Det danske magasin i Spanien
Valencia-appelsiner kommer ikke fra Valencia

Valencia-appelsiner kommer ikke fra Valencia

Spanien er i dag den største europæiske leverandør af friske appelsiner, efterfulgt af Italien og Israel, og det ville være nærliggende at tro, at de mange appelsintræer, der spreder sig over de valencianske marker, er af sorten Valencia. Men gæt igen.

Appelsiner deles groft presset op i to grupper: Valencia-appelsiner og navel-appelsiner. Førstnævnte er tyndskallede og saftige, mens navel-appelsiner, eller navleappelsiner, er kendetegnende ved den lille babyfrugt, der sidder ved frugtens navle.

Appelsinen stammer fra Kina, og kom via Mellemøsten til Nordafrika, hvorfra maurerne bragte appelsintræet med sig, da de indtog Spanien. Her havde man derfor allerede i 1200-tallet store appelsinplantager i den sydlige del af landet. Træet blev også blev brugt som pyntetræer, som det kunne, og stadig kan, ses i Alhambra-paladset.

Portugiserne gives også skylden for at have bragt dem til Europa fra Østen. Som frugtens popularitet bredte sig, fordi rigtigt fine europæere gennem flere århundreder havde orangeri, som de sjældent spiste af, men det var også dem, der gik med paryk, uden at være skaldede. I stedet importerede man appelsinerne fra Portugal.

Columbus bragte i 1493 appelsintræer med sig fra de Kanariske Øer til Cuba, hvorfra den orange frugt fortsatte sin udbredelse til det sydamerikanske kontinent og senere til USA, der i dag er verdens største producent af appelsiner. 90 procent af disse ender dog tilværelsen som juice.

En spansk citrusekspert drog i 1887 til Californien, og han omdøbte en sort kaldet Rivers Late til Valencia Late, fordi han mente, at den lignede appelsinerne i Valencia-området, og det navn har den beholdt siden.

Citruseksperten tog dog fejl, faktisk er kun to procent af de appelsiner, der dyrkes i Valencia-området, egentlige Valencia-appelsiner. De fleste af appelsinerne, der dyrkes her, hedder er navel-appelsiner, mens mange af dem, der kommer fra Syd- og Nordamerika, hedder Valencia.

Appelsin betyder kinesisk æble, og kommer af det tyske navn, Apfelsine, hvor Apfel betyder æble og sinensis er det latinske ord for kinesisk.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.