Et dusin + 1 grund til at tilbringe en weekend i romantiske Ronda

Et dusin + 1 grund til at tilbringe en weekend i romantiske Ronda

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En tur til Ronda med sin verdensberømte bro og himmelske udsigter bør være på alles ønskeliste. Denne andalusiske bjergby, der er blevet styret af keltere, romere, vestgotere, maurere og katolske konger, er simpelthen gennemsyret af historie. I det 19. århundrede blev byen styret af de berygtede bandoleros og andre bøller. Ronda var også fødestedet for det, vi kalder moderne tyrefægtning, og i 1950’erne og 60’erne var Ronda det foretrukne sted for Ernest Hemingway og Orson Welles. Derfor et det ikke så underligt, at byen er så romantisk?

Her er et dusin + 1 grund til at besøge smukke Ronda:


1. Vågn op på kanten

Intet kan sammenlignes med dette – at vågne op og se ud af vinduet på denne udsigt. Tajo-kløften skærer Ronda bogstaveligt talt i to med den gamle bydel ”el Casco Histórico” på den ene side og det nye distrikt på den anden. Dannet af vanderosion fra floden Guadalevín og med et fald på 100 – 160 meter lige ned, er det muligt, at dem med højdeskræk beder om et værelse som vender mod den indendørs gårdhave. Selvom hotellerne på kanten langs el Tajo-slugten ikke er de mest prisvenlige i byen, er det værd at betale lidt ekstra. For en utrolig udsigt, prøv en nat på det klassiske Parador de Ronda hotel.

150-250 € per nat

2. Tag en morgentur over havbunden

Dalen under Ronda var for mange år tilbage havbund, og derfor ser man så mange skaller indlejret i den lodrette klippevæg, der skaber byens grænse. Den frugtbare jord er blevet brugt til dyrkning af oliven og druer, siden romernes tilstedeværelse for 2000 år siden. Spørg om vej på turistkontoret og start morgenturen fra kvarteret San Francisco eller La Dehesa.

Uanset hvor du begynder turen, bør du stoppe for morgenmad på Albergue los Molinos, der ud over en utrolig udsigt over byen nedefra også byder på hjemmelavet brød fra en traditionel udendørs brændeovn.

Turen tager 1,5 – 2 timer

Omkostninger: Gratis (inkluderer ikke morgenmad)

3. Klatre ned i historien om Rondas hemmelige Mina de Agua 

De fleste besøgende går glip af denne spændende oplevelse, men for virkelig at fordybe sig i Rondas dramatiske fortid, er der ingen oplevelse som slår de ca. 60 lodrette meter i Mina de Agua. Denne 700 år gamle geniale konstruktion blev gravet ned i en naturlig revne i klippevæggen. Minen forsynede det uafhængige mauriske kongerige Izn-Rand Onda gennem mange kristne belejringer. Du kan stadig gå ned ad trappen, hvor slaver bragte vand op til byen ovenfor. Skjulte små åbninger i skakten giver en magisk belysning, der får minen til at ligne en underjordisk katedral.

Gå ind i hallen, hvor et vandhjul viser det engang høje niveau af middelalderlig islamisk hydraulisk teknik. Se derefter ud af døren, hvor en mauerisk forræder lod den katolske hær ind, hvilket førte til Rondas Reconquista i 1485.

Billetter: 7 €

Kalorieforbrug: 300 +++

4. Tænd et lys ved tårenes Jomfru (Santa Maria la Mayor)

I disse dage har vi muligvis alle brug for at tænde et lys, og intet sted er bedre end la Iglesia Santa María la Mayor overfor Rondas rådhus. Inde i det indre af kirken kan du være sikker på at finde fred og ro eller et køligt tilflugtssted på en varm sommerdag.

Gå ikke glip af den fantastiske udsigt fra tagterrassen, som er inkluderet i billetten.

I modsætning til mange andre kirker kan du stadig tænde et lys og placere det i en af de mange smukke lysestager. Men hvis du vil være sikker på, at dine bønner bliver hørt, skal du lægge det foran La Virgen de Lagrimas eller Jomfruen af tårer, som er en af de vigtigste statuer, der skal bringes ud i påskeprocessionerne.

Entré: 4,50 €

Lys-donation: 1 €

5. Synk ned i et arabisk bad

Selv for dem, der ikke kan lide museer, er Rondas arabiske bade – Baños Árabes de Ronda – et besøg værd. På vejen passerer du nogle af byens andre vartegn, såsom Carlos V-porten og El Puente Viejo (den gamle bro), der snor sig ned fra byens centrum. Selve bygningen, der dateres tilbage til det 13. århundrede, er det bedst bevarede arabiske bad på hele den iberiske halvø. Når du ser det magiske lys derinde, kan du næsten forestille dig, hvordan det ville være at se det i fuld drift for 800 år siden.

Efter at have besøgt det historiske badeværelse, hvorfor ikke nyde nogle behandlinger i Rondas nuværende badehus og spa: Hammam Aguas de Ronda i nabobygningen. Den moderne og rene facilitet, bygget i en gammel mølle (som kan ses på et bykort fra det 16. århundrede), drager fuld fordel af det smukke gamle murhus.

Museum entré € 3,50

Aguas de Ronda Hammam med massage 33 €

6. Spis frokost med El Loco (den skøre …) 

Når det kommer til tapas, har du almindelige tapas og enestående tapas. Desværre er den første type i Andalusien mest almindelig. Man finder dog en sjælden undtagelse lige inden for Almocabar-porten i udkanten af Rondas historiske bydel – De Locos Tapas. Deres unikke tapas skyldes ejeren, el loco selv, den baskiske Guillermo og hans kone Begoña. Med fremragende anmeldelser, god personlig betjening og kun en håndfuld borde skal du altid reservere bord på forhånd. Prøv deres iberiske svinekoteletter, store thailandske rejer eller Ceviche, og sørg for at gøre plads til desserten!

3-5 € pr. Tapa

7. Besøg tyrefægtningsarenaen, som Hemingway gjorde berømt

Selvom tyrefægtning ikke står højt på alles ønskelister, ville Ronda ikke være den samme uden denne historiske bygning med sin glamourøse fortid.

Rondas Plaza de Toros fra 1785 er en af de ældste og smukkeste tyrefægtningsarenaer i Spanien. Det er også verdens ældste arena designet til både tyrefægtning og rytterudstillinger. La Real Maestranza de Caballería de Ronda er en af Europas mest prestigefyldte rideskoler, indviet i 1571, kun to år efter grundlæggelsen af den spanske rideskole i Wien.

I Rondas Plaza de Toros startede den legendariske Romero-familie, hvad vi kalder moderne tyrefægtning i det tidlige 18. århundrede. Arenaen er besøgt af spanske konger og internationale berømtheder som Orson Welles og Ernest Hemingway.

Entrébillet til museet, stalde, tyrefægtningsmuseum og den kongelige selesamling: 8 €

8. Smag vin i en tidligere klosterhave

Ronda har et rigt udvalg af små vidunderlige vingårde. De fleste kan besøges, men sørg for at booke besøget på forhånd (Nogle kræver mindst 6 besøgende til turen). Det er svært at vælge en favorit, for de fleste har fremragende vine. En ting, der får Descalzos Viejos vingård til at skille sig ud, er dens placering. Konstrueret i et forladt kloster fra det 16. århundrede og med åben udsigt over Ronda kan jeg ikke forestille mig et smukkere sted som baggrund for vinsmagning end de barfodede munkes gamle klosterhave.

Standardbesøg (2,5 timer) og smagning: 30 € + skat p.p.

Privat besøg og vinsmagning (1- 5 personer) med ejeren: 150 € + skat

9. Stræk dine ben på Los Arcos-baren

Hvis du har brug for en snack og forfriskning inden middagen, eller en tentenpie, som spanierne kalder det, så følg med lokalbefolkningen til Tabanco Los Arcos. Denne vinbar, der siges at være Rondas bedste, ligger i enden af den verdensberømte Puente Nuevo Bridge. Bareejeren Pisqui serverer regionens vin med velsmagende tapas i Rondas smaleste bygning. Forsøg at få bord nær vinduet, eller se i det mindste ud på afgrunden udenfor. Bed om deres Chicharrón de Cádiz og vilde svampepaté. Det er muligt, at du ikke har lyst til at gå, når du først har sat dig ned i den livlige atmosfære …

Tapas 1,5 – 2,5 €

10. Nyd en drink i solnedgangen på Hotel Catalonias tagterrasse

Dette er bare et MUST, når du er i Ronda. Hotel Catalonia ligger lige foran tyrefægtningsarenaen og har byens absolut bedste tagterasse. Hotellet tilbyder 4-stjernet indkvartering, en super restaurant og en infinity-pool på taget – altsammen meget godt. Men det bedste ved hotellet er deres tagbar. Ingen andre steder i byen får du et så fantastisk fugleperspektiv over la Plaza de Toros med la Serranía de Ronda i baggrunden. Det bedste tidspunkt er lige før solnedgang, når de sidste stråler maler byen gylden.

Drikke 3-5 €

Udsigt: uvurderlig

Benito Goméz er mesterkokken på Restaurant Tragatá. Foto © Tragatá Restaurant / B. Gómez

11. Middag med 2xMichelin-stjerne mesterkok

Ronda er ikke mest kendt for gourmetmad, men det ændrede Barcelonas mesterkok Benito Gómez, da han åbnede sin restaurant Bardal. Med to Michelin-stjerner blev restauranten udnævnt til Malaga-provinsens bedste i 2017. Conde Nast Traveler beskrev stedet som “den bedste undskyldning for at rejse sydpå til det stadig mere romantiske Ronda.”

Mens Bardal forbliver lukket indtil 2021 på grund af Covid, kan rejsende stadig nyde Benito’s Haute Cuisine i hans mere uformelle spisested Tragatá. Denne restaurant med Michelin Travellers Choice ligger kun 30 sekunders gang fra Puente Nuevo-broen og byder på en gastronomisk rejse med de bedste råvarer, der findes i la Serranía de Ronda.

Tapas 3-12 € / Hovedretter 20-30 €

12. Sov a la Philippe Starck

Rondas LA Organic Oleoturism Experience tilbyder langt mere end designer-olivenolie. Ud over en rundvisning i den smukt anlagte olivenlund signeret af den verdenskendte franske designer Philippe Starck og en smagning af deres førsteklasses olivenolier, kan du bestille en nat på deres landlige boutiquehotel et par minutters kørsel fra Ronda. Den klassiske andalusiske Cortijo har et moderne interiør designet af Starck Studio. Book et af deres fire luksuriøse værelser, eller book hele stedet til en udvalgt selskab.

Deluxe-værelse – 120-180 € for 2 per nat

Suite – 140-210 €

Hele cortijo (4 soveværelser) 620 – 930 € pr. nat

+ 1. Start dagen med noget luftigt – ballontur over Ronda

Ballonflyvning over drømmebyen. Foto © Glovento Sur S.L.

Intet kan slå en tur i en luftballon over la ciudad soñada, drømmebyen Ronda. Miguel Juliá Garrido, ballonpiloten og ejeren af Granada-firmaet Glovento Sur, tilbyder en sikker og uforglemmelig oplevelse. Afhængigt af ballonstørrelsen kan turen medtage 6, 8 eller 12 personer. Turen begynder før solopgang på en mark uden for Ronda og inkluderer sikkerhedsforberedelser, en times flyvning og morgenmad. Turen tager ialt 3-4 timer. Virksomheden har ansvarsforsikring og følger Covid-protokollerne fra de spanske sundhedsmyndigheder. Glovento er tilknyttet Agencia Estatal de Seguridad Aerea og er en del af Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur.

Gruppeflyvning: 200 € pr. Person (i grupper på 6, 8 eller 12 personer)

Privatflyvning: 900 €

Hvis du har brug for flere oplysninger, kan du tjekke Tourism Ronda.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa