Det danske magasin i Spanien
Havespalten oktober 2009

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Haven i oktober
Vi er allerede trådt ind i efteråret, og træer og planter begynder lidt efter lidt at vise de typiske farver af denne årstid.
I løbet af oktober skal vi forberede haven til næste år og til vinteren, som venter forude. Derudover bør du afse tid til at indsamle de frugter, der stadig er på træene, fx druer og kiwier.
Trods årstiden fortsætter blomstringen i haven, som i resten af naturen. Roserne er i deres fulde pragt, og camellias bør udplantes nu. Det er generelt en god årstid til at plante, befrugte og beskytte havens vækster mod skadydyr og sygdomme med gødning. Hvis vi ønsker at flytte en plante eller busk, bør dette gøres nær slutningen af denne måned.
Forbered jorden til nyplantning ved at lave hullet ca. 80 cm. bredt og 80 cm. dybt, tilføj et lag af sten, ca. 20 cm. Tilføj et lag af gødning, noget fint jord og lad hullet stå åbent, indtil der plantes – (perioden som er mest velegnet til plantning er fra november til midten af marts).

Når bladene begynder at falde af, er det vigtigt at samle dem op for at holde bunden ren. Dette er en god form for biologisk bekæmpelse mod sygdomme og insekter/parasitter, som bruger planterne til at bygge rede i.
Vi skal holde øje med meldug og svamp, der viser sig som en slags hvidt pulver på blade og frugter. Dagtimernes rimeligt høje temperaturer, og duggen favoriserer denne svamps udvikling.

I denne måned bør vi lufte græsplænen ved hjælp af en fork, og efter dette anvendes en komplet gødning.
I slutningen af oktober kan man begynde at plante forårets blomsterløg, primært krysantemum og georginer for at sikrer deres spiring.

Månedens plante: Azafran / Safran
Safran fra Spanien har lange tynde fibre (længere end safran fra andre lande), den er mindre fedtet, mere tør, let at bryde og lidt skindende i farven. Den har en langvarig aroma og en skarp, bitter smag.

Safran er et urteagtigt blomsterløg, flerårigt. Normal højde er på 10 til 25 cm. Den har lange, grønne, lineære blade, og den vokser i totter.
Der er normalt en til tre blomster pr. stilk, som igen kan bestå af to eller tre stilke. Blomsten består af 6 kronblade, som er violete.
Blomstring sker i det tidlige efterår, og varer op til 20 dage. Hele blomsten kaldes Krokus eller Safran Rose.
Vil du vide mere om spansk Safran, så klik her, hvor der er link til mere om emnet: Læs mere om spansk Safran.

Af Zona Verde Lopez

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.