Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Da pengene fossede ud af Málaga CFs slunkne kasse 


Han viser sig imødekommende for fotografering – med et stort, skævt smil.

Den tidligere vicepræsident i Málaga Club de Fútbol, sheik Nasser Al-Thani, traf jeg i januar 2018 i forbindelse med en træningssession på annexet ved Estadio La Rosaleda. Nu et par sæsoner siden. Han og hans far, sheik Abdullah bin Al-Thani – manden, der gennem tiderne har stået flest år i spidsen for en professionel fodboldklub i Málaga – 10 år – er sammen med hans brødre Rakan og Nayef og søsteren Hamyan, flygtet over alle de andalusiske bjerge hjem til Doha i den lille oliestat Qatar. Et monarki med skattefrihed og undertrykkelse af menneskerettigheder, der styres af den mægtige Al-Thani familie.

Klubkassen tømt

En foreløbig opgørelse efter en politiransagning i de inderste gemmer af klubkontorerne på Estadio La Rosaleda på Martíricos i den nord-østlige del af Málaga har vist, at de har tømt den hårdt trængte klubkasse i Málaga CF for 7,4 mio. euro i en årrække med kontraktannulleringer, utålmodige kreditorer og konkurs hængende over hovedet. Penge, der bl.a. er brugt til dyre biler, luksusvillaer, store hotelregninger og charterfly klubben helt uvedkommende. Hertil kommer en sag på 4 mio. euro til et kuldsejlet marinaprojekt i Marbella. Og et overraskende aktiekøb.

Alt sammen foregået gennem selskabet NAS Football SL.

Hvidvaskning af penge

Forseelserne betragtes af politiet og anklagemyndigheden som bedrageri og hvidvaskning af penge – kamufleret som lån uden bestemmelse om tilbagebetaling. Samt lønninger.

Med baggrund i disse afsløringer har retten i Málaga frataget Al-Thani ledelsen af den klub, han for ti år siden købte af den nu corona-døde Lorenzo Sanz – ex-præsident for Real Madrid. Finans- og skatterådgiver advokat Jose María Muñoz Jimenez er som nævnt i La Danesas april online-udgave sat ind af retten som ansvarlig for klubbens drift. Foreløbig i seks måneder.

Det store hæve-år

Af retsdokumenterne fremgår et lån til Al-Thani på 5.4 mio. euro og lån og lønninger til sønnerne i dette flow:

2. januar 2016: 65.000 euro

9. juni 2016: 20.000 euro

21. august 2018: 585.173 euro

21. august 2018: 195.863 euro

21. august 2018: 72.408 euro

22. august 2018: 25.000 euro

27. november 2018: 33.000 euro

11. januar 2019: 1.020,556 euro

Sidstnævnte lån hævet fra kassen i Málaga CF Foundation.

Lønninger til sønnerne er ubevilgede. A/S-vedtægterne i klubben fastslår ”at bestyrelsesmedlemmer kun får vederlag for at deltage i møder ved hjælp af diæter”. Nasser, Nayef og Rakan er i dokumenter betegnet som klubdirektører!

Endvidere 80.000 euro til datteren Hayan, der var formand for akademiet og kvindeafdelingen i Málaga CF.

August 2018 i øvrigt lige før Málaga CFs første sæson i 2. division efter nedrykning fra La Liga, hvor alle segl skulle sættes til for hurtig oprykning. Og januar 2019 en transfermåned med mulighed for forstærkninger.

Luksus-bil på ladvogn

Qatar-klanens trang til luksus på Málagas CFs regning gav sig bl.a. udslag i leje af store villaer i Benalmádena, Benahavís og Cerrado Calderon-området i Málaga, køb af to Audi-biler, to Mercedes Benz, en Range Rover og Fiat Abarth i prisklasserne, hotelophold på det mondæne Dorchester Hotel i London og charterfly med videre i det niveau.

En helt speciel historie knytter sig til Fiat Abarthen – gul af farve – der sædvanligvis blev brugt af Nasser Al-Thani. Den dukkede op på en parkeringsplads ved Hotel Dorchester med navnet ”La Rosaleda”. Her stod den i en rum tid med P-billet, hvorefter Nasser, der boede på hotellet, beordrede det til at bestille en ladvogn, der kunne bringe Fiat’en tilbage til Málaga. På Málaga CFs regning. 

Senere kom også P- og fartbøder at betale.

Selv returnerede Nasser til Málaga i et chartret fly!

Senere beordrede Nayef Al-Thani klubben til at sende to af bilerne til Qatar. Da forbløffelsen havde lagt sig nægtede den.

Den retslige administrator af klubben, Jose María Muñoz Jimenez, har nu bedt om rettens tilladelse til at sælge bilerne og bryde lejekontrakterne på villaerne.

Købte aktie-pakke

Overraskende er det også afsløret, at Al-Thani udvidede sin aktiebeholdning på 96,9 % ved at opkøbe en aktiepakke af en af småaktionærerne, den tidligere klubpræsident Fernando Pusche (1997-2001) – i sin tid dømt for smugling af tobak og hvidvaskning af penge – til en værdi af 100.000 euro.

Det var sket på tidspunktet, hvor hotelkæden BluBay i en fem år lang retssag fik medhold i, at den i Málaga CFs helt store økonomiske krise efter succesen i Champions League i sæsonen 2012-13 havde erhvervet 49 % af Al-Thanis andel. Hermed fik BlueBay magten sammen med småaktionærerne samlet i Association of Minority Shareholders (APA) med deres 3,1 %.

Men det styrkeforhold ændrede Al-Thani i et snuptag sammen med Pusche. For Málaga CFs penge! 

Aktierne i Málaga CF er nu af retten ved en administrativ handling lagt over i et selskab ved navn NAS Spain 2000 SL.

Corona-udskydelse

Aktionær-generalforsamling i Málaga CF var fastsat til den 2. april, men blev udskudt på grund af coronavirus COVID 19-pandemien. Det er også retssagen mod Al-Thani og hans tre sønner. Den var af retten fastsat til den 15. april, men nu vil dommer Ruíz Gonzalez i stedet beramme den til en dag i maj eller juni.

De udeblev til det første retsmøde 18. februar og der er udstedt arrestordre over dem, hvis de også udebliver næste gang.

Måske skulle Nasser Al-Thanis skæve smil dengang i 2018 nærmere tolkes som lumsk. Han vidste, hvad der foregik og ville ske med finanser i klubben.


Borgmester støtter det retslig skridt

Den sportsinteresserede borgmester i Málaga, Francisco de la Torre, støtter fuldt ud de retslige skridt, der nu foretages mod Al-Thani-klanen i Málaga CF. Hans og byrådets opbakning til mindretals-aktionærerne, der har anmeldt Al-Thani til politiet, har været total fra starten. Hans egne talrige forsøg på at få Al-Thani i tale har været forgæves.

Francisco de la Torre, der ofte ses på tribunerne til kampe på Estadio La Rosaleda, bifalder således kraftigt den retslige ledelse af Málaga CF.

”Vi er inde i et stadium af rationalitet, sund fornuft og forsvar af alles interesser – inklusive Al-Thanis. En retsadministrations første prioritet er at forsvare aktionærernes interesser. Og første aktionær er hr. Al-Thani! En ny fase er nødvendig i Málaga CF,” fastslår borgmesteren vel vidende at en væsentlig del af Al-Thanis aktier kan blive beslaglagt.


Puerto Al-Thani et luftkastel

Da sheik Al-Thani ankom til Costa del Sol førte han sig frem som en verdensmand. Han erhvervede Málaga CF med La Liga-status, ville bygge et nyt stadion med navnet Qatar Stadium i den vestlige del af Málaga og investerer i et nyt marina-projekt ved havnen La Bajadilla i Marbella.

Stadion viste sig hurtigt at være er luftkastel og det blev ”Pueto Al-Thani” også, selvom han hyrede en af de bedste arkitekter på Costa del Sol, Jose Segui fra Marbella. Segui stod tilbage med et tilgodehavende på 4 mio. euro for projektet, der blev forelagt såvel for byrådet i Marbella og Junta Andalucía i Sevilla for godkendelse. Det blev det, men Al-Thani svigtede alle hans aftaler og forpligtelser.

For at vise sine tilsyneladende gode hensigter og ”format” inviterede han af flere omgange Marbellas borgmester, Angeles Muñoz, og byrådsmedlemmer til fodbold på Estadio La Rosaleda. Men han skuffede dem og alle, der havde med hans projekt at gøre. Et nyt ungdomsakademi for Málaga CF svigtede han også. Hans betalingsandel på 4.5 mio. euro faldt aldrig. Alle er tilsyneladende taget ved næsen af denne sheik.


Tal og facts om Al-Thani

 • 36 mio. euro: Prisen han betalte for Málaga CF i sommeren 2010.
 • 14 mio. euro: Den gæld, der fulgte med ved handelen.
 • 4 mio. euro: Arkitekt-udgifter til havne-projektet La Barjadilla i Marbella. Bogført i selskabet” NAS Football SL”.
 • 150 mio. euro: Summen, han i alt investerede i klubben – heraf en væsentlig del til dyre indkøb af spillere før Champions League-sæsonen 2012-13.
 • 100 mio. euro: Den gæld Al-Thani og Málaga CF stod tilbage med efter denne succes – hovedsagelig til afdrag på spiller-indkøbene.
 • Herefter fik Málaga CF af den europæiske fodbold union UEFA en sæsons karantæne fra europæiske turneringen på grund af overskridelse af Financial Fair Play-bestemmelsen.
 • 60 mio.: Hvad øjebliklige spillersalg indgav – heraf de 30 for stortalentet Isco til Real Madrid.
 • I sæsonen 2018-19 rykker Málaga CF ned fra La Liga til 2. division efter ti år i rad i den fornemste spanske fodboldrække.
 • Den i forvejen anstrenge økonomi i klubben lider et voldsomt knæk – ikke mindst, fordi Al-Thani og hans børn hiver store summer ud af klubben til privatforbrug.

Nøgletal i dag for Muñoz

 • 14.3 mio. euro: Udgifter til lønninger – heraf de otte til spillere og træner-staben.
 • En del af de 6.3 mio. til de administrative medarbejdere refunderes af staten, da de har været hjemsendt under coronakrisen. Nedgang i spillerlønningerne forhandles, når de økonomiske konsekvenser for Málaga CF af krisen kendes.
 • 9.1 mio. euro: TV-indtægter i denne sæson. Kan blive reduceret grundet coronaens turneringsafbræk.
 • Forhandlinger forestår mellem La Liga og TV-selskaberne.
 • 5,1 mio: En sum Málaga CFs skylder andre klubben for spiller-transfers.
 • Hvis turneringen i 2. division fuldføres for lukkede døre – altså uden tilskuere på lægterne – kan der blive tale om tilbagebetalinger til ca. 20.000 med sæsonkort til Estadio La Rosaleda. Seks kampe her vil mangle!
 • Til et forestå disse komplicerede kabaler og forhandlinger er advokat Lose María Muñoz Jimenez udpeget af retten i Málaga efter sheik Al-Thani er frataget ledelsen af klubben.

Fine tilskuertal på La Rosaleda 

Málaga CFs tal for de enkelte opgør på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17.612

Málaga CF – UD Almería: 18.068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13.611

Málaga CF – Sporting Gijon: 15.272

Málaga CF – Cádiz CF: 17.467

Málaga CF – Real Oviedo 16.085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15.521

Málaga CF – Elche: 13.691

Málaga CF – Tenerife: 14.027

Málaga CF – Lugo 14.700

Anden halvdel af turneringen:

Málaga CF – Ponferradina 12.203

Málaga CF – Mirandes 15.255

Málaga CF – Numancia 13.089

Málaga CF – Racing Santander 24.773 (rabat-tilbud på billetter)

Málaga CF – Real Zaragoza 22.216

Málaga CF – Huesca – udskudt på grund af corona


Málaga CFs resultater i 2. division

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga  CF – Numancia 2 – 1

Cadiz – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – Racing Santander 2 – 0

Las Palmas – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Zaragoza 0 – 1

Her stoppede turneringen på grund af coronavirussen.

Da lå Málaga CF efter 31 spillede kampe nr.15 med 38 point.


Målscorere

Sadiku 10

Adrian 7

Antonin 3 (spiller nu for Granada)

Lombãn 3

Cifu 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Tete Morente 1


Karantæner

Adrian 2 spilledage

Keidi Bare 1 spilledag

Luís Hernandez 1 spilledag

Luís Muñoz 1 spilledag

Juan Carlos 1 spilledag

Diego Gonzalez 1 spilledag

Benkhemassa 1 spilledag

Fem på Ugens Hold

Fem Málaga-spillere har formået at komme på Ugens Hold i 2. division i denne sæson.

Målmand Munir, 29 år, fra marokkaner

Strikeren Antonin, 20 år, og spanier – 2 gange (spiller nu for Granada)

Venstre back Juan Carlos, 29 år, spanier.

Midtbaneslideren Keidi Bare, 21 år, albaner.

Angriberen Hicham, 19 år, angribe, marokkaner


Tribunepladser får hos La Peña de Dinamarca

Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som fra andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser midtfor på den ene langside – beskyttet for eventuel regn.

Forinden let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen og bus tur-retur til stadion. 

Medlemsrabatter til alle kampe.

Kontaktpersoner:

Formand Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekretær Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena.  

Klubben optager fortsat nye medlemmer.

Kampprogram efter corona-afbrydelsen forelå ikke ved redaktionens deadline.

Tjek www.malaga-support.dk

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa