Det danske magasin i Spanien
Jagten på den perfekte vin – I bedste olympiske stil

Jagten på den perfekte vin – I bedste olympiske stil


 

Et interview med Rickard Enkvist.

De medaljer, som de amerikanske svømmere, de rumænske gymnastikpiger og kenyanske løbere får overrakt ved de Olympiske Lege, bliver kun vundet i kraft af en ihærdig og hård træning, et specifikt talent samt planlægning. Og det kræver meget at nå op på sejrsskamlen – det sker ikke af sig selv, hverken i sportens verden eller i erhvervslivet, som f.eks. vinbranchen.

De mange medaljer, som Rickard Enkvist, ejer af Cézar Bodegas, i næsten olympisk stil og antal, henter hjem i de store nationale og internationale vinkonkurrencer, er også kun muligt i kraft af hårdt arbejde, viden og sans for kvalitet samt et drive for perfektion.

”Når man har vundet en medalje, sætter man sig ikke på hænderne og slapper af. Man nyder det selvfølgelig, og oplever en stor glæde over, at vinen er faldet i dommernes og forbrugernes smag, ens selvtillid bliver styrket, og man får energi til at fortsætte”, udtaler Rickard Enkvist, da vi en regnvejrdag i januar besøger Rickard og Inga-Lill i Gaucín, for at høre, hvorledes han har trænet sine vinstokke og druer og, sammen med sin enolog José Manuel Cozar Cabañas, forbereder flaskerne med de dejlige vine til de mange konkurrencer. ”Medaljer er dejlige og gør, at flere og flere kender vores vine og ønsker at smage dem, men det er i bund og grund vinen, der er det vigtigste!” Og jagten på den perfekte vin fortsætter med Rickard Enkvist som katalysator i processen.


 

Hvilket øjeblik, rent vinmæssigt, var bemærkelsesværdigt for dig i 2009?

”Iberwine var en meget vigtig konkurrence, hvor mere end 4000 internationale vine deltog, og der blev kun uddelt 100 præmier, hvoraf Enkvist fik en flot sølvmedalje for vinen Sueños. At deltage i konkurrencer er som at gå op ad en trappe. Man deltager først på lokalt niveau, derefter regionalt, nationalt og til sidst på internationalt niveau, og målet er for mange at blive omtalt og opnå mere end 90 point hos enten Wine Spectator eller hos den amerikanske vinkritiker Robert Parker” (Red.: En af verdens mest indflydelsesrige vinkritikere). I 2010 er der foreløbigt planlagt deltagelse i konkurrencer i Bruxelles, Stockholm og Sevilla.

Vingården ligger midt i en fredet nationalpark, og der er intet landbrug i miles omkreds, der bruger sprøjtegifte eller kunstgødning, der kan spores i vinstokkene hos Enkvist, og CO2-udledningen er også lig nul. Så rent produktionsmæssigt har Enkvist ingen planer om at blive officielt økologisk, hvilket vil betyde flere kontroller, papirer og tilladelser. Og desuden, som lovgivningen er nu omkring økologi, kan man ikke umiddelbart gå fra ikke-økologisk produktion til økologisk. Er der bare én gang brugt en form for sprøjtemiddel, kan man ikke godkendes som økologisk, med mindre man vælger at rydde hele området og genplante vinstokkene.

Hvilke nyheder kan vi forvente fra Enkvist i 2010?
”Vi er ved at forberede en ny vin, Sueños Family, der har to år på franske egefade og derefter et år på flaske, og det er planen for 2011 at introducere en crianza, Últimos Sueños. Derudover arbejdes der på en vin af 100% Petit Verdot, og det vil igen være muligt at købe den specielle Champagne, som Enkvist importerer på flasker fra den franske champagneproducent Florent Bergeronneau-Marion, og i år vil du kunne få denne champagne også i pink og blanc de blanc.”

På Costa del Sol er der rigtigt mange, der kender vinene fra Enkvist, og siden november 2008, hvor der blev åbnet for besøg på vingården, har mere end 1000 personer været forbi og oplevet stedet. Og i Rickards planlægning for 2010 er også inkluderet et mere funktionelt køkken og en overdækket glasterrasse, så der er noget for de besøgende at glæde sig til – udover den storslåede natur og selve vingården. Vinene fra Enkvist kan købes i Spanien, Sverige og Danmark. Besøger du vingården, kan du udover vinene også købe honning og, senere på året, også vinagre fra Enkvist.

Lokalt har Enkvist fra at blive omtalt som El Sueco Loco vundet megen respekt for de resultater, han har opnået, og når man taler med indbyggerne i Gaucín, og nævner vinene fra Enkvist, svares der stolt: ”Ja, det er vores vin”. Og hvis Rickard anonymt gæster restauranter i området og der rekommenderes vin fra Enkvist, siger han: ”Ja, jeg kender den, dette er min vin”, hvortil der prompte svares: ”Nej, det er vores vin, Vinos de Gaucín”. Og man kan med rette sige, at Enkvist Vine har sat Gaucín på landkortet, og selvom han helst ikke vil indrømme det, er Enkvist Bodega et af de steder, der trækker flest personer til Gaucín årligt.

Ud over vinaktiviteter er Rickard også i gang med sin bog ”The Dreamfactory”. Vi spurgte interesseret til projektet og om hvornår, vi kunne forvente, at bogen bliver publiceret. Ifølge Rickard selv skal vi nok vente til 2012 – det meste er skrevet, men processen med at redigere og udvælge det væsentligste mangler stadig, så vi væbner os med tålmodighed et par år endnu.

Vil du vide mere om Enkvist, så besøg: www.enkvistwines.com eller www.vinosdegaucin.com

I 2009 vandt vine fra Enkvist præmier i flg. konkurrencer:

Guldmedalje, Premio Mezquita for Sueños 2006
Sølvmedalje, Cinve for Sofia 2007
Sølvmedalje, Premio Mezquita for Sofia 2006
Sølvmedalje, Iberwine for Sueños 2006

 

Af Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.