Mjød – vore forfædres yndlingsdrik

Mjød - vore forfædres yndlingsdrik

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vore forfædres yndlingsdrik var mjød, og også de nordiske guder satte stor pris på drikken. Ifølge sagnet “Suttungs Mjød” stjal Odin den første mjød fra jætterne. Den var brygget af honning og den vise Kvasirs blod, og derfor forlenedes nyderen af mjøden med overnaturlige evner, blandt andet blev man uovertruffen til skjaldedigtning. Ellers fik guderne mjøden fra geden Heidrun, der stod på taget og åd løv af grenene fra træet lærad, og af dens yver flød hver dag en hel kumme mjød, hvilket var så meget, at alle Einherjerne blev godt drukne.

At mjød var en meget agtet drik, kan ikke betvivles. Af digtene i den ældre Edda fremgår det, at mjød ganske rigtigt udskænkedes rundhåndet til guder og mennesker hele tiden.

Da brændevinen kom frem sidst i Middelalderen, blev det også meget udbredt at blande mjøden med brændevin. Denne skik fortsatte helt til det 20. århundrede, og den var så udbredt, at drikken fik egnsnavne. Nordjyderne kaldte den for en Polak, fynboerne sagde en Bakkerak og sønderjyderne Klapøjster (Kolbøtte).

Honningvin

Mjød er en honningvin, og ikke øl, som mange af os tror. Vikingerne drak øl og mjød, og mjøden var deres vin. Man koger honning, vand og eventuelt nogle krydderier, og derefter sættes mjøden til gæring i ca. tre uger. Efter yderligere ca. seks måneders lagring er mjøden færdig. Den bliver imidlertid bedre med alderen, så det er en god idé at lagre den nogle år.

Mjødens helbredende virkninger

Igennem historien er mjøden blevet tillagt helbredende virkninger. I en videnskabelig afhandling fra 1666 af Thomas Bartholin bevises mjødens virkning mod “rygve”, men også i nyere tid tales om mjødens helsebringende egenskaber. I en bog om honning og helse fremgår det, at mjød i århundreder blev regnet for en veritabel livseleksir. Den havde medicinsk værdi mod nyrelidelser, uden katastrofale bivirkninger på nyrerne, samt mod gigt, og for reumatisme regnedes mjød ikke alene for at være helbredende, men også præventiv. Den blev ligeledes anvendt som et godt fordøjelses- og afføringsmiddel.

Der findes adskillige andre skrifter, der fortæller om mjødens lægelige egenskaber, der næsten alle kan føres tilbage til honningen, der er et af de sundeste naturprodukter, der findes. Man har også altid tillagt honningprodukter, at de gav et langt liv.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa