Spørg tandlægen august 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Min søn på fire år mistede en fortand i børnehaven. Hvorfor satte tandlægen ikke tanden på plads igen?

Svar:
Det er meget svært at få en mælketand, som man har tabt, til at gro fast i kæbebenet igen. Desuden kræver det også mange kontroleftersyn og behandlinger som bl.a. rodfyldning. Mælketænderne er dog vigtige for, at barnets bid skal udvikle sig normalt, men jo mere barnet nærmer sig den alder, hvor mælketænderne begynder at falde ud (5-6 års alderen hvad angår fortænderne), jo mindre betydning har mælketænderne for bidets udvikling.

Min 13-årige søn slog en tand ud, da han legede på et klatrestativ i skolen. Lige efter det var sket, løb han ind til skolesygeplejersken, som lagde tanden i et glas mælk. Efterfølgende satte tandlægen tanden på plads igen. Hvorfor lagde sygeplejersken tanden i et glas med mælk?

Svar:
Hvis man slår en af de permanente tænder ud, kan tanden sættes på plads i kæbebenet, hvorefter den har mulighed for at vokse fast igen. Tanden har størst mulighed for at vokse fast i kæbebenet, når rodoverfladen ikke er beskadiget eller udtørret. Mælk er rigtig godt for tandens rodoverflade, og det er bevist, at tænder, der opbevares i mælk, indtil man har konsultation hos tandlægen, har meget nemmere ved at vokse fast igen.

Vi har for nyligt været hos tandlægen, som anbefalede, at jeg begynder at børste min datters tænder, selvom hun kun har fire små mælketænder. Hvordan kan det være, at jeg allerede nu skal begynde at børste hendes tænder?

Svar:
Det er yderst vigtigt, at man vænner sine børn til at børste tænder, allerede fra de er små. Men i starten er det vigtigt, at tandbørstningen er mere leg end alvor. Brug kun en smule tandpasta, fluoren i tandpastaen beskytter og gør mælketænderne modstandsdygtige, efterhånden som de vokser op. Vi anbefaler, at man tager sit barn til tandlægeeftersyn en gang om året fra barnet er to år gammelt. På den måde er det muligt at opdage karies (huller i tænderne) tidligt eller andre problemer, som kan opstå i løbet af barnets udvikling (bidproblemer). Desuden kan tandlægen give forældrene vejledning om, hvordan de bedst sørger for, at barnets tænder beskyttes bedst muligt.

Hvis du har flere spørgsmål, kontakt Nordic Dental Centre på tlf. 952 66 53 06 eller info@nordicdentalcentre.com.

Af Nordic Debtal Centre

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa