Det danske magasin i Spanien

Del

Ankelleddet er et såkaldt ægte led, der er omgivet af en ledkapsel, som på indersiden er beklædt med en tynd slimhinde, der producerer ledvæske. Ledvæsken er normalt kun en tynd film, der smører ledfladerne, men ved en lang række tilstande bliver slimhinden i anklen irriteret (inflammation) og producerer ofte samtidig for meget ledvæske. Leddet vil typisk hæve op og gøre ondt.
Det kan ses som følge af forskellige gigtsygdomme (leddegigt, urinsur gigt), men også efter egentlige skader på anklen, som f.eks. forstuvninger og bruskskader, hvor anklen også kan være generet af arvæv i leddet.
Ofte vil disse gener gradvist falde til ro af sig selv, hvis man behandler den tilgrundliggende årsag og giver anklen den fornødne ro. Man kan supplere med bandagering og behandling med gigtmedicin eller blokade (binyrebarkhormon).
Hvis der på trods af denne behandling fortsat er kronisk/vedvarende irritation/inflammation i anklen, kan man med en kikkertoperation lave en oprensning af leddet med fjernelse af arvæv og af den opsvulmede/irriterede del af slimhinden. Kikkertoperationen laves i fuld bedøvelse eller rygmarvsbedøvelse.
Hvis årsagen til irritationen/inflammationen er fjernet, kan patienten forholdsvis hurtigt vende tilbage til sine normale aktiviteter efter en kort genoptræningsperiode.

Fodboldankel
Hvad er en fodboldankel? En ”fodboldankel” er en overbelastningsskade, som ofte ses hos fodboldspillere, men den ses også indenfor andre idrætsgrene.

Hvordan opstår den? Skaden skyldes gentagne små traumer/skader ved løb og spark og viser sig som smerter forrest i ankelleddet.
Anklen kan være hævet og bevægeligheden i anklen vil ofte være begrænset med nedsat evne til at bøje foden opad. Der er smerter ved afsæt og spark og skridtlængden vil ofte være kortere.

Hvordan behandles det? Tidligt i forløbet kan man behandle med indlæg, der giver hælen et løft, med udstrækningsøvelser, eller evt. med blokade til behandling af den kroniske inflammation i anklen.
Senere i forløbet vil man på røntgenbilleder kunne se, at der er kommet små ekstra knogleudbygninger på forsiden af skinnebenet i ankelleddet. Når ankelleddet er påvirket med knogleudbygninger, er det tegn på en langvarig påvirkning over år, og resultatet af gentagne forstuvninger/skader.
I sådanne tilfælde vil operation ofte være nødvendig for at blive skaden kvit.
Behandlingen vil i så fald være at foretage en kikkertoperation, hvor knogleudbygningerne fræses af. Dette genskaber fodleddets bevægelighed og fjerner irritationen af leddet, da knogleudbygningerne ikke længere støder sammen med fodknoglerne.
Herefter kan bevægeligheden i anklen mange gange genoptrænes og man kan vende relativt hurtigt tilbage til idræt/normal funktion af ankelleddet.

Af Overlæge, Ph.D Allan Larsen, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.