Der er dog også nogle sande nyheder, blandt andet fra Dorset, hvor det med glæde er blevet bemærket, at bestanden af søheste er steget. På lokalt plan kan blikket rettes mod det centrale Fuengirola, hvor ugler er vendt tilbage og igen hyler om natten. Men hvad nyhederne er løgn eller sandhed, er virkeligheden alt andet end glædelig.
”Vi risikerer snart at have flere masker end vandmænd i Middelhavet”, var overskriften på en artikel i National Geographic den 8. juni i år.
Faktum er, at krisen for verdenshavene bliver mere og mere akut. Hvert år ender 8 millioner ton plastaffald i vores hav (hvoraf mellem 70.000 og 130.000 tons i de europæiske farvande, ifølge WWF). Under Corona-pandemien, hvor brugen af masker og engangshandsker af plast er steget markant, ses en ny kilde til alvorlig forurening. Fra den franske Côte d’Azur har organisationen Operation More Propre (Operation Clean Sea) rapporteret, at havet ud for kysten er fuld af masker og plastichandsker. Men vi behøver ikke at rejse til den franske riviera for at se, hvad der beskrives som starten på en ny forureningskrise. Det er som at gå på stranden her på Costa del Sol og se ned i vandet. Du kan ikke undgå synet af brugte masker og plastichandsker, især mellem stenene på molerne. De fleste af de forladte genstande er ikke blevet kastet direkte i havet, men er blevet smidt på jorden hvorfra vinden har ført dem via dræn og vandløb videre ud i havet.
Denne nye type forurening forventes at forårsage vedvarende problemer og anses allerede for at være praktisk talt ustoppelig verden over. Endnu mere akut er situationen for Middelhavet, da der på grund af dens lukkede natur ikke regenereres i samme tempo som andre hav. Så her bliver konsekvenserne endnu mere alvorlige.
Her i Spanien hører man desperate formaninger, ikke kun fra miljøorganisationer, men også fra kommunerne, som beder folk om at være forsigtige med sortering og bortskaffelse af engangsplasthandsker og -masker på en korrekt og forsvarlig måde. Biolog og doktor i miljøforskning, Alberto Martínez, arbejder i øjeblikket på bæredygtig udvikling med professorer og forskere ved universitetet i Málaga. Han forklarer, at for beboere på Costa del Sol skal engangsartikler som masker og handsker i plast, latex eller vinyl kastes i de grå skraldespande for organisk affald.
Miljøorganisationen Greenpeace kommer også med dystre udsigter for fremtiden. De er bekymrede over, at det voksende behov for engangsplastprodukter kan være argumentet for plastindustrien om at fortsætte masseproduktionen af disse og lignende engangsartikler i fremtiden, på trods af den enorme forurening, som vi ved, at plastindustrien forårsager i naturen.
Mange miljøorganisationer opfordrer nu til større fokus på verdens klimakrise, som de frygter vil være vedvarende, og derudover kunne føre til en mere alvorlig krise end hvad Corona-pandemien har forårsaget indtil videre. I Spanien er et forslag om en ny type affald for nylig godkendt. Loven kræver blandt andet en skat på engangsplastvarer samt et forbud mod mikroplast inden for kosmetik og personlig hygiejne osv. Ikke desto mindre vil det vare nogen tid, indtil sommeren 2021, inden loven kan godkendes, så miljøorganisationerne frygter, at situationen vil forværres markant som en konsekvens af Corona-virussen.
Ikke kun havet lider under Corona-pandemien. I Afrika er der voksende bekymring for bjergorillaer. Da deres DNA ligner meget menneskers, frygtes det, at gorillapopulationen risikerer at blive inficeret af Covid-19.
Andre trusler mod landdyr er blevet set, for eksempel i Colombia, hvor lukningen har begrænset vildmarksvagternes arbejde. Dette gør det lettere for krybskyttere, med det resultat, at den ulovlige jagt på vilde jaguarer og cougars er steget. Den samme effekt er blandt andet rapporteret i Asien og Afrika. Men dyrelivet trues også af faldende turisme på grund af de alvorlige rejsebegrænsninger, der er indført af Corona-pandemien.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001