Hvorfor varme op når man spiller golf?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når Costa del Sols smukke og grønne golfbaner lokker, og foråret står for døren, så har selv jeg svært ved at vente de 10 minutter en god opvarmning tager, inden den første kølle er svunget. I denne artikel vil jeg fortælle om, hvordan du varmer ryggen op som den vigtigste kropsdel, inden en golfrunde. Jeg vil også komme ind på, hvad der kan ske, hvis du ikke får varmet op.

Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange får deres golfskade pga. manglende opvarmning. Størstedelen af mine klienter med golfskader medgiver, at ”de nok ikke fik varmet ordentligt op”, inden de fik deres skade. Større undersøgelser viser, at kun 6-10 % af golfspillere (ikke elitespillere) varmer op inden en golfrunde – det er et alarmerende lavt tal. Det kan derfor undre, at man så ikke ser endnu flere skader. Årsagen beror formentlig på, at man får brugt de første huller til at blive varm på, og derfor kun i starten af runden er i regulær fare for skade pga. manglende opvarmning. Netop det, at man ”bare” bruger de første huller på at blive varm, er for mange undskyldningen for ikke at varme op. Jeg håber dog ikke, de samme personer først stiller sæde, spejle og spænder sikkerhedsselen, når de er godt i gang med at køre bil. Man er nemlig en bedre chauffør, hvis alt er indstillet på forhånd, ligesom man er en bedre golfspiller efter opvarmning.
Men hvad sker der med kroppen, når man varmer op? Hvorfor er det så vigtigt? Når man varmer op, bedrer man blodcirkulation, smidiggør og finindstiller de udvalgte kropsdele, så både muskler og led er indstillet og klar til golfsvingets belastning af kroppen. Opvarmning af ryggen drejer sig primært om at skabe smidighed i begge rotationsretninger. Den ene retning er din forspænding (når du spænder musklerne op og er klar til at svinge), og den anden dit egentlige sving, hvor der udvikles stor kraft. Her kan ske det, at din rotation uventet bremses ved slag i jorden eller at dine muskler trækker ryggens led skævt sammen. Dette kan medføre det, vi kender som et hekseskud, eller du kan få en fibersprængning i ryggens muskulatur. Der kan også ske det, at dine ligamenter og fascier ikke kan holde til belastningen, og her kan du i alvorlige tilfælde forårsage en diskusprolaps eller forskydning mellem to ryghvirvler.

Når du skal varme ryggen op, er henholdsvis rotationen og bøj/stræk vigtig, på billede 1a og 1b ses rotationen.
• Golfjernet holdes ud fra brystet, mens du roterer overkroppen. Sørg for at holde bækkenet i en meget lille rotation.

Bøj/stræk ses på billede 2a og 2b.
• Golfjernet føres op over hovedet og ned mod underbenet. Sørg for at starte med et lille bevægeudslag og efter nogle gentagelser begynde at strække og bøje mere og mere.

Brug min. et minut på hver øvelse.

Næstefter ryggen er skuldrene vigtige at få varmet op. Skuldrene bruges til både at udvikle kraft i svinget, men hovedsageligt til at styre svinget, da den primære kraft genereres fra hofte, bækken, ryg og maveregion. Skuldrene er komplicerede led, og skal i golfsvinget føres med stor kraft fra yderstilling til yderstilling. Håndled og albuer må heller ikke glemmes. Bevæg begge led godt igennem, inden du træner dine prøvesving.
Husk at du har større chance for succes efter opvarmning – god fornøjelse.

 

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa