Det danske magasin i Spanien
Lokalt advokatfirma vinder sager mod SKAT

Lokalt advokatfirma vinder sager mod SKAT

Advokat- og rådgivningsfirmaet Cyclo Advokater har for nylig vundet to sager mod det danske skattevæsen, der ville beskatte herboende pensionister.

De danske myndigheder besluttede som bekendt sidste år at ophæve dobbeltbeskatningsaftalen med Spanien, hvorfor mange herboende pensionister nu beskattes i Danmark.
Skæringsdatoen blev fastsat til den 28. november 2007. Var man inden den dato registreret som fastboende i Spanien, skal man betale skat her, men var man ikke – eller kan man ikke bevise det – beskattes pensionen i Danmark.
I flere tilfælde har der dog været tvivl om, hvorvidt personen skulle beskattes i det ene eller det andet land, og her er advokaterne fra Cyclo kommet ind i billedet.
”I det ene tilfælde argumenterede det danske skattevæsen, at personen ikke var bosat i Spanien inden den 28. november 2007, men at han stadig var registreret som bosiddende i Danmark og at han ifølge de nye regler var skattepligtig der,” fortæller Lena Grøn fra Cyclo Advokater.
Personen havde på eget initiativ kontaktet det spanske skattevæsen og bedt om en opgørelse, der kunne bevise, at han havde betalt skat i Spanien i 2007. Da det danske skattevæsen ikke kunne læse skattecertifikatet korrekt, gik man ud fra, at det viste, at personen manglede at betale skat i Spanien i 2008, men det viste sig at være datoen for, hvornår certifikatet var udskrevet.
Lena kunne også bevise, at klienten havde fast bopæl i Spanien og at han siden den 6. august 2006 havde haft Residencia. Der fandtes desuden en kopi af en ændring af adresse fra Post Danmark, hvor man informerede om den nye adresse i Spanien. Denne kopi var dateret den 31. oktober 2006.
Lena sendte dokumentation for adresseændring og opholdstilladelse samt en udførlig forklaring for sagens forløb til det danske skattevæsen sammen med en officiel klage.
”Efter flere skrivelser frem og tilbage og adskillige telefonsamtaler fik vi fuld medhold i sagen, og klientens anmodning om skattefritagelse af dansk pension blev imødekommet,” siger hun.

Har kopi af ansøgningsblanket
Foreløbig har Cyclo Advokater vundet to sager mod SKAT. Udover førnævnte har de vundet en sag, hvor klienten kunne fremvise en spansk selvangivelse fra 2007.
”Han havde også én af de gamle ansøgninger om residencia. Den var stemplet den 20. februar 2007, og selvom det dengang tog lang tid, før man endelig fik sin opholdstilladelse – i dette tilfælde så sent som den 2. januar 2008, så var det datoen for ansøgningen, der var det afgørende. Heldigvis havde klienten gemt sin kopi af ansøgningen,” siger Lena.

Dokumentationen skal være i orden
Derudover arbejder de på flere lignende sager, er man i tvivl om, hvorvidt man bør beskattes i Danmark eller Spanien, er man velkommen til at kontakte Lena Grøn.
”Der er mange grå områder, og i mange tilfælde har klienterne ikke fået ordentlig rådgivning. Det betyder, at de ikke kan bevise, at de var bosiddende i Spanien inden den 28. november 2007,” beklager hun.
”Man skal kunne bevise, at man havde opholdstilladelse i landet før den dato, at man bor her mindst 183 dage om året, og at man har indleveret selvangivelse til det spanske skattevæsen,” understreger Lena, der naturligvis er glad for at have vundet de to sager, men som mener, at det egentlig kun er et spørgsmål om, hvorvidt man har dokumentationen i orden eller ej. Har man det, er personalet på SKAT meget behjælpelige med at råde trådene ud, mener hun.

Mulig nødløsning
”Har man ikke dokumentationen i orden, kan man overveje at lave en selvangivelse med tilbagevirkende kraft. Det betyder dog en bøde fra det spanske skattevæsen, ligesom de danske skattemyndigheder endnu ikke har tilkendegivet, om de accepterer en sådan selvangivelse som endegyldigt bevis,” slutter Lena Grøn.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.