Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kroppen består af ca. 60-70% vand. I løbet af dagen afgiver din krop væske fra huden, lungerne og blæren. Du har brug for omkring 2-2½ liter væske i døgnet. Det er dog ikke nødvendigt at drikke så meget, da vand ikke kun findes i drikkevarer, men også i maden. Så det egentlige væskeindtag, du har brug for, svarer til ca 1½ l dagligt. Dog er det meget vigtigt at være opmærksom på, om du sveder meget, er fysisk aktiv, har feber, diarré eller kaster op, så har du nemlig brug for mere væske. For langt de fleste mennesker er det ikke nødvendigt at holde redskab med, hvor meget vand, man drikker. Kroppen er rigtig god til selv at regulere, hvor meget vand, den har brug for ved at sende signaler om, at man er tørstig. Du får altså helt automatisk lige præcis den mængde vand, du har brug for, hvis du lytter til din krops tørstsignaler. Dog er det vigtig at huske på, at du faktisk skal drikke, inden du føler tørst, da tørstfornemmelsen er udtryk for væskemangel. Derfor: drik hele dagen igennem.

Fedme og søde drikkevarer
Både børn og voksne drikker alt for meget af de søde læskedrikke. Fedme og indtaget af sukkersøde drikkevarer hænger sammen. For hvert glas ekstra sukkersødt sodavand, børn drikker om dagen, øges deres risiko for overvægt med 60%. Kakaomælk er ikke en læskedrik – men heller ikke det samme som mælk. Vidste du fx, at en liter kakaomælk med 0,5 % fedt lavet på skummetmælk indeholder 600 kalorier. Det svarer til den samme mængde energi, der er i halvanden liter sodavand med sukker eller syv frikadeller, to en halv marsbar, fem dåseøl eller femten æbler. Der er derfor en kæmpe stor sundhedsmæssig gevinst ved at skifte de søde drikke ud med koldt vand fra hanen eller vanddunken.

Andre drikkevarer
Vand: Vand tilfører kroppen væske uden at tilføre kalorier fra sukker, alkohol eller fedt. Vand er derfor den bedste måde at dække kroppens væskebehov på. Samtidig indeholder vand, om det er fra hanen eller vandflasken, kalcium, jod og magnesium. Derfor er det vigtigt at drikke frisk vand hele dagen. Tilstrækkeligt med væske dagen igennem forebygger gener som hovedpine, koncentrationsbesvær og svimmelhed.

Mælk: Du kan dække en halv liter af dit væskebehov med mager mælk. Når du drikker mælk, får du samtidig opfyldt dit behov for calcium.
Sodavand og saft: Sodavand, saft og mange andre søde drikke som f.eks. cider og iste indeholder ca. lige meget sukker. I en halv liter er der 50 gram, hvilket svarer til 24 sukkerknalder. Drikker du meget af disse søde drikke, øger du markant risikoen for at tage på i vægt. Sukkeret kan også give huller i tænderne. Det hjælper ikke meget at drikke sodavand uden sukker, fordi syren er med til at skade tænderne, og i light-produkter er der tilsat forskellige sødestoffer, som gør dig mere sulten.
Kaffe og te: Både kaffe og te indeholder koffein. For meget koffein kan medføre hovedpine, rystelser, nervøsitet og søvnbesvær. Koffeinen har dog også positive virkninger, da den indeholder mange antioxidanter, der både beskytter hjertet, forebygger kræft og type diabetes 2, virker slankende og giver et værn mod rynker.
Alkohol: En genstand er 12 gram eller halvanden cl ren alkohol. Det svarer til en almindelig øl, et glas vin eller 3,5 cl spiritus. Kvinder bør maks. drikke 14 genstande om ugen, og mænd maks. 21 genstande.

Sådan gør du dit vand lækkert
– Hav altid en kande med koldt vand stående i dit køleskab, men husk at din mave har bedst af, at vandet er moderat afkølet. Iskoldt vand er ikke godt for mave/tarm systemet.
– Kom isterninger eller frossen frugt i vandet, eksempelvis jordbær, solbær eller hindbær.
– Skær skiver af økologiske citrusfrugter, og kom dem i vandet. Det er vigtigt, at citrusfrugterne er økologiske, så der ikke er sprøjtegifte på skallen. Agurkeskiver er også en god ide.
– Skær frisk frugt og kom det i vandet, eksempelvis vandmelon, fersken eller jordbær.
– Skyld friske krydderurter og kom det i vandet, f.eks. mynte, basilikum, citronmelisse.
En god måde at få dækket det daglige væskebehov på og samtidig få vitaminer og mineraler kan være at drikke:
– 1 glas juice
– ½ liter magert mælkeprodukt
– ½ liter kaffe eller te
– Og sluk resten af tørsten i vand.

En rigtig dejlig, varm august måned ønsker jeg alle La Danesa’s læsere!

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa