Det danske magasin i Spanien
Vinfontænen i Irache – Gratis vin til caminoens pilgrimme

Vinfontænen i Irache - Gratis vin til caminoens pilgrimme

Hvert år går flere tusinde vandrere (347.585 registrerede i 2019) den populære pilgrimsrute El Camino de Santiago som fører til den berømte by Santiago de Compostela. Der slutter de fleste pilgrimme deres rejse med et besøg i katedralen, mens andre fortsætter til det, man engang troede var verdens undergang ved Atlanterhavskysten – Finisterre (kendt for sine utroligt smukke solnedgange).

Der er mange forskellige pilgrimsruter, der fører til Santiago de Compostela, men den mest internationalt kendte er Camino Fances (den franske rute). Ruten starter i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne, og du går gennem det indre af det nordlige Spanien. Det er i dette spor, vi nu går.

Langs denne rute ligger en vingård kaldet Bodegas Irache, som har en helt speciel vandhane, eller drikkefontæne, dedikeret til pilgrimmene, hvor de kan slukke tørsten med noget helt andet end vand.

Iraches vinfontæne

Området omkring landsbyen Ayegui (Navarra) har længe været kendt for sin vin. Allerede i det 12. århundrede producerede benediktinermunke, der boede i områdets kloster, Santa María de Real de Irache (hvis oprindelse går tilbage til det 7. århundrede, mens de nuværende bygninger stammer fra det 11. århundrede), vin, der blev serveret til pilgrimme, der kom forbi under deres vandringer og søgte ly eller pleje i religiøse omgivelser. Det er også sikkert at sige, at munkenes vin på dette tidspunkt var Navarres kongefamilies yndlingsvin. Men det var først i 1891, at vingården Bodegas Irache blev grundlagt, og denne vingård er ikke kun kendt for sine fremragende vine, men også for sin helt særlige vinfontæne.

For at fortsætte munkenes tradition og for at opmuntre trætte pilgrimme, har Bodegas Irache fået bygget en vinfontæne på ydersiden af ​​sin bygning. Her, med en smuk udsigt over caminoen, har de siden 1991 budt pilgrimme velkommen til at holde en pause og nyde et glas gratis rødvin. Faktisk har Bodegas Irache tilbudt pilgrimme vin siden 1950’erne. Først blev det serveret i glas, men disse blev stjålet. Derefter blev vinen serveret i lerkrus og i dag i vinfontænen.

Skål for lykke

“Pilgrim! Hvis du vil ankomme til Santiago med styrke og vitalitet, så drik denne fantastiske vin og skål for lykke”, står der på et skilt ved siden af ​​vinfontænen.

Mange pilgrimme drikker vinen ved hjælp af deres kammuslingskal, som de har hængende på deres rygsæk (kamuslingen er symbolet på Camino de Santiago). En advarselsfinger kan dog løftes her. Er du træt og måske lidt dehydreret, er det klogt at holde sig til en lille slurk. For at genoprette væskebalancen kan du i stedet vælge at fylde din vandflaske med almindeligt vand, som fås fra en vandhane i nærheden. Her kan du også fylde din vandflaske op. Det anbefales dog ikke at fylde vandflasken med vin.

Vinfontænen på Bodegas Irache er åben hver dag kl. 08.00-20.00, året rundt, og hver dag fyldes den med 100 liter ung, frisk vin fra vingårdens høst. Nu spekulerer du måske på, om fontænen nogensinde vil løbe tør. Ja, det er sket, men meget sjældent.

Vejen til Iraches rødvin

Vinfontænen findes ved Bodegas Irache, langs den franske rute af Camino de Santiago, ved foden af ​​Montejurra-bjerget, omkring 3 km fra byen Estella. Når du er i Estella, styrer du næsen mod Ayegui (i retning af Los Arcos). Lige før du når en legeplads ad denne vej, drejer du til venstre, og så fortsætter du mod Irache-klostret. Efter et par hundrede meter ankommer man til vinfontænen. Hvis du som pilgrim ønsker et souvenirstempel herfra, kan du få det på hverdage på Bodegas Iraches kontor.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.