Havespalten september 2010

Havespalten september 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.

Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Månedens spørgsmål:

Kære gartner,

Varmen og den stærke sol i juli og august er meget hård ved sommerblomsterne, som længe har set noget trætte ud trods rigelig vanding og gødning. Bl.a. er mine kæmpe store pelargonier ikke længere noget kønt syn, blomsterne er meget små, det er næsten umuligt at holde sommerfuglene væk fra dem (det gik ellers godt først på sommeren) og bladene er krøllede. Jeg ved jo af erfaring, at de kommer stærkt igen til næste sommer, men mit spørgsmål er, om jeg skal beskære dem nu eller vente, til det bliver køligere i vejret? Jeg har megen lyst til at skære dem ned nu, men er bange for, at de så vil lide endnu mere, og måske ikke komme sig ordentligt igen. Hvis jeg havde beskåret dem allerede fx i begyndelsen af juli, ville de så have vokset sig store igen hen over sommeren, så jeg på den måde fik masser fine blomster to gange i løbet af én sæson?
Hvor kraftigt bør man beskære pelargonier?

På forhånd mange tak for dit svar.

Mange sensommerhilsner fra
Trine
Pelargonier er nogle af de planter, som anvendes mest i Spanien til at dekorere terrasser, altaner og haver, da de blomstrer konstant og fylder haverne med farver. Dens dyrkning behøver ikke stor omhu, da de er meget resistente.

Kære Trine
Jeg vil råde dig og andre, der har Pelargonier til at beskære dem samt andre planter og træer i slutningen af vinteren eller det tidlige forår for at stimulere deres vækst. De afskårne pelargoniegrene kan bruges til stiklinger.
Pelargonierne bør altid klippes regelmæssig. Klip de gamle og visne blomster og blade af, hvilket får nye sideskud til at vokse ud, og nye blomster viser sig hurtigt. Desto mere man får klippet disse døde blomster af, desto flere blomster kommer der.
Sagen er, at når planter eller et træer er i fuld vegetativ cyklus, er der meget pres på deres væskeindhold. Hvis man tager for hårdt fat med beskæringen, kan planten / træet drænes og tørre ud. Nogle sorter er mere følsomme end andre, og nogle kan da også beskæres om sommeren – men jeg råder da til, at man venter til sensommer, og at man benytter en særlig voks til at lukke sårene, hvis det er større grene, der skæres af. Det ideelle er imidlertid at vente med større beskæringer til om vinteren, mens æstetiske beskæringer kan foretages til enhver tid.
Du skriver, at dine Pelargonierne døjer med sommerfugle. Det er noget skidt, da sommerfuglen lægger æg, lige så snart den har lejlighed til det. Larverne udvikler sig inde i stilken, og inden man ser sig om, er Pelargonien halvdød. Det er derfor vigtigt at bruge et insektmiddel regelmæssigt. Så det jeg synes, du skal gøre er at give planterne en ordentlig skyl med vandslangen, og når de er tørre efter 5-10 min., så sprøjt med et insektmiddel (der findes flere på markedet, som er særligt egnede til sommerfugleplagen på Pelargonier. Gør dette to gange om ugen i en periode. Jeg er sikker på, at de fleste af Pelargonierne nok skal komme sig.

Månedens blomst

Azalea Japonica

Azaleaen er en blomsterne busk, som oftest klippes til en bonsai.
Det er en meget smuk løvbusk, som har mange forgreninger. Den har en meget langsom vækst, og bliver ca. 1-1,5m høj. Dens smukke blomster er som regel hvide, rosa, brogede eller lilla. Den blomstrer normalt fra juli til slutningen af september. Azaleaerne kan også holdes indendørs, men bør plantes ud, når den er færdig med at blomstre. Placer den, hvor den får rigeligt med lys, men ikke i direkte sollys. Sæt den i skyggen om sommeren, og vand den jævnligt.

Af La danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa