Det danske magasin i Spanien
Safran-markerne i Castilla-La Mancha

Safran-markerne i Castilla-La Mancha

Der er et strejf af magi over den violette mark, som ligger fredfyldt i lyset fra den klare morgensol. En glad gruppe af mennesker er i færd med at finde store kurve frem, som skal fyldes med de violette blomster, der til forveksling ligner vores krokus, som hvert forår dukker op mellem snedækket. Det er vigtigt for arbejderne at komme i gang så hurtigt som muligt, da det ellers kan blive ubehageligt varmt om nogle timer.

Vi befinder os i Castilla-La Mancha, nogle kilometer nordøst for Albacete. En mangeårig drøm er ved at gå i opfyldelse; vi skal opleve høstningen af safran.

Safran har været dyrket som medicin-, farve- og krydderiplante så langt tilbage i tiden, at man er usikker på, hvor planten først blev kultiveret, men man tror, at den kommer fra enten Lilleasien eller Grækenland.

I mange år har Spanien været verdens største producent af safran, men Iran overtog denne titel for nogle år siden. Men Spanien fører, når det gælder kilopris. Under de ideelle forhold med store temperaturforskelle mellem dag og nat vokser dét, som skal være verdens bedste safran på dele af den spanske højslette. Provinserne Albacete, Ciudad Real, Toledo og Cuenca står for størstedelen af denne produktion.

Botanisk beskrivelse

Safran er en flerårig plante, som blomstrer i løbet af to uger om efteråret. Den har smalle blade og af og til mangler bladene fuldstændigt, når den blomstrer. Planten bliver 10 – 15 cm høj og har en rød knold/løg, som visner efter blomstringen. Men nye knolde/løg dannes rundt om den gamle. Planten har lilla til blåviolette blomster med seks kronblade og med en griffel, som ender i tre røde, trådlignende ar, som stikker op af blomsten. Det er disse ar, som bliver til krydderiet safran.

Det røde guld

Vores nye venner går med bøjet ryg og plukker forsigtigt hver enkel blomst, og lægger dem lige så forsigtigt ned i kurven.

Francisco Martínez, 5. generations safran-bonde, fornemmer vores nysgerrige ansigter og viser, hvordan der kan komme flere blomster fra samme stilk.

– Allerede dagen efter, at vi har plukket en blomst, kan der stå en ny blomst på samme stilk. Der kan være op til 8-9 nye blomster under hinanden, fortæller han, mens han skiller en stilk ad og viser os det mærkelige fænomen.

– For at få et kilo tørret safran, skal man have cirka 120.000 blomster, fortæller han videre. Kiloprisen for vores safran er 3.500 euro.

Om eftermiddagen samles nabolagets koner rundt om et langbord fyldt med de nyplukkede blomster. Snakken går mens safrantrådene fjernes fra selve blomsten. Trådene lægges forsigtigt i skåle, mens de resterende blomster fejes ned på gulvet. Herefter skal trådene tørres i specialovne.  

En særegen smag

Safran har en mild, men alligevel meget aromatisk og ejendommelig medicinlignende aroma, som ikke minder om noget andet krydderi. Smagen er specielt god til fisk og skaldyrsretter. Og er en selvfølge i den spanske paella og i vores ”luciabrød”.

Vi afslutter vores drømmedag i lagerbygningen hos Francisco Martínez. Duften af safran er berusende. I et lille rum sidder to damer og vejer og pakker de tørrede safrantråde. De fyldes i små flasker, 1 gram i hver flaske. Flaskerne forsegles – de skal være tætte, så aromaen ikke forsvinder. Derefter bliver de D.O.-mærket (denominación de origin, som betyder oprindelsessted); det er vigtigt at tydeliggøre, at safranet kommer fra La Mancha. På den måde får de en bedre pris for den. På en hylde står diverse produkter, som er tilsat safran; honning, ost, karameller, salt, gin og forskellige typer likør.

Safran-fiesta

I den lille by Consuegra, som ligger 65 km sydvest for Toledo, afvikles hver efterår en gigantisk fiesta i forbindelse med høstningen af safranet. Den ellers så fredelige lille by, med cirka 11.000 indbyggere, fyldes med festglade og madglade spaniere – og turister – som kommer for at besøge safranmarker og deltage i konkurrencer, hvor de plukker safrantrådene fra blomsterne. Processioner fylder de smalle gader, og barer og restauranter serverer mad og drikke, som blandt andet indeholder safran.  Dette er en fiesta for dem med kærlighed til mad, og som har erfaret at små safrantråde kan give store smagsoplevelser…

www.azafranesmanchegos.com

http://www.carnifest.com/events/spain/consuegra/143/fiesta-de-la-rosa-del-azahar-saffron-festival-2017.aspx

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.