Det danske magasin i Spanien
Historien om den spanske børs

Historien om den spanske børs

Bolsas y Mercados Españoles (BME), i daglig tale kaldet La Bolsa, som integrerer alle aktieselskaber og finansielle institutioner i Spanien, er symbolet på landets rigdomme. Der er fire børsbygninger i Spanien. Udover det i Madrid ligger der en i hhv. Barcelona, Valencia og Bilbao.

Børsen blev grundlagt i 1874, og de næste hundrede år var man afhængig af lastvogne, der fragtede dokumenter mellem de fire byer, altså indtil 1974 hvor virtuelle transaktioner blev indført. Den helt store ændring kom dog i 1980’erne, da mange statsejede selskaber blev privatiseret (f.eks. Iberia, Telefónica, Repsol og Campsa), og hele forretningsgangen desuden blev datastyret.

Den spanske børs er i dag en af verdens 10 største børser og den femtestørste i Europa.

Flere og flere spaniere er på aktiemarkedet. Det er ikke længere kun nogle få mega rige, der satser her. Det anslås, at omkring otte millioner spaniere investerer på børsen, hvilket vil sige hver tredje husstand. 60 procent af alle investorer er dog udlændinge eller spaniere, der bor i udlandet.

Madrids børs, Palacio de la Bolsa, der ligger på Plaza de la Lealtad.

Rig i en ruf

Mange har tjent gode penge, også på mindre investeringer, ved at købe, når kursen har været lav og sælge, når den har været høj. Altså et spørgsmål om timing og is i maven, så den traditionelle investeringsform, hvilket vil sige langsigtet opsparing og fonde via lokale banker, er alligevel stadig mest populær hos spanierne.

Eksperter på La Bolsa mener, at makroøkonomiske indikatorer spår fremgange, men som en af dem udtaler, så kan ekspertudsagn sammenlignes med vejrudsigten – de kan også tage fejl.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.