Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

VM-slutrunde til Sydafrika

Med stemmerne 14-10 i Sydafrikas favør foran Marokko besluttede bestyrelsen i det internationale fodboldforbund at lade VM-slutrunden 2010 gå til det land, der for fire år siden følte sig forrådt og svigtet, da Tyskland vandt 2006-værtsskabet med blot en stemmes flertal.
Sydafrika havde bragt det store skyts frem ved at sende den nuværende præsident Thabo Mbeki og hans to forgængere Nelson Mandela og F.W. de Klerk med delegationen til fodboldforbundets hovedkvarter i Schweiz for at signalere national enighed.
Marokko havde fremlagt det mest gennemarbejdede budget med total støtte fra regeringen. Men nu må landets VM-drømme på grund af rotationsprincippet mellem verdensdelene muligvis vente til omkring 2030.
Fodbold-VM afvikles hver fjerde år.

De gamle mænds toppræstationer
Alder er ingen hindring, når man skal nå til tops som fodboldtræner. Gode kvalifikationer og et godt mandskab er vejen. Således også for den 64-årige vesttysker Otto Rehhagel, der sensationelt førte Grækenland frem til et europamesterskab – det første i landets historie – som det var tilfældet, da Danmark skabte en lignende sensation i 1992.
Listen over verdens ældste toptrænere ser således ud:
73 år: Mario Zagallo, tidligere landstræner i Brasilien.
72 år: Otto Baric, landstræner i Kroatien.
71 år: Bobby Robson, tidligere engelsk landstræner og nu i spidsen for Newcastle.
70 år: Carlos Griguol, tidligere træner for del Gimnasia de Esgrima.
65 år: Luis Aragones, Spaniens nyudnævnte landstræner.
65 år: Carlos Bilardo, tidligere træner for Estudiantes de la Plata, Argentina.
64 år: Otto Rehhagel, landstræner i Grækenland.
64 år: Giuseppe Trapattoni, tidligere landstræner i Italien.
64 år: Karol Bruckner, landstræner for Tjekkiet.
62 år: Anibal Ruiz, træner for Paraguay.

FIFA-ærestegn til Møller Nielsen
Manden, der førte det danske fodboldlandshold til EM-triumfen i 1992, træner Richard Møller Nielsen, har modtaget det internationale fodboldforbund FIFAs Centennial Order of Merit.
Udmærkelsen blev givet i anledning af forbundets 100 års jubilæum, og den tildeles enten til en virksomhed eller institution, fodboldleder, træner eller spiller fra hver af FIFAs seks kontinentale fodboldforbund og 204 nationale fodboldforbund.
Fynboen Richard Møller Nielsen blev indstillet af sin tidligere arbejdsgiver, Dansk Boldspil Union.
Efter udløbet af kontrakten med DBU i sommeren 1996 overtog Møller Nielsen landstrænerjobbet først i Finland og siden i Israel. Han nyder i dag sit otium i sit hus i Kerteminde.

Fejrede klubskifte med landskampmål
Syv år og 189 serie A-kampe senere kom klubskiftet. Den humørfyldte, elegante danske landsholdsspiller i fodbold Martin Jørgensen har smidt den hvid-sorte Udinese-trøje og er trukket i Fiorentinas lilla pang-farver. Firenze-klubben er netop rykket tilbage i den bedste italienske række og har været parat til at lønne den 28-årige dansker med ni millioner kroner om året.
Skiftet fejrede Martin Jørgensen på dansk græs ved at score Danmarks enlige mål i den første VM-kvalifikationskamp i Parken i København i det skuffende 1-1 opgør mod Ukraine. I den følgende gruppekamp var Danmark oversidder, men i oktober byder programmet på vigtige opgør i Tirana mod Albanien og hjemme mod Tyrkiet.
Gruppen har allerede budt på en kæmpeoverraskelse, idet de græske europamestre tabte til Albanien for herefter blot at måtte nøjes med 0-0 hjemme mod ærkefjenden Tyrkiet – første gang de to lande i øvrigt mødtes. I spidsen for Danmarks gruppe har Georgien lagt sig efter 2-2 i Tyrkiet og 2-0 hjemme over Albanien.
I en af de andre grupper spillede Spanien 1-1 på udebane mod Bosnien.
Bonus-penge til danske OL-helte
1.675.000 kroner. Det er beløbet, som er blevet sendt fra Team Danmarks hovedkvarter til de danske medaljetagere ved De olympiske Lege i Athen i august.
De 15 håndboldguldkvinder blev ligesom roerne i guldfireren belønnet med en bonus hver på 75.000 kr., mens de seks bronzemedaljevindere – 800 meter løberen Wilson Kipketer, kuglestøderen Joachim B. Olsen, mix-doublen i badminton med Mette Schjoldager og Jens Eriksen, bordtennisparret Michael Maze og Finn Tugwell, sejlerne Signe Livbjerg og Dorte Olsen, samt sidstnævntes gaster Helle Jespersen og Christina Otzen, blev belønnet med 25.000 kr.
De otte danske medaljer er det største udbytte siden Legene i 1968 i Mexico, og i forhold til sit indbyggertal placerede Danmark sig som nr. 11 af de 72 deltagende nationer – og dermed bedst i Skandinavien..
På den traditionelle rangliste udarbejdet blot på baggrund af de enkelte landes medaljeplaceringer sluttede Danmark som nummer 37. Med tre guldmedaljer, 11 sølv og frem bronze blev Spanien nr. 20. De tre øverste pladser besattes af USA, Kina og Rusland.  

Impliceret i endnu en voldssag
Den tidligere landsholdsspiller og tv-kommentator under europamesterskaberne i fodbold i Portugal, Stig Tøfting fra superligaklubben AGF, har været involveret i endnu en voldssag.
Sidst røg han i spjældet efter at have anvendt hårdhændede argumenter i selskab med sine daværende landsholdskammerater, der netop var vendt hjem til en festlighed i København efter VM-slutrunden i Sydkorea og Japan, men nu er han sluppet med en bøde. En sådan valgte han at betale til Århus Politi for at afværge en retssag.
Sagen opstod i juli, da Tøfting blev anmeldt for vold efter at være kommet i klammeri med en fodgænger. Sportsligt kostede episoden ham fem dages suspension fra grønsværen hos AGF.

Træner udeblev fra sit top-job
De forsvarende portugisiske mestre og vindere af Champions League, Porto, røg i modvind allerede inden sæsonstarten i fodbold. Ikke alene mistede klubben nogle af sine bedste spillere, men den så sig også nødsaget til at fyre den nytiltrådte italienske top-træner, Luigi Del Neri.
Ifølge Porto rev parterne den treårige aftale i stykker pga. ”personlige
årsager”, men de portugisiske medier fortæller, at bruddet skyldes, at Del Neri udeblev fra adskillige træningspas – bl.a. beordrede han sig fridage hjemme i Italien.
På spillersiden havde Deco forinden skiftet fra Porto til Barcelona, og klubbens tidligere succestræner, Jose Mourinho, tog profiler som Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira med sig til engelske Chelsea.

Málaga-helt match-vinder for Panama
En af de tidligere store forward-helte for Málaga CF i La Liga i fodbold, den nu 37-årige Dely Valdes blev matchvinder for sit hjemland, Panama, i VM-kvalifikationssejren på 2-1 over Jamaica. Han scorede sejrsmålet.
Derimod gik det ikke så godt for hans makker i duen ”Double D” hos Málaga, Dario Silva, da han tørnede ud for Uruguay mod Ecuador. Han måtte udgå med en skade efter blot 24 minutters spil til stor fortrydelse for hans nuværende spanske klub Sevilla. Uruguay sejrede 1-0.
Málagas nyeste forward, Paulo Wanchope, gjorde det ikke så godt for sit land Costa Rica, der tabte 2-1 til Guatemala. Costa Rica ligger sidst i gruppen.
Der kom en dansker til spansk fodbold
Spansk fodbold blev alligevel ikke renset for danske spillere i denne sæson, som det så ud til, da Daniel Jensen rejste fra Murcia til tyske Werder Bremen og Jesper Grønkjær sagde nej til Sevilla.
Umiddelbart inden transferstoppet 31. august skrev Silkeborg-spilleren Rajko Lekic kontrakt med 2. divisionsklubben Xerez. Den lyder på tre år.
Den 23-årige angriber blev topscorer i den danske 2. division sidste sæson og var dermed stærkt medvirkende til Silkeborgs oprykning til superligaen. Her mistede han ikke sit målinstinkt og var med fire scoringer i spidsen på topscorerlisten i rækken, da han forlod klubben. På det tidspunkt lå Silkeborg sensationelt på førstepladsen.
Manchester United vandt tv-ligaen
Arsenal sejrede suverænt i sidste sæson Premier League i fodbold i England, men Manchester United vandt seernes gunst på betalingskanalen BskyB, der betalte i gennemsnit 42,8 mio. kr. for hver af sæsonens 66 live kampe. Kampene havde et gennemsnit på 1,355 mio. seere med United involveret i de otte mest sete kampe og sæsonens højeste seergennemsnit på 1,841 mio. pr. kamp.
Arsenals mestre var med 1,555 mio. seere ligeså populære publikumsmagneter som Liverpool og Chelsea.
Trods de svimlende gebyrer er de eksklusive tv-kampe en god forretning for BskyB, der i denne sæson sender 88 live kampe til en stykpris på 27,8 mio. kr.

Arla og Dong nyt sponsorpar
Da det danske herrelandshold i fodbold tørnede ud på kamparenaerne efter sommerpausen var det med mejeriselskabet Arla og energiselskabet Dong som nyt sponsorpar. Tidligere stod Arla alene, men ønskede ikke længere eksklusivitet.
For Dansk Boldspil-Union betyder aftalen med makkerparret en forbedret sponsorindtægt fra 45 millioner til 56 millioner kroner over fire år. De fleste af midlerne reinvesteres i udviklingen af nye talenter.
DBUs hovedsponsorater for herrelandsholdene har gennem årene været:
Januar 1978-december 1986: Carlsberg.
Januar 1987-juni 1998: Mejeriforeningen.
Juli 1998-juli 2000: MD Foods.
August 2000-juli 2004: MD Foods/Arla.
August 2004-juli 2008: Arla og Dong.
DBUs tøjsponsorer:
Januar 1979-juli 2004: Hummel.
August 2004-juli 2008: Adidas.

59__MainPicture__tCN5BWBY0pUgopKBWeRk.jpg Martin Jørgensen fejrede sit klubskifte med et landskampsmål.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa