Havespalten februar 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Månedes spørgsmål:

Hej Eutimio,
Hvis jeg kender min græsplæne ret, så dukker der, så snart det begynder at blive forår, en masse kløverlignede ukrudt op. Den slags, der får gule blomster. Kan man forebygge et sådant kløverangreb?
Med venlig hilsen
Søren Nielsen

Hej Søren
Det er et rigtig svært sprøgsmål, og der findes mange løsninger. Jeg vil her fremhæve de behandlingsmetoder, jeg har størst succes med.

Det er lidt en smagssag, om ukrudt i græsplænen er et problem. Nogle haveejere kan vældig godt lide det lidt vilde, skødesløse og romantiske udtryk, der er over det.
Andre ønsker sig en græsplæne, der er ren og grøn som en golfbane, og så er der jo ikke andet for end at bekæmpe ukrudtet. Men selv for de haveejere, der holder af lidt vildsom uorden, kan en plæne, der bliver alt for overfyldt med mælkebøtter, kløver og tidsler, være en torn i øjet.
Du kan forebygge, at der kommer for meget ukrudt i plænen, ved at gøde jævnligt. Det giver bedre vækstbetingelser for græsset og dermed mindre plads til ukrudtet. Helt slippe for små-ukrudt, så som kløver er næsten umuligt. Større ukrudt kan bekæmpes nemmere, hvis du er indstillet på at bekæmpe dem med håndkraft med en "ukrudtfjernerjern".
Det er vigtigt, at du stikker jernet langt ned i jorden, og skærer ukrudtsrødderne over så langt nede i jorden som muligt. På den måde svækker du planten, så den ikke har energi til at vokse videre.

Der findes også kemiske bekæmpelsesmidler til ukrudt i græsplæner. Mod kløver skal man bruge et selektivt ukrudtsmiddel til kløver. Det er en type til bredbladede planter, og derfor dræber det kun kløverne. Når man har behandlet første gang, skal det gentages efter ca. 15dage.
Derefter er det vigtigt, at man en gang imellem bruger vertikalskæring og river græsset, så man hele tiden hæmmer kløvernes mulighed for at komme igen.
Kløverens succes er normalt symptom på manglende gødning og fugtighed.

Vil man have en ensartet grøn, tæt og slidstærk græsplæne, må man sørge for, at plænen er fri for ukrudt. Ukrudt konkurrerer med græsset om voksepladsen, men passer man sin græsplæne med gødning i vækstperioden, regelmæssig klipning i den rette højde, vanding af græsset inden tørkeskader opstår, så kan man ad naturlig vej godt holde ukrudtet væk.

Når man først har fået ukrudt i græsplænen, er det ofte af den besværlige slags, fordi ukrudt ligger under klippehøjden. En lille smule ukrudt skader ikke, men er der meget, skæmmer det plænens udseende og tager næring fra græsset.

Af Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa