Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


 

Iskias – ”kært barn har mange navne” kan det egentlig udtrykkes som, da iskias kan være mange ting. ”Kært” vil de, som har haft problemer med iskias, dog aldrig kalde disse symptomer og smerter, da det kan være ekstremt smertefuldt og irriterende og besværliggøre din hverdag. Et tryk på denne store nerve kan gøre din hverdag til et helvede.
Jeg har netop nu en del patienter i behandling for iskiassmerter, og det er virkelig noget, der kan trække tårer frem hos selv den største mand.

Hvad er iskias?
Iskias er et samleudtryk for smerter, som stråler fra ballen og ned i benet. Navnet stammer fra iskias-nerven, den store nerve som løber ud i benet, idet smerterne netop følger denne nerve. Årsagerne kan være mange, lige fra diskusprolaps i lænden til muskelinfiltrationer i ballen.
Iskias er navnet på den største nerve, vi har – en i hver side. De udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben, hvor de forgrener sig til læg og fod. Hvor de er tykkest, har de en diameter som en lillefinger. På grund af sin placering er der mange måder, hvorpå iskias nerven kan blive afklemt. Det kan naturligvis ske i skelettet ved, at der opstår pres, der hvor nerven udspringer. Ofte er det muskulaturen, der giver tryk på nerven, og det er de store muskler i ballerne, der er ”skurken” i dette spil. I daglig tale er iskias imidlertid en slags fællesnævner for smerter, der ofte trækker fra lænd og balle ned i benet, tit bag på låret, i knæhasen, læg, hæl og evt. videre ud i foden fx til storetåen. I langt de fleste tilfælde skyldes iskias problemer i led og/eller muskler. Symptomerne vil så typisk ændres afhængigt af, hvilke bevægelse man laver, eller hvilke stillinger man er i – fx letter de, når man går og forværres, når man sidder.
Andre gange er hofte eller knæ involveret. Diskusprolaps eller forstadier til prolaps i lænden kan også ofte give iskiassmerter, og så er smerterne tit værre i ben end i lænd. Muskelspændinger i lænd eller balle kan også påvirke iskiasnerven, så man får symptomer ned i benet. I mange tilfælde skyldes iskias en kombination af problemer i flere forskellige led og muskler.
Får du disse iskiassmerter, som ofte kan være meget stærke smerter, er det vigtigt at få undersøgt, hvad trykket på nerven skyldes. Når en nerve udsættes for et tryk, er det meget smertefuldt, og det er logisk, da smerten jo er det signal, som kroppen iværksætter for, at du skal blive opmærksom på problemet og afhjælpe det. Afhjælpes problemet ikke, kan det i stedet blive værre, og så kan smerterne virkelig øges til et helt uudholdeligt niveau, og det er det, mange oplever med iskiasnerven.

Nervens opbygning
Nerverne er vores krops ”bredbåndsnet”, og det er fra hjernen via nerverne al information og styring sker. Nerverne, og hermed også iskiasnerven er opbygget på samme måde som el-ledningerne i vores huse. Som omkring en el-ledning er der også isolering omkring nerven. Isoleringen består af bindevæv, der omkranser en masse nervetråde, svarende til kobbertrådene i en el-ledning. I dit hus forsyner el- ledningen lamper, fryser, kaffemaskine osv. med elektricitet. I din krop forsyner nerverne muskler og hud med impulser, så du kan spænde musklerne, og kan føle, når nogen rører ved dig. Når elektriciteten forsvinder i dit hus, er det ofte fordi HFI-anlægget har slået fra. Hoved-elforsyningen er afkoblet. Hvis årsagen til iskiassmerterne skyldes et tryk på iskias-nerven, vil der tilsvarende findes funktioner i kroppen, der ikke længere fungerer optimalt. Der vil ofte være nedsat muskelkraft og nedsat føleevne, og der kan også opstå nedsat refleks i vores knæ eller achillessene. At der stadig kan være nogen kraft tilbage i musklerne og du stadigvæk kan føle noget, skyldes at andre mindre nervetråde leverer ”strøm” til muskler og hud bag på benet. Din krop kører på dette tidspunkt på en slags nødblus, da nogle muskler i baller, ben eller fødder vil fungere dårligt, og følesansen vil nogle steder være forstyrret.

Behandling
Det primære er selvfølgelig altid, når det er muligt, at behandle selve årsagen og ikke kun symptomerne. Min behandling er oftest en blanding af massage, akupunktur og udspænding af spændte strukturer, så led og muskler kan fungere optimalt, og iskiasnerven kan begynde at ”trække vejret, og blive næret med ilt igen. Akupunkturen er meget effektiv til behandling af iskiassmerter, da den stimulerer cirkulationen i det smerteramte område, så musklerne kan slappe af og evt. hævelse og inflammation reduceres, og dermed fjernes smerterne helt eller delvist. Derudover giver jeg instruktion i øvelser, både til styrke og udspænding samt opfordring til brug af varme/kulde for at afhjælpe og lindre smerter.

Månedens yogaøvelse: Kobraen
Sådan gør du: Læg dig på maven med hænderne under skuldrene, hold benene samlet, løft overkroppen frem og op, kig opad med hovedet. Sørg for at armene er ind til siden og skuldrene presset ned mod gulvet, mange begår den fejl at skuldrene sidder oppe ved ørerne. Albuerne er let bøjet. Sænk overkroppen ned på en udånding.

Effekt: Masserer de indre organer, fremmer fordøjelse, afhjælper menstruationssmerter, masserer og styrker rygmusklerne og producerer varme i kroppen.


 

"Husk at yoga på stranden begynder i maj. Jeg glæder mig til at se dig torsdage kl.9.30-11.00 på stranden bag Castillo Sohail. Du behøver ingen tilmeldning, men møder bare op de gange du har lyst og betaler 7 euro pr. gang."

www.betiinalarsen.com

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa