70 års fødselsdag med tradition og fornyelse

70 års fødselsdag med tradition og fornyelse

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kronborgmødet fejrede sin 70 års fødselsdag med højt musicalhår, besøg af en skibsreder, en dansk verdensdame fra Boston og en masse fødselsdagsgæster, der alle kastede lys over Riddersalen.

”Alle sammen, klap med hænderne over hovedet!”

Stilen var lagt lige fra start, da medlemmerne af musical-koret Læderhalsene gjorde deres entré på scenen i Kronborgs Slots højtidelige og højloftede Riddersal med 200 gæster på stolene.

Korets 25 mænd og kvinder åbnede iført hvide gevandter og glade smil Kronborgmødet – nummer 70 af slagsen i Danes Worldwides 91-årige historie. Eftermiddagen igennem forbandt de tradition og fornyelse med sange lige fra Disneys Junglebogen til Eurythmix og danske 80’erhits som supplement til fællessangene ”Danmark nu blunder den lyse nat” og ”Kong Christian stod ved højen mast.”

Udelængsel er godt

Formanden for Danes Worldwide Christopher Bo Bramsen, Årets repræsentant Jens M. Jensen, generalsekretær Anne Marie Dalgaard og næstformand Carsten Dencker Nielsen.

Årets taler var et kendt ansigt til Kronborgmødet – nemlig adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegard Andersen, der med et smil beklagede, at han i år gik glip af de gode taler, fordi han selv skulle holde for.

Han har boet i udlandet i ni år med kone og tre børn og fortalte, hvor meget det har betydet i familiens tilknytning til dansk sprog og kultur at bruge Danes Worldwide’s tilbud om fjernundervisning og Sommerskolen.

Han understregede desuden vigtigheden af at rette antennerne mod udlandet.

”Danskere har altid haft udlængsel, og det har været godt for Danmark. Driftige entreprenører har lært af udlandet, er kommet hjem til Danmark og har startet fantastiske virksomheder.”

Heriblandt er hans ”eget” A.P. Møller-Mærsk. ”Stifteren af A.P. Møller-Mærsk var lige så international, som han var dansk, og tilbragte mange af sine ungdomsår udenlands, til sidst i Rusland, hvor han sugede viden til sig og skabte den videnbase, som var nødvendig for at etablere firmaet. Det samme har min nuværende chef, seniorreder Mærsk Mc-Kinney Møller, gjort i USA. Uden de udenlandsophold er det sikkert, at Mærsk ikke var blevet det firma, det er i dag. ”

Nils Smedegaard Andersen kom også ind på de udfordringer, som globaliseringen medfører for erhvervslivet. Herunder giganten på Esplanaden.
”Globaliseringen har udsat alle virksomheder på verdensplan for et meget stort konkurrencepres. I A.P. Møller-Mærsk har vi siden 2007 reduceret omkostningerne med to milliarder dollars om året. Det er lidt over, hvad den danske regering skal spare indtil 2013,” forklarede han.

En verdensdame
Bagefter blev prisen ”Årets Verdensdansker”, der tidligere er givet til blandt andre fodboldspilleren Michael Laudrup, overrakt til fysikprofessor Lene Vestergaard Hau, der til daglig bor i Boston.

Bestyrelsesformand Christopher Bo Bramsen sagde blandt andet i motiveringstalen:
”Lene Hau er måske ikke så kendt i den danske offentlighed, som de forrige års verdensdanskere er. Hun er til gengæld et lysende talent i den videnskabelige verden. Lene Hau vil indgå i videnskabens annaler som den første, der kunne bremse – ja helt standse – lyset! “The Dane who stopped the light!”

Første, men ikke sidste, gang
Til sidst benyttede gæsterne sig af lejligheden til få talt med andre udedanskere over et glas vin og mad fra buffeten til tonerne af stille jazz i det store telt ud mod Øresund.

Cirka 60 medlemmer fra Spanien nød middagen i Tivoli.

En af dem var 21-årige Lykke Smits, der til daglig bor i Holland, hvor hun læser international jura.
”Mine bedsteforældre bor i Spanien og har derfor inviteret mig med til Kronborgmødet i år, så jeg kunne se, hvad Danes Worldwide var for noget. Det er jo også aktuelt for mig nu, hvor jeg skal bo fast i udlandet. Det er mit første Kronborgmøde i år, men bestemt ikke det sidste. Det er jo et fantastisk netværk at være en del af.”

 ”En utrættelig indsats”
Kronborgmødet bød i år på en nyskabelse: Kåringen af Årets Repræsentant. Prisen gik til Jens M. Jensen, Danes Worldwides repræsentant i Sydspanien.

”En vendelbo, der forstår globaliseringens mange muligheder og samtidig har bevaret stærke rødder i Danmark.”

Sådan én er Årets Repræsentant, sagde næstformand i Danes Worldwide, Carsten Dencker Nielsen, da han overrakte den nystiftede pris til en glad og overrasket Jens M. Jensen, der ifølge ham selv blev ”helt varm i kinderne og – næsten – mundlam.”
Alder underordnet

Prisen gives til en repræsentant, der har gjort en særlig indsats for at udbrede kendskabet til foreningen og hjælpe medlemmerne i nærområdet. Der har Jens M. Jensen blandt andet gjort ved at afholde et gallaarrangement i forbindelse med Dronning Margrethes 70 års fødselsdag i Málaga med deltagelse af blandt andre udenrigsminister Lene Espersen.

Han får desuden prisen for at sin andel i, at der er hele seks repræsentanter i Spanien, der dækker hvert deres område, og at de hele tiden lærer af hinanden for at blive bedre til at servicere medlemmerne.

”Jens M. Jensen fortsætter sit virke på vegne af Danes Worldwide på utrættelig vis og er et lysende eksempel på, at alder ikke har nogen relation til fødselsdatoen,” sluttede næstformanden sin tale af.


Hvad er Kronborgmødet?
Danes Worldwides årlige sommermøde for medlemmer og gæster på Kronborg Slot.
Gennem årene har en række kendte danskere været talere, blandt andre forfatteren Susanne Brøgger. Underholdningen har spændt bredt fra Bent Fabricius Bjerre til Niels Henning Ørsted Pedersen, Anne Linnet, Søs Fenger og Niels Ian Doky.
 


Særarrangement for spaniensdanskerne
Besøget på Københavns Rådhus, som Jens M. Jensen havde arrangeret, blev en meget spændende og stor oplevelse med deltagelse af ca. 60 medlemmer.

"Et par sympatiske og professionelle guider førte os gennem rådhusets mange fantastiske lokaler, alle med hver sin særlige historie. Vi var bl.a. gennem overborgmesterens lokaler, bryllups-salene , salen hvor borgerrepræsentationen mødes for at afholde ”byrådsmøder”, arkitekt Nyrups kontor og tegnestue, der så ud, som da rådhuset i sin tid blev bygget. Vi så lageret med al det fornemme, gamle musselmalede porcelæn, der bruges ved de store modtagelser på rådhuset, og sågar Vægtergangen på Rådhusets tag med en storslået udsigt over København med de mange tårne og spir.
Ved afslutningen af besøget var der dækket ved to lange borde med hvide, stivede damaskduge og det omtalte musselmalede porcelæn, hvor vi smagte de berømte Rådhus-pandekager med en kølig, perlende vin til.

Alle var glade og tilfredse, de mange trapper til trods, og der blev stillet relevante og gode spørgsmål, som blev besvaret kompetent med humor og personlig indsigt", fortæller Jens M. Jensen.

Inden man senere på aften mødtes til middag i den fornemme Spejlsal på Restaurant Påfuglen, hvor der var dækket op ved smukke borde, var mange af deltagerne rundt i Tivoli i større eller mindre grupper.

Da Jens M. Jensen bød velkommen, rettede han en speciel velkomst til næstformand i Danes Worldwide Generalkonsul og direktør i ØK Carsten Dencker Nielsen og fru Lise Dencker Nielsen – samt en repræsentant fra Sankt Annæ Pigekor, Vita Lindberg, der benyttede lejligheden til at fortælle om korets forestående besøg i Málaga til oktober, hvor der bl.a. skal synges i Magrethekirken, men først og fremmest ved en koncert i katedralen i Málaga.

Jens M. Jensen havde i øvrigt arrangeret, at deltagerne kunne skrive en hilsen til Margrethekirkens tidligere præstepar, Jette og Karsten Erbs, da Vita Lindberg dagen efter skulle deltage i indsættelsen i Vrensted Kirke.

Også i 2010 var delegationen fra Spanien den største nogensinde med over 70 deltagere i Kronborgmødet eller ved besøget på Rådhuset.


Om foreningen Danes Worldwide

Danes Worldwide tilbyder rådgivning, danskundervisning fra 0.- 10. klasse og forbedrer livs- og arbejdsforholdene for Jer, der er med til at sætte Danmark på Verdenskortet.
Læs mere på danes.dk

Af Marie Brynskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa