Forskelle i køkkenet – hvorfor Spanien er anderledes, når det kommer til mad

Forskelle i køkkenet - hvorfor Spanien er anderledes, når det kommer til mad

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når det kommer til mad og drikke, emner der ligger vores hjerte tæt, er udtrykket “Spanien er anderledes” meget passende, da der er nogle klare spanske madforskelle og unikke uligheder, der har ført til latter gennem årene. “Spanien er anderledes” er et udtryk med forskellige følelsesladninger afhængigt af, hvem der siger ordene, og hvem der lytter eller læser. Det var oprindeligt et turistslogan udviklet af den tidligere Franco-minister og afdøde galiciske præsident Fraga. I dag benytter den spanske turiststyrelse andre slagord som “Jeg har brug for Spanien”. Nok mest henvendt til livsglade turister.

Spanien er unik, alsidig og original på mange måder, og når vi taler om mad, bliver den ægte, velsmagende og lækker! Tænk bare på jamón ibérico, vin, pintxos og tapas, risretter, gryderetter eller andre enkle og velsmagende retter som gazpacho og tortilla de patata … Alt dette og meget mere giver os et af de rigeste bud på mad i verden.

11 spanske madforskelle!

Mad er et nationalt og et samlende emne i mange lande. I Spanien er der en utrolig stolthed over, hvad land og hav tilfører landets gastronomi. Da jeg arbejdede som kabinemedarbejder i et spansk flyselskab for et par år siden, fortalte en kollega mig en hemmelighed:

“Vil du gøre en spanier vred så sig at den spanske skinke er dårlig …”

I årenes løb har jeg lært, at dette gælder for alle spaniere. Nævn aldrig italiensk prosciutto eller culatello. Ifølge ibérico-elskere er det ikke engang det samme dyr. Prosciutto er jamón serrano – tørret og ældet skinke, men fra alle slags svin. Selvfølgelig kan det være vensmagende, men det er ikke det samme produkt som spansk jamon ibérico. Indtil for nylig blev serranoskinke betragtet som den bedste skinke af udlændinge. Ibérico var et nyt ord, og serrano var et allerede etableret globalt ord for spansk skinke. Ibérico var en velbevaret hemmelighed i lang tid.

2. Hvad med osten? Jeg husker, at jeg havde min danske ostehøvl med, da jeg flyttede til Spanien, men over tid viste det sig, at jeg aldrig brugte den til at skære ost. Høvlen er umulig at bruge til Manchego-ost, og det faktum, at spanierne skærer osten i tykke skiver eller stykker, gør ostehøvlen til et overflødigt værktøj. Men i Spanien er ost mere end manchego. Prøv de bløde oste fra nord, de blå oste fra Picos de Europa og gedeostene fra syd. Mange spanske oste er uslebne diamanter i skyggen af de franske.

3. Vi må ikke glemme kødet. El chuleton, eller T-bone, er et must til en spansk fest og lammekoteletter, eller hvorfor ikke grillet lam på den traditionelle castilianske måde. Når det kommer til kød, er der nogle spørgsmål, der altid diskuteres. Under mine regelmæssige flyvninger mellem Madrid og København, plejede vi at stoppe et par timer for at nyde frokosten på en af de finere kødrestauranter i København. Flere spanske madforskelle opstod, og diskussionen var altid den samme:

”Hvorfor skal de lægge sauce på alt? Rødt? Denne er ikke rødt, den er medium! ”, klagede spanierne.

Og når jeg nogle gange spiser kødretter med udlændinge i Spanien, er diskussionen: “Hvor er saucerne?” eller “Dette kød er ikke rødt – det lever!”

Derhjemme har jeg også ofte måttet forsvare “a la plancha” versus “frito” (stegt eller friturestegt).

4. Frito – Spørgsmålet kommer altid op, når jeg tror, jeg steger et æg, men det viser sig, at jeg kun varmer det ifølge en spanier. Ægget skal bades i varm olie for at slippe af med den slimede, hvide overflade over æggeblommen – så taler vi huevo frito (stegt æg) i Spanien.

5. Og fisk? Mange udlændinge ved, er at det ikke er ualmindeligt at blive serveret en godt grillet fisk uden hverken ris eller kartofler. Dette gælder også landets fremragende skaldyr. Har du ikke prøvet percebes (lange halse), så gør det! De er spansk gourmet luksus!

6. For at forstå manglen på tilbehør til en ret skal man indse, at det handler om brød. En spanier ville aldrig spise frokost uden brød – brøddet har samme betydning som kartoffel har for en dansker. Undertiden erstatter brødet endda kniven, da brødet bruges til at skrabe maden op på gaffelen. Det er faktisk etikette, hvis du spiser fisk! Brug brødet, ikke kniven, til at få det sidste af tallerkenen.

7. Vidste du, at Valencia har oprindelsesbeskyttet ris? Det handler om Bomba-ris, som også er den originale paella-ris. Paella er faktisk navnet på den typiske kogepande, hvor i retten tilberedes.

8. I begyndelsen nævnte jeg spanske gryderetter, – på spansk, cocidos og fabadas. En separat artikel kunne skrives om gryderetter med kikærter, bønner, linser og alle de fantastiske kombinationer, der findes, især i det nordlige Spanien. Det er slowfood på den bedste måde uden at blive nævnt og markedsført som sådan. Spanske gryderetter er simpelthen traditionel mad tilberedt i lang tid og med en masse kærlighed.

9. Frugten? Med alle de fremragende, friske frugter fra Middelhavet eller Ebros flodleje er det sjovt og bemærkelsesværdigt, at man nogle gange kun får et stykke frugt til dessert.

“Det skrælles ikke engang!”, Udbrød en medrejsende, da han for nogle år siden bestilte en banan til dessert i Catalonien. Måske forestillede han sig, at det i det mindste ville blive serveret i skiver i en lille skål. Hans udtryk og efterfølgende latter, da tjeneren kom med en hel banan og bestik på en tallerken, er i den absolutte top ti af kulinariske øjeblikke i min tourguide karriere. På den anden side ryster mine spanske kolleger på hovedet, når de ser vores udenlandske rejsende samle oliven op med en lille ske fra olivenkrukkerne. Jeg tror det sjove er at finde i forskellen mellem os!

10. Vin fra Spanien er kommet langt på bare 15 år, og der er ingen tvivl om, at resten af verden virkelig sætter pris på Spaniens vine. Men når man besøger Spanien, er der tidspunkter, hvor udlændinge stadig er overraskede. En ejendommelighed er de unge rødvine, der serveres… iskold… typisk med traditionelle retter eller dagens menu.

“Men skulle vin ikke have en kældertemperatur?”

På grund af sommervarmen har dette været en måde at tackle varmen på. De røde jovenvine drikkes kolde! Nogle gange blandes de endda med noget Gaseosa (en mindre sød sukkerdrink). “Hmm”, siger vinentusiasten fra udlandet og rynker panden.

11. Kold vin, og hvad med øl? Ja, selvfølgelig iskold! Glem en lunken ale eller øl. Det serveres ikke! Iskold øl serveres i cañas (små glas), så du altid får den iskold og med tykt, cremet skum – det er hvad spanierne kalder en ¡caña bien tirada! (godt serveret lille øl).

Af Hans Eguinoa, grundlægger af www.bonitonorte.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa