Stramme muskelhinder med afklemning i læggen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


 

– Kronisk compartment syndrom

Forreste skinnebensbetændelse og indvendig skinnebensbetændelse er en hyppig lidelse hos løbere og fodboldspillere. Lidelsen er ofte et tegn på fejlbelastning eller overbelastning af musklerne i underbenet. Hårdt underlag og dårlige sko ofte kombineret med en større øgning af træningsmængden udløser tit tilstanden.
Lidelsen skyldes en overbelastning af muskelhinden på forsiden og indersiden af skinnebenet der, hvor forreste skinnebensmuskel eller bagerste skinnebensmuskel hæfter sig fast.
Resultatet er en meget stram muskelhinde, der forårsager et øget tryk i musklen, når musklen anstrenges i forbindelse med f.eks. løb. Reelt kan man beskrive tilstanden som at musklen "syrer" til på grund af ilt- og energimangel, og fordi blodet ikke kan forlade musklen på grund af det øgede høje tryk.
Tilstanden kan også ramme lårmusklen hos cykelryttere og triatleter og underarme hos motocrosskørere og kajakroere.

Symptomer
Symptomerne er smerter på forsiden og ydersiden af skinnebenet eller på indersiden af skinnebenet. Smerterne øges ved belastning, men kan også være til stede i hvile og gøre det svært at gå.
Andre tilstande, der ligner skinnebensbetændelse, er træthedsbrud i skinneben eller senebetændelse i strækkesenen til storetåen.

Undersøgelse
Diagnosen stilles via sygehistorien og lægens undersøgelse. Ofte kan ultralydsskanning eller MR-skanning bruges til at bekræfte diagnosen.

Behandling
Du skal holde pause med den aktivitet, som har udløst tilstanden. Udspænding af muskler og senefascier i samarbejde med fysioterapeut er vigtigt.
Gigtpiller eller gigtpillecreme kan prøves ligesom indsprøjtning af binyrebarkhormon langs med skinnebenskanten kan hjælpe. De bagvedliggende årsager bør udredes med grundig sygehistorie og undersøgelse sammenholdt med evt. løbestilsanalyse og vurdering af slidmønster på sko.
Prognosen er god ved hvile, men det er vigtigt at forhindre, at det bliver kronisk, idet konservativ behandling i disse tilfælde ikke hjælper.

Operation
Hjælper den konservative behandling ikke, kan en operation, hvor muskelhinden løsnes, være en mulighed. Dette gør, at trykket omkring musklen sænkes og musklen igen kan ”ånde”, det vil sige der opnås en normal blodgennemstrømning og musklen kan komme af med sine affaldsstoffer.
Operationen laves gennem to mindre snit på hver side af skinnebenet hvor igennem hinden åbnes op, og efterfølgende tilrådes det at vente tre-fire uger med genoptagelse af sportsaktivitet.

Af Allan Larsen, Overlæge, Ph.D, Speciallæge i Ortopædisk Kirurgi

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa