Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Tænk over det; har du egentlig lyst til at være evig ung? Sikkert ikke, men selvfølgelig vil du, som alle andre, gerne undgå sygdom og skavanker, som vil nedsætte din livskvalitet. At kunne bevæge sig, lave de ting som er vigtige for dig, at kunne spise selv, pleje dig selv, tale, lytte, føle, danse og synge – alle disse egenskaber, som du, når du kan dem, tager for givet, er ekstremt vigtige for lige netop din livskvalitet. Dette går ofte først op for dig, når du pludselig bliver gjort opmærksom på, at det ikke altid er en selvfølge at kunne disse ting. Som du kan læse i denne måneds La Danesa, bliver der sat fokus på ”evig ungdom”.

Min forslag til ”evig ungdom” er at gå i gang med at lave De fem Tibetanere. Jeg har tidligere skrevet om disse fem fantastiske og enkle øvelser, som vil holde dig ung, rask og give masser af energi. I denne artikel vil jeg beskrive, hvorfor disse øvelser kan holde dig ”evig ung”. Vil du læse mere om historien og selve øvelserne, må du kigge i La Danesa november 2006, her på www.ladanesa.com eller kontakte mig på 666 150 448.

Fordele ved at udføre riterne:
De fem tibetaner har helbredende kræfter, og nogle af de fordele, du mærker ved at udføre øvelserne hver dag, er:

– færre ledsmerter
– færre gigtsmerter
– færre rygsmerter
– bedre hukommelse
– bedre syn
– øget hårvækst
– vægttab
– øget fysisk styrke, energi, udholdenhed og kraft
– bedre fysisk og mental sundhed
– øget velvære og harmoni
– sund søvn
– færre migræneanfald og andre hovedpiner
– du ser yngre ud og føler dig yngre
– vågner op frisk og energisk
– livskraft og vitalitet forbedrer sexlivet
– foryngelse i stedet for aldring

Øvelserne blev udtænkt for omkring 2000 år siden af tibetanske munke, som var på jagt efter kilden til evig ungdom.

Det var den britiske oberst Bradfort, der åbnede vestens øjne for riterne. Han havde længe været fascineret af legenden om de tibetanske munke, som tilsyneladende kunne holde sig evigt unge. Til sidst lykkedes det ham at få adgang til et kloster i Himalaya, hvor han hørte om teorien bag øvelserne.

Chakrateorien


Kroppen har syv hovedenergicentre, kaldet chakraer og omkring 350 sekundære chakraer, som du kan forestille dig som krafthvirvler eller energihjul. Disse syv hovedenergifelter sidder på en linje fra roden af halebenet til toppen af issen. Det er stærke, elektromagnetiske energimønstre, der for de fleste ikke er synlige; men som kan påvises med moderne teknik.

Livsenergien, som kineserne kalder Qi, er nødvendig for alt liv. Den rigtige tilførsel og fordeling af Qi er afgørende for et godt helbred. Formålet med De fem Tibetanere, er at aktivere den naturlige Qi, som igen påvirker meridianerne og de syv chakraer og deres indbyrdes udveksling af information.
Chakraerne er placeret langs rygsøjlen og deres placering har forbindelse med de større endokrine kirtler, som udskiller livsvigtige hormoner, der har ekstrem stor betydning for balancen i kroppens kemi og det autonome nervesystem, og derigennem, når der er balance, giver dig et øget velvære både fysisk, mentalt og psykisk. De fem Tibetanere koordinerer chakraernes rotation, så de harmoniseres og fordeler livsenergi til det endokrine system samt til kroppens øvrige processer.

Til hvert chakra er der knyttet en bestemt farve, en tone og forskellige egenskaber.

De syv chakraer er: rodchakraet, harachakraet, solar plexus, hjertechakraet, halschakraet, pandechakraet og kronechakraet.

Den hurtigste måde at genvinde ungdom, helse og styrke på er ved at genoprette balancen i disse chakraer. Det kan fem enkelte øvelser, De fem Tibetanere klare. Hver eneste af dem er nyttig – men de bedste resultater opnår du, ved at udføre dem alle fem samlet hver eneste dag.

1. Rød – Rodchakraet ved rygsøjlens basis, sædet for livsviljen, er knyttet til binyrerne, og stimulerer til handling. Funktionen for dette chakra er overlevelse og velstand, tillid, livsenergi, gennemslagskraft, vilje og stabilitet. Med et harmonisk Rodchakra, hvor energien er i balance, vil du opleve, at din fysiske krop er fuld af vitalitet, du har jordforbindelse, du er fokuseret og føler, at du har styr på dig selv.

2. Orange – Harachakraet er lige under navlen, knyttet til prostata og kønskirtlerne, som regulerer vor seksuelle orientering og aktivitet. Dets funktion er det fysiske helbred og seksualiteten, ligesom sanselighed, kreativitet og begejstring hører til dette chakra. Med et harmonisk Harachakra, hvor energien er i balance, vil du være i kontakt med dine følelser og have et sundt forhold til din seksualitet.

3. Gul – Solar plexus, lige over navlen, er knyttet til bugspytkirtelen, som regulerer blodsukkeret, kroppens brændstof. Dets funktion er personlig kraft og udfoldelse og bearbejdelse af følelser. Hertil hører også indflydelse, magt, kraft, fylde og visdom, der kommer fra den personlige erfaring. Med et harmonisk Solar plexus, hvor energien er i balance, vil du have selvrespekt og respekt for andre samt have et afslappet forhold til kontrol og ambitioner.

4. Grøn – Hjertechakraet, midt i brystet, er knyttet til hjerte og thymus, en kirtel som udgør en vigtig del af immunsystemet. Dets funktion er at kunne give og modtage kærlighed. Herunder sympati, medfølelse, uselviskhed, hengivenhed og healing. Med et harmonisk hjertechakra, hvor energien er i balance, fremmes medfølelse og accept samt evnen til at give ubetinget kærlighed.

5. Blå – Halschakraet, ved halsens basis, er knyttet til skjoldbruskkirtlen, der spiller en vigtig rolle ved regulering af stofskiftet og dermed den måde og hastighed, hvormed vi forvandler føden til energi. Dets funktion er al form for kommunikation. Hertil hører også kreativt udtryk, åbenhed, uafhængighed og inspiration. Med et harmonisk halschakra, hvor energien er i balance, vil du være i stand til at udtrykke dig i overensstemmelse med det, du føler og tænker. Halschakraet regulerer også evnen til at modtage ubetinget og lytte til din intuition.

6. Indigo – Pandechakraet eller det tredje øje, midt mellem øjenbrynene, er knyttet til hypofysen, der styrer de øvrige kirtlers funktioner og samspil. Dets funktion er intuition eller klarhed herunder clairvoyance. Med et harmonisk sjette chakra, hvor energien er i balance, vil muligheden for spirituel udvikling fremmes samt individuel og universel bevidsthed styrkes.

7. Violet – Kronechakraet, øverste punkt midt på hovedet, er knyttet til pinealkirtlen, som regulerer kroppens indre ur og indvirker på hele organismen, forbindelsesled mellem krop, sjæl og ånd. Dets funktion er spiritualitet eller en direkte forbindelse med den guddommelige kraft eller Gud, herunder kosmisk bevidsthed. Med et harmonisk kronechakra, hvor energien er i balance, vil du være åben for åndelig energi og få adgang til det ubevidste og intuitionen.

Yin-Yang-teorien


Jeg mener, at der udover De fem Tibetanere er en øvelse mere, som alle bør lave i forlængelse af de fem andre, for at opnå den perfekte balance i kroppen. Denne øvelse er som den første, hvor du drejer rundt om dig selv i urets retning, den eneste forskel er, at du drejer mod venstre, i yin-retningen – altså mod urets retning.

Og hvorfor så det? Fordi du ved at tage denne enkle drejning med, går ind og skaber en optimal yin-yang-balance i kroppen, som vil have en positiv effekt på hele kroppens organisme, dens funktioner og energier.

Yin og yang er modpoler og består kun i kraft af deres modsætning. Dette symboliseres gennem den hvide prik i det mørke yin og den mørke prik i det hvide yang. Man kan sige, at fænomener og organismer manifesterer sig på basis af deres modsætning. Du kan kun ånde ud, hvis du også ånder ind. Det indre forudsætter det ydre, dagen forudsætter natten, lys – skygge, fødsel – død, sol – måne osv. For at være komplet behøver enhver pol en modpol.

Således repræsenterer yin vores venstre side og det kvindelige, sammentrækkende, kulde, det indadvendte såsom indånding, modtagelighed, forståelse og det følelsesbetonede samt det passive, ubevidste og natten.

Hvorimod yang repræsenterer vores højre side og det mandlige, udvidende, varme, det udadvendte såsom udånding, vilje og det intellektuelle samt aktivitet, det bevidste og dagen.

Der er ingen vurdering af, at det ene er bedre end det andet; men derimod bør der være balance mellem yin og yang, altså mellem vores feminine og maskuline kvaliteter – vores venstre og højre side.

Det er altså vigtigt, at vi husker at dreje den anden vej rundt, ellers kunne vi skabe for meget yang-energi i kroppen og derved nedsætte kontakten til vores yin-energi.

YIN YANG
Venstre Højre
Det kvindelige Det mandlige
Det sammentrækkende Det udvidende
Kulde og natten Varme og dagen
Det indadvendte – indånding Det udadvendte – udånding
Modtageligelighed og forståelse Vilje og det intellektuelle
Det passive og ubevidste Det aktive og bevidste

Meditation fremmer normalt yin-energi, og da de tibetanske munke brugte meget af deres tid på meditation, behøvede de sikkert ikke denne drejning til venstre, da de allerede var i kontakt med deres feminine energi gennem meditationen. Vores vesterlandske levevis er som regel lige modsat. Det går alt for stærkt og mange lider af en eller anden form for stress. Flertallet bruger meget lidt – eller ingen tid – på meditation. Det vil sige, at vi generelt er i for dårlig kontakt med vores venstre side, det feminine og derfor i relativ bedre kontakt med vores højre side, det maskuline.

Fysisk, følelsesmæssigt og mentalt stærkere
Via De fem Tibetaner vil du afbalancere chakraerne, som igen vil afbalancere energien i meridianerne – yin og yang – som indvirker på hele kroppens energibalance. Jeg er derfor sikker på, at øvelserne vil styrke dit helbred, og du vil komme til at føle dig fysisk og følelsesmæssigt stærkere. De fem Tibetanere fremmer både fysisk, psykisk og mental sundhed samt hæmmer aldringsprocessen og er derfor ”kilden til evig ungdom”.

Disse tibetanske øvelser er virkelig imponerende og jeg er overbevist, at De fem Tibetanerne i sin tid blev skabt for at hjælpe mennesker med at skabe balance mellem krop og sind, og det vil du mærke, når du kommer i gang med øvelserne og har brugt dem et stykke tid. Du får en dyb følelse af velvære i hele kroppen efter at have lavet øvelserne og vil savne dem, hvis du en dag kommer til at springe over, hvilket sker sjældnere jo længere tid, du har lavet dem. De skaber en sund vane, som du kun vil have gavn af. Du vil mærke effekten på din fysiske krop ved at du bliver stærkere og får mere energi, mentalt vil du mærke ro og overskud i hverdagen, og psykisk vil du føle dig i balance og harmoni med dig selv og dine omgivelser.

Bestil en DVD med de fem foryngende øvelser hos Betiina Larsen, 666 150 448.

Månedens yogaøvelse


Universalstillingen:
Lig på ryggen. Læg højre fod over venstre knæ. Lad venstre ben være strakt. Rul over på venstre side. Løft brystet, og drej brystet i modsat retning, så højre skulder kommer i gulvet. Læg højre arm op langs hovedet og venstre hånd på det bøjede knæ, og kig op efter højre hånd.

Lig her mens du trækker vejret ned i maven 20 gange, og gentag til modsatte side.

Effekt: Øvelsen strækker musklerne på hele siden af kroppen fra hofte, talje, bryst, skulder, arm, nakken og hele rygsøjlen. Den smidiggør desuden ryggen og er god for lænden, virker beroligende og hjælper blodgennemstrømningen i de indre organer.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa