Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Julen er over os og Málaga er en perfekt by at kickstarte julehumøret i. Her følger La Danesas guide til, hvordan man kan tanke helt op på julestemningen i løbet af en enkelt dag i den hyggelige by, som viser sig fra sin smukkeste side i december måned, hvor yndige julelys og lyskonstruktioner udsmykker det meste af bymidten, ligesom at butikkerne udstillingerne naturligvis er særligt julede.

Tidsløse churros på Casa Aranda

Start dagen med spaniernes yndlingsmorgenspise, churros. De friturestegte dejstænger, der serveres med chokolade til at dyppe i eller blot med sukker. Det er ikke svært at finde steder, der serverer churros i Málaga men det mest autentiske sted at indtage herlighederne er på Casa Aranda, der ligger på hjørnet af Calle Herrería del Rey og Calla Alhóndiga Lige ved Plaza Félix Sáenz. Her har churreríaet ligget siden 1932 men har med årene bredt sig ned ad gyden, så bordene nu står dels på gaden dels i det, der efter udseendet at dømme har været gamle indgangspartier til trappeopgange. Gyden styres af en hær af tjenere, der mest er ældre herrer i hvide T-shirts, som suser frem og tilbage med kaffekopper og churros-tallerkener. Det er uvist, om menukortet overhovedet består af andet.

Her skal det nævnes, at spanierne gerne spiser churros til merianda også (eftermiddagssnack), ligesom at mange spaniere tager ind og ser julelysene blive tændt for derefter at få sig en portion churros. Med andre ord er der altså rig mulighed for at få frisklavede churros hele dagen lang.

Julemarked på Muelle Uno

Når december sætter ind, popper små træhytter op på kajen af Muelle Uno, Málagas relativt nye og meget trendy havnefront. Her kan der købes håndlavede ting, der er perfekte som gaver, og generelt er det et enormt hyggeligt marked, som oser af julestemning. I weekenderne er der gerne ‘snekanon’, der med hvide skumflager spreder julestemning ud over kajen til glæde for store og små. 

Jamón y vino

Spanierne er generelt begejstrede for skinke, men til jul bliver der langet særligt mange skinker over diskene. Slå dig ned på en af Málagas utallige barer og få nogle skiver friskskåret skinke med spansk vin til. Det bliver ikke meget mere autentisk.

Køb el Gordo

Julelotteriet er noget af det mest spanske, der findes, og det sælges overalt af lodsælgere på gaden eller i kiosker og i de lokale barer. Èt enkelt lod koster godt nok 20 euro, men så er førstepræmien også på flere millioner euro. Læs mere om det historiske lotteri andet steds her i magasinet.

Ristede kastanjer

Når du har fået sødt nok, kan du afveksle ganen lidt med et kræmmerhus ristede kastanjer. De sælges på ethvert gadehjørne i december men gå efter duften, hvis du er i tvivl.

Se de smukke julelys, når mørket falder på

Gågaden Calle Larios er gennem årene er blevet kendt langt ud over landets grænser for sin specielle julebelysning. Temaet i år er ’el Bosque de la Navidad’ (juleskoven), og der er tale om en skov med sole, engle og smukke efterårsfarvede blade. Der er er lys- og musikshow tre gange pr. aften, nærmere bestemt kl. 18.30, 20.00 og 21.30. Musikken der bliver spillet er: All I want for Christmas is you af Mariah Carey, Jingle bell rock af Hillary Duff, En Navidad af Javián, Alex, David Bustamante og Academia OT med Rosana samt Never Back Down (Battlecry) indspillet med Sofia Session med orkester og kor. Lysene vil være tændt indtil 5. januar.

Belén (krybbespil)

Enhver spansk med respekt for sig selv har en belén-udstilling i julen, og det er ikke anderledes for Málaga, hvor man i flere butiksvinduer og på pladser rundt omkring kan se fine krybbespil. Også Málagas katedral har gerne et rigtigt flot krybbespil, som det er værd at gå ind og se.

Helligtrekonger den 6. januar

Julen for spanierne kulminerer på helligtrekongersdag d. 6. januar, at de fleste julegaver pakkes op af spanske børn. Natten inden har de tre konger troligt været forbi med gaverne, men forinden er de på optog gennem hele byen, hvor de mange konger kaster slik ud til tilskuerne. Optoget i Málaga centrum, som finder sted om aftenen d. 5. januar, er særligt omfattende og det anbefales at tage toget ind til byen.

Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa