Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du spiser sundt, du får din nattesøvn, du dyrker motion og du tager dig så kærligt af din krop, som du kan. Alligevel er du umattet, inden du overhovedet når at slå dynen til side om morgenen, og du føler dig tappet for energi. Hvorfor? Måske fordi, det ikke er din fysiske energi, der i bund, men derimod din mentale energi – også kaldet den følelsesmæssige energi, dit drive, din livskraft eller livsmodet.

Faktisk er 70 % af vores samlede energi mental, og tænk så hvis du smider energi-snylterne ud af dit liv. Du vil opleve, at dit overskud vil blive mangedoblet. Stress og brok, sure mennesker, kritik og bekymringer – der er masser af ting, der kan dræne dig komplet for energi, hvis du altså giver dem lov. Du bliver konstant udsat for potentielle energi-snyltere. Forskellen er, hvordan vi forholder os til dem. Du kan forholde dig passivt, og blive mere og mere energiforladt, eller du kan forholde dig aktivt og smide snylterne ud af dit liv og blive et overskudsmenneske. Det er helt op til dig selv. Du kan fx dagligt gøre en lille ting for at tanke din mentale energi op, og du kan bevidst arbejde på, at eliminere de ting i dit liv, der dræner dig. Du skal sørger for, at din mentale benzintank altid er fyldt helt op, så du ikke komme ind i en mental energi krise.

Nogle energi-snylter som du bør være opmærksom på
Pligtopfyldenhed: Hvor mange ting i dit liv laver du egentlig af lyst, og hvor mange af pligt og høflighed? Du har helt sikkert ofte sagt ja til arrangementer eller andet, som måske dybest set ikke siger dig spor eller du helst ikke vil have noget med at gøre. Alligevel siger du JA, selvom du har lyst til at skrige ”NEJ”. Lær at sige NEJ. Du skal overhovedet ikke forklare eller retfærdiggøre, og det er på igen måde egoistisk at sige nej. For hver gang du siger nej, vil du føle dig friere og stærkere, og det er en menneskeret at sige nej.

Evige bekymringer: Tager du dit job, dine pligter – ja hele dit liv meget seriøst eller rimelig let? Du føler dig måske tynget af pligter, læsset til bristepunktet med ansvar og pligter, som skal klares, inden du kan nyde livet og slappe af. Travlhed, pligter, ansvar og bekymringer er fælles for alle. Forskellen ligger i, hvordan du forholder dig til dine opgaver og livet i det hele taget. Overskudsmennesker har en anden tilgang til livet, de tager ikke livet så alvorligt, de nyder det og fokusere først og fremmest på det, der er lige nu. Du mister energi, hvis du bekymrer dig om fremtiden, men bliver derimod tanket op ved at fokusere på det bedste lige nu.

Kronisk tvivl: Har du let ved at tage beslutninger? Eller udskyder du dem ofte? Bliver de drømme, som en gang fyldte dig op med energi pludselig til bekymringer og frustrationer, der dræner dig, fordi intet sker? Træf en beslutning! En forkert beslutning er bedre end ingen beslutning. Overskudsmennesker træffer en beslutning og kommer videre. Lav-energi mennesker står ofte i stampe. En beslutning betyder at handle, og det er det bedste middel mod bekymringer og frustrationer, som samtidig frigør en masse energi, fordi du ikke længere skal gå og overveje for og imod.

For meget fornuft: Har du svært ved at give slip og have det sjovt? Eller er du god til at leve i nuet? Desværre bliver voksne ofte alt for fornuftige, glemmer at lege, grine, slippe tøjlerne og give sig hen i barnlig leg og nydelse. Prøv at følge et barn en hel dag – så ser du ægte livsenergi, lykke, intensitet, tillid, legesyge, nysgerrighed, håb, kreativitet mm. Deres følelsesmæssige energi gør dem i stand til at køre selv den mest sportstrænede voksne i sænk. Prøv at genfinde barndommens energi, ved at øve dig i at være dig selv. Find ind til den person du var, før fornuften, ansvarligheden og pligterne lagde en dæmper på dig. Vær mindre seriøs og målrettet, og lidt mere pjattet, få forventningens glæde tilbage i dit liv og lev!

Energisnyltere: Nogle mennesker dræner alle andre for energi – er du omgivet af dem? Måske tærer en ven eller veninde altid på din godhjertethed og bankkonto, måske har du én i din omgangskreds, som altid brokker sig over alt, eller én der altid fortæller dig, at du ser træt ud eller at grøn altså ikke lige er din farve. Find ud af hvem der dræner dig, og hvordan de gør det. Bak væk så hurtigt som muligt, og hold dig så langt væk, du kan, fra mennesker, der stjæler din dyrebare mentale energi.

Andre energisnylterne, som du måske kender og bør være opmærksom på, er misundelse, ligegyldighed, et dødt ægteskab/parforhold og mangel på input. Slår du dig derimod løs med noget, du synes er virkelig sjovt, får du omgående et mentalt energi-kick.

Hurtig energi
Er du løbet helt tør for energi, så ved du sikkert godt, hvad du skal og bør gøre NU, men her er lidt hjælp på vejen, hvis du sidder helt fast.

– Gør noget som gør dig glad. Se din favoritfilm, besøg dit favoritsted i naturen, tilbring tid med et menneske, som, du ved, kan få dig i godt humør, og som får dig til at føle din livsenergi boble indeni. Få masser af søvn, spis sundt og varieret og dyrk motion.

– Køb noget godt til dig selv, bare et eller andet som du syntes er skønt; en ny bluse, creme, cd eller chokolade.

– Giv dig selv tid alene. Et par timer alene i naturen, parken, dit ynglingsværelse eller kig ud over havet. Du må ikke være ensom på et trist sted, men gerne alene på et smukt sted.

– Gør en ting, der vil gøre dit liv bedre. Få en ny frisure, bestil rengøringshjælp, meld dig ind i fitnessklub, køb noget tøj du længe har manglet, ring til eller besøg en gammel ven/veninde, du ikke har snakket med eller set i lang tid, køb den cykel du længe har drømt om. Det afgørende er, at du ikke blot sidder og føler dig helt drænet for energi, men at du handler og gør det nu!

Er du fyldt med mental energi, får du helt sikkert et sjovere liv. Du bliver en magnet, som tiltrækker alt positivt og kærligt omkring dig samt du bliver bedre til at leve i nuet og gøre det du gør lige nu.

Månedens yogaøvelse

Ben op ad væg:
Læg et sammenrullet tæppe cirka 30 cm fra væggen. Sæt dig sidelæns mod væggen, sving benene op ad væggen, og læg dig samtidig ned på ryggen med armene over hovedet. Luk øjnene, og lig her i ca. 5 minutter, og træk vejret helt ned i maven.

Effekt:
Øvelsen dræner benene for vand og hjælper blodet tilbage til hjertet. Er god for lymfesystemet og giver en god nattesøvn.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa