlig de vandopløselige og de fedtopløselige. De vandopløselige udskilles med sveden og urinen og kan ikke let overdoseres. Det er B- og C-vitaminerne. De fedtopløselige vitaminer er A, D,K og E. Ved langvarig overdosering kan disse ophobes i kroppen og forårsage vitaminforgiftning.
Mineraler kaldes både for mineraler og sporstoffer. Når koncentrationen i vores krop er mindre end 1:50.000 af vores samlede legemsvægt kaldes det for sporstoffer. Selvom de er til stede i vores krop i så små mængder, er de af vital betydning.

Glemsomhed, senilitet, demens
Jeg synes, det er sørgeligt, at så mange ældre affinder sig med, at hukommelsen med årene bliver mindre skarp og at tilstanden er en uadskillelig del af aldringsprocessen. Meget ofte kan åndsevnerne bevares. Jo tidligere der sættes ind, jo større er chancerne for succes.
Ved at rette op på noget så simpelt som en eventuel B-vitaminmangel kan der muligvis genvindes tabte åndsevner og stoppes en udvikling, der går i retning af senilitet. Sørg for at få tilstrækkeligt med B12. B12-mangel er en af de hyppigste årsager til nedsat hjernefunktion hos ældre mennesker. Det regnes med at 20% af befolkningen over 60 år lider af B12-mangel. Når alderen er 80 + er det 40%. Årsagen til manglen hos os ældre er, at vi, med årene, ikke danner tilstrækkeligt med intricitfaktor i fordøjelsessystemet, hvilket er nødvendigt for optagelsen af B12. Måden at give tilskud af B12 kan være enten som injektioner eller at lægge en B12 under tungen, hvor den optages af slimhinderne.
Sørg dertil at få tilstrækkeligt med folinsyre og B6. Disse to vitaminer hænger også sammen med vores hjernefunktion, demens og depression. I det hele taget bør alle B-vitaminer tages samlet, da alle B-vitaminerne arbejder sammen i kroppen. Så tager du et B-vitamin, så sørg for, at du også tager en base af et samlet B-vitaminpræparat.

D-vitamin
Da jeg for ca. 25 år siden stadig arbejdede som sundhedsplejerske, var D-vitaminet et af de farlige vitaminer, man skulle passe på ikke at overdosere. Et af mine eksamensspørgsmål til afsluttende eksamen som sundhedsplejerske var netop, at jeg skulle fortælle om farligheden ved overdoseringen. Situationen ligger stadig i mit baghoved, hver gang jeg hiver et D-vitaminprodukt ned fra hylderne til en kunde. Jeg er glad for, at vores engang vedtagne viden ikke er statisk, men til stadighed er under udvikling, hvilket jeg også håber må være tilfældet i mange andre tilsvarende situationer.
Lige nu ser det ud til, at D-vitamin er af afgørende betydning for vores generelle sundhed. Bl.a. er der flere undersøgelser, der viser, at mangler du D-vitaminer, kan det øge risikoen for nogle former for kræft, diabetes, knogleskørhed, nedsat immunsystem, hjerte-karsygdomme, visse former for gigt m.m. Måske har D-vitamin så stor betydning for immunsystemet, at det, med den rette dosering, kan nedsætte risikoen for luftvejsinfektioner ganske betydeligt. Så måske er det slut med at få influenza. Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det regnes med at ca. 50% af skandinaverne mangler D-vitamin. F.eks. kan man tage D-pearls fra Pharma Nord eller D-vitaminer fra Tolonen.

Selen – et ungdomsbevarende mineral
Selen er en meget stærk antioxidant, og et livsvigtigt spormineral med foryngende egenskaber. Det er medvirkende til at forhindre, at ondartet virus slipper ud i cellerne, hvor det spreder død og ødelæggelse. Mange forskere mener, at selens foryngende virkning skyldes dets evne til at stimulere produktionen af enzymet glutathionine, der bl.a. er harskningsbekæmpende.
Med alderen bliver kroppens selendepoter mindre. Forskere har vist, at selenniveauet i blodet falder med 7% efter 60 års alderen og med 24% efter 75 års alderen.
Mennesker med for lavt selenindhold i blodet har lettere til hjertesygdomme, kræft og gigt. Især er lavt Selenindhold sat i forbindelse med lunge-, prostata- samt tyktarms- og endetarmskræft. Selen kan bidrage med at forynge immunsystemet, og nogle mener endda, at selen kan være med til at forlænge livet.
Undersøgelser har også vist, at selen kan virke angstdæmpende. Så er du bange for at blive gammel, kan det måske være en god ide med lidt tilskud af selen. De bedste resultater forekommer, når selen og E-vitaminer bliver givet sammen.
Negleproblemer i form af flossede og flækkede negle kan være et tegn på selenmangel. De bedste resultater opnås ofte, når selen kombineres med zink.
Når alt godt er sagt om selen, må det nævnes, at selen kan overdoseres og give leverskade og hårtab m.m.. Så overhold altid angivne dosering, selvom det beskrives, at en forgiftningstilstand normalt først optræder ved doser på mere end 2.500 mikrogram dagligt.

Jern
Jern er et af de livsvigtige spormineraler for os. Det indgår i hæmoglobinet og er afgørende for ilttransporten i kroppen. Det er med til at forbedre modstandskraften mod infektioner og hjælper med indlæring og vækst. Hvis du tager C-vitamin samtidig med et jernprodukt forbedrer du jernoptagelsen. Mangler du jern, er det vigtigt at få fyldt depoterne op, men så skal jerntilskuddet også stoppes, ellers kan jernet aflejres i forskellige organer, hvor det ikke ønskes. Har du et stort alkoholforbrug kan det forstærke jernaflejringen.

Appetitløshed
Mange ældre påstår, at de ikke føler sig sultne. Når de spiser mindre, får de heller ikke så mange næringsstoffer og kommer bl.a. ofte til at mangle zink. Mangel på zink giver appetitløshed, og så er vi i gang med den onde cirkel, der skal brydes.

Gode, stærke knogler
Du får gode, stærke knogler ved at holde dig fysisk aktiv og i form. En krop, der får daglig motion, bevarer lettere kalken i knoglerne. Ved den daglige motion frigøres ATP, som styrker genopbygningen af knoglerne. Husk at det aldrig er for sent at styrke knoglerne uanset alder. Det kan være godt at tage et tilskud med kalk, magnesium og D-vitamin. Tag aldrig kalk uden også at tage magnesium.

Hvem har brug for vitaminer og mineraler og hvornår?
Det er gamle overleveringer, der siger, at vi kun har brug for vitaminer og mineraler om vinteren. For mig at se, ryger der rigtig meget usund mad ned i sommermånederne. Der drikkes som regel mere alkohol, tit ledsages vinen af en pose chips. Kolde sodavand, is, slik og grillmad er også ofte på top 10 listen.
Selvom vi synes, vi spiser sundt, er kosten af dårligere kvalitet med masser af tilsætningsstoffer, f.eks. konserveringsmidler, farvestoffer, emulgatorer, stabilisatorer for slet ikke at tale om de hormoner og antibiotika, givet til dyrene, der har fundet vejen til vores kødgryder. Vi har en dagligdag fyldt med forurening og en til tider stresset livsførelse, så efter min inderligste mening og bedste overbevisning har vi glæde af et vitamin- og mineraltilskud hele året rundt. Den verden vi lever i i dag er vidt forskellig fra vores forældres. En god og alsidig vitamin/mineralpille er værdifuld at tage hver eneste dag året rundt og en god investering for dit helbred.

Du behøver ikke at tage enkelte vitaminer og mineraler
Du kan købe gode produkter med et højt indhold af dem alle, f.eks. Omnimin fra Biosym, Multivitamineral fra Pharma Nord, Spektro fra Naturenergi, Mivitotal, Maximum osv. Nogle mennesker har det godt med ét firmamærke, andre kan bedst lide at skifte. Udover basistilskuddet kan du tilsætte ekstra af enkelte vitaminer og mineraler som supplement, hvis du føler, det samlede tilskud ikke er nok.Gode kosttilskud kan, efter min mening, være med til at skabe liv til årene.
Vidste du, at grønsagerne gennem de sidste 50 år har mistet mange af deres mineraler f.eks. magnesium, calcium og jern?

Børn og vitaminer
Dietary Research Foundation i London lavede en undersøgelse på 600 børn mellem 11 og 17 år, hvor det viste sig, at børnenes intelligens øgedes med ca. 4 %, når de fik en vitaminpille dagligt.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitashop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa