Valencia: På vandretur i fortiden — og i fremtiden

Valencia: På vandretur i fortiden — og i fremtiden

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Valencia er en af ​​Spaniens mest kontrasterende byer; her er spor af iberisk bosættelse, der går tilbage til 500 f.Kr. — ikke langt derfra ligger Europas måske mest modernistiske og futuristiske bygninger.

Valencia er hovedstaden i provinsen med samme navn, som igen ligger i den autonome region Valencia. Romerne ankom her i år 138 f.Kr. og grundlagde en koloni ved udløbet af floden Turia på ruinerne af en gammel iberisk bosættelse. Derefter fulgte et par århundreder med germansk indvandring, indtil byen blev invaderet af maurerne i 714.

Museo Nacional de Cerámica.

Under arabernes herredømme udviklede Valencia sig til en velstående og betydelig port, hvorfra der blev eksporteret papir, silke, læder, keramik og glas. Byen fik navnet Medina al-Turab (sandbyen), et navn, der passer lige så godt den dag i dag. Med sig i flyttelæsset havde maurerne blandt andet ris, og det var dem, der lagde grundlaget for det, der i dag er blevet den verdensberømte paella-ret. Valencia er en stor risproducent, og Spanien er i øjeblikket det land i Europa, der producerer mest ris, kun slået af Italien.

I de senere år har byen oplevet en markant stigning i turiststrømmen, så meget som 18 % flere udenlandske turister landede i Valencia lufthavn i 2018 sammenlignet med året før. Hvis vi skal tro turistbrochuren, er der ingen andre spanske byer, der har så bred en vifte af seværdigheder. Valencia er en interessant kontrast med dens monumentale arv og dens futuristiske bygninger, der giver associationer til operahuset i Sydney.

Morgengymnastik i det grønne i den enorme park.

Katastrofen, chokket og “trøsten”

Den 14. oktober 1957 gik Rio Turia over sine bredder, og store dele af byen stod under vand. Næsten 100 mennesker druknede i vandmasserne. Valencia var i chok.

For at undgå gentagelse blev der lavet et nyt flodløb syd for byens centrum. Således blev Valencia delt i to af et 12 km langt udtørret flodleje, som ingen vidste, hvad de skulle stille op med. Forslagene var mange, og det siges, at Franco ønskede at bygge Spaniens smukkeste motorvej gennem den gamle by. Men naturligvis protesterede beboerne – de ville have et plaster på såret efter at have mistet familie og venner i vandmasser. De ville have en park! Og der blev en park. Europas største. Her finder du alt fra golf- og fodboldkurser til museer, udstillingslokaler og koncertsale. Mellem forskellige grønne områder og små pladser er der caféer, barer og legepladser. Det er tydeligt, at borgerne i denne by sætter pris på denne naturskønne perle midt i centrum. Der er ingen biler, og her er masser af aktiviteter for mennesker i alle aldre.

Parkens mest profilerede område er de futuristiske, ultramoderne bygninger, der er tættest på havet, La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Her har Valencias egne stjernearkitekter Santiago Calatrava og Félix Candela været i stand til at boltre sig frit i det 350.000 kvadratmeter store område, bedst kendt for at være Palau de les Artes koncertsal og akvariet Oceanografic.

El Mercat er en modernistisk bygning med farverige fliser. På indersiden er det en mangfoldig samling af boder inddelt efter type.

Kompakt, levende og farverig

Vi forlader den mangfoldige park ved Torres de Serranos, en af ​​Europas ældste gotiske byporte. Den stod færdig i 1391 og var en del af den gamle bymur. Fra toppen af ​​tårnene er der en fantastisk udsigt over store dele af Valencia.

Herfra er vejen kort til El Mercat, den farverige markedshal med en række små butikker og båse. Ud over et stort udvalg af fisk, kød, frugt og grøntsager er der også specialbutikker med f.eks. kaffe/te, valenciansk brugskunst og souvenirs.

Iglesia de SantoTomás Apostol y San Felipe Neri blev påbegyndt i 1727 og stod færdig i 1736. Den smukke kirke bygget af rød mursten indeholder malerier af blandt andre José Vergara Espinosa og Vicente López.

Palau del Marqués de Dosaigües giver straks associationer til royalt bal, kunstfærdige frisurer, Maria Antoinette og sukkerglasur. Bygningen stod færdig i slutningen af ​​1500-tallet og blev totalrenoveret i 1740. Bag den overdådigt udsmykkede facade får du et godt indtryk af, hvordan byens elite levede for et par hundrede år siden. I 1954 blev Museo de Cerámica, der er et stort udvalg af keramik, flyttet hertil. Nogle krukker kan dateres tilbage til neolitikum.

El Ayuntamiento, Valencias rådhus, stod færdig i sin nuværende form i 1931. Besøgende kan komme ind i bygningen, og det er en fantastisk oplevelse at stå på balkonen på 2. sal med det spanske, valencianske og EU-flag over hovedet og se ud over Plaza del Ayuntamiento.

På Plaza del Toros ligger den enorme tyrefægterarena, der stod færdig i 1859. Dette er en af ​​Spaniens største med plads til omkring 12.000 mennesker. Selvom et stigende antal spaniere tager afstand fra tyrefægtning, har denne sport (tidligere karakteriseret som kunst) stadig en stor plads i mange spanieres hjerter.


Der lægges tusindvis af arbejdstimer i de mange “niñots”

Las Fallas

Valencias største begivenhed finder sted i perioden 15.-19. marts hvert år. Gennem året har mange af byens kreative indbyggere brugt meget af deres fritid på at lave “los niñots”, kæmpe dukker, der stort set er karikaturer af berømte mennesker. De eventyrlige figurer bæres rundt i byen, mens børnene frit kan kaste med heksehyl. På den sidste dag i Las Fallas brændes dukkerne på et enormt bål, og mange tusinder af timers arbejde går bogstaveligt talt op i røg. Dog reddes en dukke hvert år, den ender på et museum sammen med andre førstepræmievindere fra tidligere år. Den er garanteret at have et næsten evigt liv…


Valencia er hovedstaden i den selvstændige region Valencia og den tredje største by i landet efter Madrid og Barcelona. Byen har omkring 1.500.000 indbyggere. El Graco, en af ​​verdens mest anvendte havne, ligger her. Havnen håndterer ca. 20 % af landets eksport.

Af Rikke Juell Printz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa