Det danske magasin i Spanien
Stefan Demling- tandlægen der sætter empati i højsæde

Stefan Demling- tandlægen der sætter empati i højsæde

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Clínica Dental Idea har eksisteret i nogle år. Man finder tandlægen i Centro Idea, som ligger på vejen fra Fuengirola og op mod Mijas. Centro Idea er centrum for skandinaviske butikker og virksomheder, som for eksempel den svenske tandlæge, Stefan Demling.

Stefan er fra Göteborg, hvor han også tog sin uddannelse til tandlæge i 1981. Med beviset på sine evner i hånden fik han straks job på en privatklinik i hjembyen, en klinik han senere overtog. Efter nogen tid finder han ud af, at han har brug for lidt mere fart og spænding i tilværelsen, som han selv forklarer det. En økonomisk nedtur i Sverige, og måske også pga. 40-årskrisen, griner han – bestemte Stefan sig for at prøve noget nyt. Han flyttede til Dubai. Hvorfor lige Dubai? spørger jeg.
Det var lidt af en tilfældighed, men en annonce i et tidsskrift for tandlæger og det faktum at nogle af hans patienter talte varmt om landet, gjorde udslaget.
I Dubai kunne han ikke åbne sin egen klinik, kun arbejde for andre tandlæger.

Atter i Göteborg
Da han kom hjem til Göteborg fra Dubai i 2001, viste han ikke rigtig, hvad han skulle give sig til. Han begyndte at arbejde i den offentlige tandpleje i Bohuslän, hvor hans forældre boede. Han var dog i tvivl, om det var det rigtige for ham at gå tilbage til sit liv i det svenske. Han holdt af Sydspanien. Det lignede på flere punkter Dubai, men fordelene var, at det er tættere på Sverige og i samme tidszone.

Næste stop, Spanien
Som sagt, så gjort. Han flyttade til Atalaya, hvor han arbejdede på en klinik i 2 år. Så indså han, at det socialt set, ville være bedre for ham at tage til Fuengirola, hvor han så flyttede til i 2004. I begyndelsen arbejdede han på privatklinik, men besluttede sig for at åbne sin egen i 2007. Det blev så i Centro Idea.

Vigtige kriterier
Göteborgs Universitets tandlægeuddannelse har stort fokus på årsag til og forbyggelse af løse tænderne, dette er blevet Stefans speciale.
Tandpleje i dag er meget æstetisk. Behandlingen skal være afslappende og behagelig, og helst ikke gøre alt for ondt. Min målsættning, siger Stefan, er, at patienten skal gå herfra med et smil på læberne.
Det, som en svensk tandlæge er særlig god til, er, ifølge Stefan, forebyggende behandlinger. Den svenske stat har postet mange millioner i den offentlige tandpleje og mange er dem er gået til at forbedre de svenske tandhalse. Her i Spanien kan er man ikke kommet så langt på den front, og det er et faktum, at den svenske tandpleje hører til blandt de bedste i verden.

Patienterne
Stefan har hovedsageligt svenske og danske patienter, og for at få godtgørelse, ifølge EU-reglerne, sender patienten den betalte regning til den offentlige tandpleje i Sverige eller Danmark, hvis man altså er tilmeldt der. Den svenske tandlæge-eksamen godkendes her i Spanien. Man bliver medlem af et spansk tandlægeforbund og får et kollegienummer, som skal garanterer, at alt går rigtigt til.
Det er også vigtigt at have kontakt og samarbeje med spanske specialister, for ingen tandlæge kan være specialist på alle fronter. Sommetider har en patient brug for en ganske særlig behandling, som der måske ikke findes skandinaviske tandlæger her på kysten, der udfører.

Næste skridt – Børnetandpleje?
Stefan har delvist specialiseret sig i børnetandpleje. Han synes, at det er både sjovt og spændende at arbejde med børn og ser det som en udfordring, at de aldrig nogensinde skal komme til at lide af tandlægeskræk. Det handler ikke kun om at tjene penge, men også at vise medmenneskelighed og empati, mener han.
Mange sender allerde deres børn til Stefan, når der skal et tandeftersyn til og ofte, følger de selvsamme forældre trop.
Hvis det bliver aktuelt kunne Stefan godt tænke sig at blive skoletandlæge på Svenska Skolan i Fuengirola.

Klinikken
Stefans arbejdsplads er et dejligt, lyst lokale, som omfatter en reception, hvor assistenten Erika holder styr på det hele, et moderne behandlingslokale og det flotte venteværelse. Her er dekoreret diskret, men dog moderne og stilfuldt.
Alt dette ligger i den bagerste del af Centro Idea, med indgang ved siden af Delicatessen.
alt
Stefan understreger, hvor glad han er for samarbejdet med Erika. Han lærte hende at kende, lige da han ankom til Fuengirola. De arbejdede på samme klinik, og det lykkedes ham at overtale hende til at blive klinikassistent i hans egen praksis.

Ønsker du mere information om Clínica Dental Idea, så ring på tel: 952 19 76 41 og tag en snak med Erika.

Af Birgitta Lönegren Terpstra

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa