Det danske magasin i Spanien
Den store, uundværlige rejseguide anno 2009

Den store, uundværlige rejseguide anno 2009

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Uundværlige tips til sommerens rejser. Find ud af, hvor du ikke tør lande, hvor det er forbudt at dø under ferien, og hvad du ikke må sige i lufthavnen. Se også hvor man kan prøve koneløb, spille polo med en død ged, tage på strikketøjskrydstogt og meget andet spændende.
Nogle tips er usaglige og formålsløse, andre politisk ukorrekte.

Ingen dårlige jokes i lufthavnen
Vittigheder om bomber og kommentarer om en seksløber i lommen er bedst ikke udtalt i lufthavnen eller ombord på flyet.
En mand røg til afhøring hos politiet, da han i Københanvs Lufthavn kommenterede, at det var godt, at sikkerhedsfolkene ikke havde opdaget bomben i hans bagage. Smagløst, dog harmløst, men balladen blev ikke mindre af, at prins Frederik skulle med samme fly til USA.
Tidligere havde en italiener skabt panik i lufthavnen Ninoy Aquino på Filippinerne, da han påstod, at han medbragte tre atombomber og desuden var medlem af al-Qaeda, og i Malaysia er syv personer forbudt at anvende nogen lufthavn i landet, efter at de ved forskellige lejligheder havde spøgt med at have bomber med.
Straffen for selv falske bombetrusler kan være op til 15 års fængsel.

Strikketøj-, motorcykel- og NASA-krydstogter
Valget af krydstogt behøver ikke stå mellem et togt fra Málaga til Rom eller rundt i Caribien. I år gør en række selskaber selskaber det muligt at dyrke sin hobby til fulde under ferien.
Vælg mellem et krydstogt for striktøjselskere, arrangeret af Great Balls of Yarn Knitting Cruise, der går til Honduras og Belize, et mortorcykeltogt, hvor alle er iført læderbukser og hjelme, mens man sejler langs den mexicanske riviera, og et krydstogt i Asien i selskab med pilot på Apollo 11, Buzz Adrian.
Af andre opfindsomme krydstogter er et for Elvis-fans, skakspillere, krimilæsere, nudister og chokoholikere.

Lufthavns-spotting
Barcelonas lufthavn har lige åbnet en ny terminal, som er på hele 19.600 kvadratmeter, men tjek disse:

De største
Beijing byggede Terminal 3 i andledningen af OL i 2008. Den er større end Heathrows fem terminaler tilsammen. Den overgås dog, men også kun, af den nye Terminal 3 i Dubai International, som er på 1.500.000 kvadratmeter.

De ældste
En af verdens ældste lufthavne er College Park Airport i Maryland, USA, som blev indviet i 1909. Den anvendes stadig. I Europa var 1. Verdenskrig med til at skabe behovet for egentlige landingsbaner, således åbnede Amsterdams Schiphol i 1916 som militærlufthavn. Samme år åbnede Roms Ciampino.
Da Københavns lufthavn blev grundlagt i 1925, var den én af verdens første civile lufthavne.

De smukkeste
Changi i Singapore én af verdens flotteste og én af de bedste, hvad effektivitet angår. Det samme gælder Beijings nye terminal, der er tegnet af Norman Foster, som også er ansvarlig for Chek Lap Kok i Hong Kong.

Ekstreme afgifter
Vi har vænnet os til at skulle betale ekstra for at have en kuffert med på rejsen og at flyplatter med flyvesild og en lille én hører fortiden til, men nogle flyselskaber har fundet flere fiffige måder at opåkræve ekstra.
Hos Ryanair er det på tre år blevet seks gange dyrere at have bagage med. Også selvom man i visse lufthavne selv må bære den ud til flyet. Senest er selskabet desuden begyndt at tage sig fem pund betalt for at checke ind på internettet, hvorfra boardingkortet også bør printes ud. Skal det printes i lufthavnen, koster det dig 40 pund. Deruover overvejer det irske selskab at opkræve hvad der svarer til et pund for at lade passagerer benytte toilettet.
Intet europæisk selskab er endnu begyndt at kræve overvægtige passagerer betaling for to sæder.

Gedepolo og pælesidning, koneløb og lodret marathon
Kan en saltomortale ned i poolen og en tur i kite ikke længere tilfredstille, kan nogle af disse alternative aktiviteter sikkert.

Brændenældespisning, England
Hvert år mødes brændenældespisere for at se, hvem der kan spise flest metre af brændennælder i sig. Sidste års vinder åd 19,5 meter.

Gedepolo, Kirgisistan
I det centralasiatiske land Kirgisistan bruger man en hovedløs gedekrop i stedet for en bold, når man fejrer glædelige begivenheder med en omgang gedepolo. Deltagerne er på hesteryg som i almindelig polo, og den hovedløse ged skal som bolden sendes i mål.

Flaskespark, Leicestershire, England
Navnet er misvisende, for der er ingen flasker involveret i flaskespark, men i stedet ølankre, som indbyggerne i de engelske landsbyer Hallaton og Medbourne kæmper om at skubbe, sparke eller rulle tre ølankre over en afstand på en mile eller 1,6 km. Traditionen skulle være over 200 år gammel.

Pælesidning, Danmark
Hvert år i august kæmper sære danskere i blandt andet Juelsminde Havn om, hvem der kan blive siddende længst tid på toppen af en pæl. Deltagerne har blot en plade på 30 x 30 cm at sidde på. Rekorden er 30 timer.

Lodret marathon, Bangkok
Deltagerne skal slæbe sig op ad 1.093 trappetrin til toppen af det 61 etager høje hotel Banyan Tree. Rekorden er 6 minutter og 16 sekunder.

Koneløb, Maine
Mesterskaberne finder sted hvert år i oktober i Sunday River, hvor de deltagende mænd skal kæmpe sig gennem en 278 meter lang bane, mens de kæmper sig forbi diverse forhindringer så som en vandgrav – med konen på nakken.

Det ulidelige rejseselskab
De flestes dagligdag går med arbejde og børnepasning, eller golfspil og foreningsliv, men når der for en uge eller to står ferie på kalenderen, har man kun hinanden. Vidunderligt. I teorien. Ikke blot kan mange ikke holde hinandens selskab ud i så store mængder, men de medrejsende kan være endnu mere ulidelige.
De værste er dem, der hamstrer fra morgenbuffetten på hotellet, mens personalet, pinligt berørte, kigger den anden vej, det nyforelskede par, der i løbet af ferien får mættet sexbehovet og i stedet begynder at få øjene op for hinandens særheder, og børnefamilierne, hvor tilsyneladende uskyldige børn, forvandlet til monstre ved hjælp af cola og ferieslik i magnumpakker, hærger poolområdet.
Når man vel har mast sig ind på sin plads, starter balladen. Ungen i sædet bag dig sparker konstant i stoleryggen, en gruppe er fordelt over forskellige rækker og må kommunikere med megafon, og naboen skal på toilettet hvert andet øjeblik.

Rejs efter lykke
Sure mennesker har man ikke brug for under sin ferie. Og søger man lykkelige mennesker, er der kun ét sted, man bør besøge, og det er Danmark. Danskerne er i endnu en undersøgelse, foretaget at OECD, kåret til verdens lykkeligste mennesker.

Verdens 10 lykkeligste nationer i 2009 er:
1.  Danmark
2.  Finland
3.  Holland
4.  Sverige
5.  Irland
6.  Canada
7   Schweiz
8.  New Zealand
9.  Norge
10. Belgien

Levende hjem fra ferien
En tur til Mallorca kan næppe betegnes som livsfarlig, som andre rejsemål, der bør overvejes mere end én gang, før man bestiller billetten.

Drabelige destinationer
Blandt de værste er Haitis hovedstad, Port-au-Prince, der skulle være så farlig, at selv de piloter, som jævnligt flyver til østaten, ikke engang forlader lufthavnens område. Den amerikanske by Detroit bør også undgås, da den med 47 mord per 100.000 indbyggere topper listen over drabelige byer.

Hold dig væk eller hold vejret
Selvom luftfforureningen i visse byer megastor, tager et besøg nok ikke livet af dig, men vil du undgå at få lungerne fulde af smog, astmaanfald og konstant tårefyldte øjne, bør du især holde dig væk fra Mumbai, Mexico City, Tjernobyl og de fleste større byer i Kina.

Korrupte myndigheder
Det anbefales ikke at komme i klammeri med myndighederne følgende steder, der er verdens mest korrupte: Burma, Somalia, Tonga, Haiti, Papua New Guinea og Turkmenistan.

Ingen fulde dyr eller kys, tak
Nogle steder kan det være svært at overholde de lokale skikke og love:

  •  Åbner du hånden i retning af en anden person i Grækenland, forstås det, som om du smider lort i hovedet på vedkommende.
  • I de tidligere jugoslaviske stater er det forbudt at rive pengesedler itu, skulle den lyst nu komme over én. Det anses nærmest som statsfornærmelse.
  • I Singapore er det forbudt at spise i offentlige transportmidler. Overtrædelse straffes med bøde. Tilgengæld er gaderne skinnende rene.
  • Man må ikke dø i det britiske Parlament. En gammel lov siger nemlig, at enhver som dør her, skal have statsbegravelse. Går man alligevel hen og dør, bliver man først erklæret død på det nærliggende hospital.
  • I byen Tuscaloosa i staten Alabama er der en lov, som siger, at man ikke må byde dyrene i offentlige parker på tobak eller alkohol.
  • Kysser man hinanden på gaden i Malaysia, risikerer man bøde. Loven bliver kraftigt håndhævet.

Verdens mest skræmmende landingsbaner
Man ser landjorden tydeligt, og flyet lader til at svæve ganske roligt de sidste metre inden landingen. Men ikke alle steder er den værste fare endnu overstået.

Omgivet af fem km høje tinder
Kun en håndfuld piloter har tilladelse til at lande i Paro Airport, Bhutan, da lufthavnen ligger i en smal dal, omgivet af Himalayas næsten fem kilometer høje bjergtinder.

Lander i strandkanten
Når man lander i Princess Juliana International Airport, på den caribiske ø St. Maarten, flyver man ekstremt lavt ind over Maho-stranden for at få mest muligt ud af den kun 2180 meter lange landingsbane.

Verdens korteste, kommercielle landingsbane
Den findes såmænd på Gibraltar. Så snart hjulene rammer asfalten, slås bremserne i, da banen kun er 1800 meter lang.

Banen hænger ud over en kløft
Landingsbanen i Madeira Airport i Funchal er er forlænget 2 km med en tilbygning ud over Atlanterhavet. Inden da skal piloterne flyve direkte mod bjergene, og først i sidste øjeblik krænge til højre for at komme i retning med landingsbanen.

God rejse.

Kilder: Forbes.com, eTurboNews, tgt.dk, takeoff.dk og egne fejltagelse.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa