Det danske magasin i Spanien
Cykelstier, der ingen vegne fører

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Fuengirola-kommune har de seneste par år anlagt en række cykelstier, hvilket man af principielle årsager bør glæde sig over. Men det er svært at finde flere årsager til at juble.

Den cykelsti, der i år er blevet anlagt i Los Boliches, starter godt nok ved den ene ende af Avenida Jesús Santos Reín, men ligger midt på vejen, under togbanen, og bedst som man tramper af sted, slutter stien ved en rundkørsel, hvor man kan vælge mellem at trække cyklen over fodgængerovergangen og videre ad fortovet eller risikere livet i rundkørslen.
"Ja, de stier her er, kan knapt kategoriseres som cykelstier. De er cementeret oven på vejen, som man ser det både i Los Boliches og på Paseo Marítimo, hvor alt og alle desuden bevæger sig, så der hersker rent kaos," siger byens største cykelentusiast, advokat og byrådsmedlem for PSOE Javier García León.

Slip cyklisterne løs
Han er fortaler for rigtige cykelstier og et vejnet, hvor cyklister og bilister dagligt kan køre i fred og fordragelighed.
"Før det bliver en realitet, er det dog nødvendigt at ændre bilisters mentalitet, så de psykologisk set bliver beredte på at leve med cyklister i trafikken, ligesom de engang skulle vænne sig til at dele vejbanen med motorcyklisterne," mener Javier, som fortsætter: "Den bedste måde at ændre bilisternes mentalitet, er ved at slippe cyklisterne løs i gaderne. På den måde opnår vi, at de lidt efter lidt bliver en del af trafikkulturen."

Politisk ukorrekte cykelstier
Indbyggere i mange byer ønsker flere, brugbare cykelstier og ikke blot en kilometer hist og pist, og klimaet er jo ikke ligefrem nogen hindring. Specielt Fuengirola, der sandsynligvis er landets fladeste by, er ideel for cyklister, og at anlægge cykelstier burde ikke være kompliceret.
"Nej, men Fuengirolas bystyre (PP) er ikke specielt interesseret i cykelstier, de gør ikke noget for at bygge et effektivt netværk. Det har de ikke gjort, de 18 år de har været ved magten, så jeg tror ikke, det sker i den nærmeste fremtid. Mange politikere tør ikke satse på cykelstier, da cykler, der farer over det hele, hidtil har været upopulære blandt den overvejende del af befolkningen, der har foretrukket at tage bilen. Hvis cyklisterne derimod selv tager initiativet, vil politikerne blive tvunget til at gøre noget ved sagen," forklarer Javier, der har sin egen cykel parkeret ved kontoret og bruger den til at komme omkring i byen og til rådhuset. "Det er faktisk ganske rart at cykle i Fuengirola. Det er i det hele taget svært at sige noget negativt om et transportmiddel, som ingen brændstof forbruger, der mindsker biltrafikken, som ikke koster noget i form af hverken parkeringsplads eller forsikringer, og som er nem at vedligeholde, mens man til gengæld selv holdes i form," mener cyklisten.
Medmindre en græsrodsbevægelse opstår, og cyklisterne indtager gaderne, må han og andre cyklister nok væbne sig med endnu mere tålmodighed, før de får et netværk af cykelstier, der er forbundne, og som er noget længere end de eksisterende på ca. 1,5 km.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa