Det danske magasin i Spanien
Havespalten maj 2010

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Haven i marts
Månedens spørgsmål:

Kære Eutimio,

Vi har en del Hortensia i haven – dels i krukker og dels i plantet i jorden. Dem i krukkerne har det fint og kommer flot igen år efter år, hvis jeg klipper dem ned om vinteren. Derimod ser det sløjt ud med de planter, der står i jorden. På de medsendte billeder kan du se nogle brune pletter på bladene og sammenkrøllede blade. Sidste år fik de stort set ingen blomster, men stod og så ynkelige ud hele foråret og sommeren. De er plantet et sted, hvor der er morgensol, og sol/skygge resten af dagen. Jeg gøder dem med speciel Hortensia-gødning og vander hver dag.
Hvad er der galt? Og hvordan behandler jeg problemet?

Med venlig hilsen

Karen Hansen, Fuengirola

Kære Karen,

Jeg vil begynde med at sige, at Hortensia er en svær plante at have med at gøre, og at den kan have svært ved at finde sig tilrette.

Her ved Middelhavet og i det kontinentale klima trives Hortensia bedst i halvskygge eller skygge, forudsat at der er tilstrækkeligt med lys.
Alle sorter og farver har brug for en sur jord, pH-værdi mellem 5 og 7, og helst i jord med meget gennemtrængelig struktur og med rigeligt organisk materiale. Hvis du har kalkholdig jord med en pH-værdi på mere end 7, skal dette korrigeres med tørv, kompost, orme osv. Og/eller ved at tilføje svovl til rette surhedsgrad.

I perioden med vækst og blomstring, især i varmt klima, er det nødvendigt, at jorden holdes fugtig. Afhængigt af gennemtrængeligheden og jordstrukturen kan det være nødvendigt med flere vandinger ugentligt, endda daglig vanding hvis det drejer sig om potteplanter og især under blomstringen.
Gødning hver 3. uge fra forår til sensommer skulle være tilstrækkelig. Ofte anvendes jern og mikronæringsstoffer til behandling af klorofylmangel, for ved at give planten den rette føde, får de dres stærke farve tilbage – men det er dog kun en delvis løsning.
Det er tilrådeligt først at rette op på jordens surhedsgrad, og derefter to eller tre gange fra starten af spiring og frem til efteråret at anvende næringsstoffer.

Dette er den grundlæggende pleje, men i dit tilfælde er der helt sikkert brug for at rette op på på jordens pH som endelig løsning. 

Maj måneds blomst
Petunia

Slægten Petunia indeholder 18 sydamerikanske arter af Solanaceae familien. De er enårige og består af små buske fra 3 til 6 cm. Petunia er en staude med ovale, let klæbrige og lidt behårede blade og store tragtformede blomster. Petunierne findes næsten i alle tænkelige farver, med undtagelse af orange. Men de hvide og blå sorter dufter ofte. Den blomstrer rigeligt – næsten nonstop fra tidligt forår til sent efterår.
Petunia er en nem blomst at holde. Den behøver ingen specielle forhold og kan holdes både i selve jorden, i krukker og i altankasser.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.