Det danske magasin i Spanien
Optager du det, du spiser?

Døjer du med oppustethed, halsbrande, forstoppelse, diarre, hovedpine, træthed og et nedsat immunsystem? Fortvivl ikke, der er hjælp at hente, ofte er det bare små ændringer og vaner, der skal til for at bedre ubehaget. 


Du er, hvad du spiser. Det er et gammelt mundheld, jeg er blevet tudet ørerne fulde med, siden jeg var barn, og som jeg stadig ofte hører. Lige indtil en dag min gamle veninde Ellen Møller kærligt korrigerede mig og sagde, NEJ, du er ikke hvad du spiser, men hvad du optager.

Hvorfor er det så vigtigt med en god fordøjelse?

Siden de kloge ord fra Ellen blev sagt under min uddannelse som kostvejleder hos Eva Lydeking, har jeg været ekstra opmærksom på vigtigheden af en god fordøjelse.

Det er ikke bare for sjov, at jeg minder mange af mine kunder om, at de skal spise langsomt og huske at tygge deres mad godt, især hvis de udtrykker, at de har besvær med tarmsystemet. At tygge langsomt skal ikke være en stress faktor. Spiser du i en stresset situation, så optager du dårligt næringsstofferne fra maden og kosttilskuddene. Det er ligeså vigtigt at tygge maden ordentligt, som at trække vejret. I vores forvirrede og forurenede hverdag må vi gøre en indsats for at have det in mente.

Nyd din mad, tak for den og spis langsomt. Lad dit måltid vare mellem 30 – 40 minutter. Ordsproget ”skynd dig langsomt” er værd at skrive sig bag øret.

Nedbrydningen starter i mundhulen. Derfor er tygningen af stor betydning, og det er vigtigt med et godt fungerende tandsæt. Har du svært ved at danne tilstrækkeligt med spyt, kan det være en god ide, at drikke lidt vand før maden, men aldrig til maden. I mundhulen findes enzymet Amylase, der starter nedbrydningen af maden, specielt kulhydraterne. I munden startes findelingen af maden. Der er også mælkesyrebakterier på slimhinderne i munden, der passer på angreb fra skadelige bakterier. Når maden tygges, til den er flydende, så bliver den findelt så godt, at alle fordøjelsesvæskerne kan virke, som de skal, så vi optager, det vi putter i munden bedst muligt.

Hele fordøjelsessystemet består af munden, spiserøret, mavesækken, tyndtarmen, bugspytkirtel, lever, galdeblære, tyktarm, og endetarm. Så har vi også lige nyrerne, der renser blodet for affaldsstoffer og laver vores urin.Fungerer vores fordøjelsessystem dårligt, formindskes optagelsen af vores mad og kosttilskud væsentligt.  Med den livsstil, vi har i dag, følger flere og flere fordøjelsesproblemer. Symptomerne på, at der kan være galt med optagelsen af din mad og kosttilskud er ofte f.eks. hårtab, træthed, tør og rynket hud .

Kosten

Mit helt store, og lidt naive ønske, er, at alle fødevarefabrikanter, regeringer og andre myndigheder sørger for udelukkende at producere spiseværdig mad. En mad, hvor der i hver lille detalje er tænkt på, hvad der gavner vores velvære og sundhed bedst, og hvor der er taget højde for kærlig omsorg for både dyrerne og planterne, som vi er en del af.


Efter min mening vil ovenstående spare enorme mængder på sygehusudgifter og medicin og mijøet ville samtidig nyde godt af det. Det vil gøre os så klarhjernede, glade og ivrige, at vi begynder at  tænke over at forbedre andre områder, der påvirker vores livskvalitet.


For at bibeholde et tarmsystem, hvor maden og dine kosttilskud bliver optaget bedst muligt, er der få enkelte kostregler, du vil have glæde af at følge.


Minimer spisning af rødt kød og tunge måltider. Undgå alle former for junk-food.  De lækre spanske croissanter bør kun komme på bordet, når noget helt ekstraordinært skal fejres. Det samme gælder selvfølgelig for wienerbrød, burgers, stegt mad, og mad med en masse sukker og fedt. Ost er også tungt fordøjeligt. Mange har svært ved glutenholdigt mad. Jo mere maden er forarbejdet, jo mere skal kroppen producere for at nedbryde næringsstofferne. Dertil bruges enzymer og vitaminer/mineraler. Ofte har vi ikke de nødvendige stoffer i vores krop til disse processer. Så har vi balladen med forskellige former for ubehag som luft i maven, forstoppelse, diarre, hovedpine mm.


Hvis du drikker til maden, så vent til du er færdig med at spise og så drik i små slurke.


Både papaya og ananas indeholder en række enzymer, der hjælper på optagelse af maden.  Findes også i pilleform. Begge frugter er vældig gode til at hjælpe nedbrydningen af maden. Mange, der har problemer med almindelig hvede tåler bedre spelt, hirse, quinoa eller boghvede, ris eller majs.


Har du besvær med mælkeprodukter, findes et hav af velsmagende mælkealternativer f.eks, mandel, havre, soja, kokos m.fl.
Et enkelt glas rød- eller hvidvin kan også hjælpe til bedre fordøjelse.

Kosttilskud

Mange mennesker tror, de har for meget mavesyre, men ofte er det omvendt, at der er for lidt mavesyre. Er der for lidt mavesyre, bliver maden ikke omdannet, så tarmen kan optage det. Således går proteiner, vitaminer og mineraler tabt for kroppen.


For at sikre en god fødevareoptagelse kan det være godt at tage enzymer, der findes i kapselform. F.eks. Mave i Form fra Solaray, Absorb-N-Zyme fra Kal, Digestive Enzyme fra Terra Nova.


Molkosan 1 tsk. 2 – 3 gange dagligt i vand virker regulerende både ved for lidt og for meget mavesyre.


Hos mange af os ældre, og såmænd også hos yngre er maven ofte lidt slidt. For at enzymerne kan virke, kan det være nødvendigt med nok vitaminer og mineraler. Hyppige mangler er især B6, zink og magnesium. Så husk det daglige vitamin/mineraltilskud.


Er du en af dem, der føler at de udnytter maden dårligt, kan årsagen ofte findes i bugspytkirtlen.
Dels fordi den har så mange opgaver, dels fordi den belastes stærkt af alle indtryk både følelsesmæssige og ernæringsmæssige. Du kan støtte bugspytkirtlen med Marietidsel, f.eks. Marietidsel fra Solaray, Active Liver fra New Nordic og Boldocynara fra A.Vogel.


Det kan være gavnligt med tilskud af B-vitaminer, evt. med ekstra tilskud af B5 og B6. Krom kan være en god hjælp ligesom te med lakridsrod. Husk ligeledes de gode olier.


Tyndtarmen er vigtig for, hvordan du optager dine næringsstoffer. Har tyndtarmen det skidt, så kan næringsoptagelsen formindskes med helt op til 60%. Det kan da kræve 2 – 3 gange større indtagelse af både vitaminer og mineraler. 


Har tynd- og tyktarmen det godt med de rette bakterier, forsyner dette afsnit af fordøjelsessystemet os med en række vitaminer f.eks. en masse B-vitaminer og K-vitaminer. En gang imellem kan det derfor være en god ide at tage ekstra tilskud af mælkesyrebakterier F.eks.  OmniVegan Biotic Balance fra Biosym, eller Vita Biosa, der består af 19 fermenterede urter og probiotika.

Pas på dit tarmsystem. Her produceres mellem 70 –  80% af dit immunsystem!

Gode tips

Her i Spanien er vi tilbøjelige til at spise sent, men det er ikke godt for vores fordøjelsessystem, og du har måske erfaret, at nattesøvnen bliver dårligere ved sen spisning.


Sid ned, men ikke foran fjernsynet og computeren. Spis i afslappet og hyggelig atmosfære, og tyg langsomt. Spis ingen store måltider i stressfulde situationer. Vores psykiske tilstand hænger i høj grad sammen det, vi putter i munden, som igen hænger sammen med, hvordan vi optager og udnytter vores mad. 


Hvis du skal motionere rimelig kraftigt, så vent mindst 1 time efter spisning.Raw Food hvor maden ikke er opvarmet over 42 grader kan snildt kombineres med let tilberedt mad.


Andre kostretninger bygger på, at man skal adskille proteiner fra stivelse eller minimere sit indtag af kulhydrater, de såkaldte Low Carbohydrate diæter også kaldet Keto. Det kan være en nødvendighed i hvert fald en periode, men jeg synes, det er allerbedst, hvis du stille og roligt kan træne dig op til at kunne tåle lidt af hvert.

Er dine tænder ikke så stærke, at du kan holde ud at tygge så mange grøntsager, kan det være en god ide at anskaffe en saftpresser, blender og foodprocessor. Der kan laves mange spændende og velsmagende retter med disse.  Mangler du inspiration er siden www.highonlife.dk en meget spændende side at stifte bekendtskab med. Laver du juice eller smoothies, så husk at ”tygge” disse for at få dem blandet med mundens enzymer.

Vær opmærksom på, hvad din fordøjelse fortæller dig før under og efter maden og mærk, hvor dine evt. ubalancer sidder. Det kan være en vej til et langt større velbefindende i din hverdag.

Rigtig god fordøjelse!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.