Det danske magasin i Spanien
Det er ”bare” min psoas muskel

Det er ”bare” min psoas muskel

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg blev selvfølgelig glad på hendes vegne, og lykønskede hende, mens jeg samtidig lidt surt skrev, at jeg ville være lige så glad, hvis jeg bare kunne gå uden rygsmerter.

Hun vendte hurtigt tilbage med et lidt kort og tørt svar ”mon ikke det er din psoas muskel, der driller dig? Har du lyst, kan du finde noget om den på min hjemmeside”

Først følte jeg mig  flov. Som sygeplejerske og tidligere underviser i anatomi kunne jeg overhovedet ikke erindre noget om en psoas muskel, selvom jeg synes, jeg er rimelig til at huske de forskellige muskler. Til min undskyldning viste det sig, at navnet var pakket ind i nogle andre navne, da jeg fandt musklen i min anatomibog.

Men min nysgerrighed var vakt, og jeg gik straks ind på hendes hjemmeside lindskinesiologi.dk og fandt artiklen på bloggen.

Der fandt jeg en enkel, udførlig og let forståelig beskrivelse af psoas musklens funktion, samt de besværligheder den kan udløse.

Her kommer min AHA oplevelse, som jeg af hjertet ønsker, at jeg havde vidst for mange år siden. Hvorfor har ingen fortalt mig om den før? Mange har været inde omkring min muskelfunktion, men ingen har fortalt mig om lige denne muskels specielle funktion. 

Psoas musklen løber fra den 12 brysthvirvel (T12) på begge sider af rygsøjlen og løber ned til den 5 lændehvirvel, videre ned gennem bækkenet og hæfter på den øverste del af lårbensknoglen (trochanter minor femoris) Af sit forløb fremgår det, at den forbinder overkroppen med underkroppen. Psoas musklen ligger dybt og har en stor indflydelse på mange af vores funktioner. 

Ved at følge denne muskels forløb fandt jeg en stor medvirkende årsag til mange af de besværligheder, jeg døjer med, og har døjet med i mange år.

En stram og uelastisk psoas muskel kan være strammere i den ene side end i den anden. Min psoas muskel er strammest i min højre side, antagelig fordi jeg som 12 årig fik fjernet et stort ligament omkring min højre hofte.

Nogle af de besværligheder, jeg nikker genkendende til, er lændesmerter, indadvendte fødder, hævede ben, at det er svært at  udadrotere i hoften, således at bevægelser af rygsøjlen hæmmes og deraf  også knæsmerter. Via Psoas musklens indflydelse på diagframa (mellemgulvet) føler jeg helt bestemt, at den også var medvirkende til mine hjerteproblemer. (Mine hjerteproblemer startede med vejtrækningsproblemer – der heldigvis nu er overstået)  

Den kan medvirke til mange andre lidelser. Du kan læse mere om dem på min datters hjemmeside og desuden har Grethe lige udkommet med en bog ”Inspiration til at styrke kroppens selvhelbredende kræfter.”  

Årsagerne til min stramme psoas muskel nikker jeg genkendende til.

  • Meget af mit arbejde er siddende.
  • Stress, frygt og angst, da psoas musklen er den første muskel, vi spænder ved nævnte tilstande. Således at musklen generelt påvirkes meget af vores følelser. Derfor kaldes psoas musklen også for ”sjælens muskel.”

Folk spørger ofte bekymret, hvad der er galt, når jeg ømmer mig, når jeg rejser mig fra stolen. Mit svar er nu ”DET ER BARE MIN PSOAS MUSKEL”

Af andre årsager kan nævnes:

  • Belastende træning eller motion f.eks. løb.
  • Dårlig kost med f.eks. mange sukkerholdige fødemidler, for megen alkohol og kaffe eller andre drikke eller mad med koffein. Det stresser kroppen og dermed din psoas muskel.

Psoas musklen er involveret i mange andre af kroppens funktioner, som f.eks. dine nyrer, da psoas musklen iflg. den kinesiske meridianlære er forbundet med nyrerne, og dermed også har indvirkning på nyrernes arbejde.

Nyrerne har stor betydning for vores livskraft, men har også indflydelse på mange organer som f.eks. knogler, tænder, hår og negle. Også hjernemasse samt rygmarv får deres indflydelse fra nyrerne.

Kosten

For at have en stærk og sund psoas muskel må du også have sunde kostvaner. Det er godt med gode tilskud, men din daglige sunde kost må stadig være det fundamentale. 

Fjern alle sukkerholdige madvaner fra din kost. En så enkel ændring kan have mirakuløs virkning. Personlig anbefaler jeg også at fjerne alle kunstige sødemidler. De trigger din søde tand. Det er bedre at tage en ”kold tyrker,” og Ila. 2 uger er din sukkerkrævende tand forsvundet, og du kan slet ikke forstå, hvordan det kunne friste dig tidligere.

Spis godt med økologiske grønsager f.eks. gulerødder, bladselleri, peberfrugter i alle farver, avokado, asparges, agurk der er fantastisk styrkende for både nyrer og binyrer,  broccoli, grønne bønner, ærter, artiskok, løg af alle slags, rødbeder, champignon, kartofler, aubergine,  kåltyper som hvid, rød, grøn, blomkål og kinakål er styrkende. 

Spis også de dejlige økologiske frugter, der også indeholder en masse vitaminer og mineraler. Drik gerne saften af en halv citron blandet med lunkent vand på fastende hjerte om morgenen. Det virker udrensende og styrkende. Andre gode frugter kan være appelsin, mandariner og grapefrugt der skyller giftstoffer ud af kroppen og styrker immunsystemet, bær af alle slags, husk også stikkelsbærrerne, ananas, bananer, fersken, abrikoser evt. som tørrede, vindruer og rosiner, dadler, æbler og pærer.

Suppler gerne med nødder og frø af alle slags f.eks. kokos og hasselnødder, paranødder,  chashew, pistacie, jordnødder, græskarkerner, sesamfrø, pinje.

Af kød er det bedst med de lette kødsorter såsom høne, kylling og kalkun, evt. lidt kalvekød og lam. Spis også gerne masser af friskfangede fisk, f.eks. rødspætte og skrubbe, foreller, frisk torskerogn, og selvfølgelig også gerne de fede fisk, som makrel, laks, sardiner m.m.

Undgå for megen alkohol og kaffe og brug i stedet velsmagende urteteer gerne som grøn te og evt.  med brændenælde. Brændenælde er rig på jern, kalk, kalium og mangan samt A- og C-vitamin samt er proteinholdig. Husk også at drikke nok rent vand. Mangel på vand kan også medvirke til smerter.

Kosttilskud

  • Som sædvanlig anbefaler jeg, at du som base tager et godt vitamin/mineraltilskud. Det kan være en god ide med en kur med Longo Vital. Der oprindelig er ”opfundet” af den nu afdøde læge og ildsjæl Flemming Nørgaard. Jeg tror Longo Vital er særlig god til denne trætte muskel fordi den udover at indeholde vitaminer også indeholder 6 nøje udvalgte urter.
  • En god ide er at tage æblecidereddike. Det styrker hjertet, giver energi samt danner base. Mange der har smerter, danner for megen syre.
  • Tag gerne et tilskud af Ingefær. Ingefær modvirker ledsmerter, ømme og stive muskler, og kan mange gange lindre, hvis du har knæsmerter.
  • Curcumin, som de fleste kalder gurkemeje, når den købes som tilskud, er en stærk antiinflammatorisk smertehæmmer.
  • Kan med fordel tages sammen med Boswellia evt i samme produkt. De to urter har vist sig sammen at have en synergetisk effekt på mange former af led og muskelsmerter.
  • MSM (methylsulfonylmethan) er et stof, der dæmper inflammation og ledsmerter.
  • Sammen med dine vitaminer og andre kosttilskud må du tage et godt supplement af omega 3 tilskud, der findes både flydende og som kapsler. Til vegetarer og veganere fås der tilskud fra alger. Omega 3 virker mildt smertedæmpende.
  • Sørg for at få godt med proteiner. Muskler bruger proteiner, men er din psoas muskel spændt, kan det måske være svært for musklen at optage nok protein, så kan det være godt med et let optageligt tilskud af proteinpulver.
  • Er dine smerter fra psoas musklen stressrelateret, kan det være en god ide med ekstra tilskud af C-vitamin da stress øger kroppens forbrug af C-vitamin.
  • Ashwaganda kan medvirke til at modvirke stress og nervøsitet.
  • Bacopa har i mange år været brugt i ayervedisk medicin. Den kan medvirke til at dæmpe angst og stress og hjælpe koncentrationsevnen.

Tips

På min datters blog findes mange lette og effektive yoga øvelser. De er alle lette at gå til uden større viden og øvelse. Grethe kan kontaktes på +45 29 79 00 19 eller via mail info@lindskinesiologi.dk

Du kan også finde øvelser på nettet af forskellige sværhedsgrader.

Hvor lang tid du dagligt har behov for at udføre øvelserne, kommer an på, hvor hårdt du har brug for udstrækning, og hvordan dit daglige tidsskema ser ud, men jeg anbefaler at gøre nogle øvelser hver dag. F.eks. kan bare 10 minutter være en stor hjælp. Sidder du det meste af dagen, kan du evt. indføre et skema, der hedder, at du hver 45 minutter rejser dig og gør nogle få strækøvelser. 

Vær opmærksom på din livsførelse. Undgå alle former for stress. Vær bevidst både psykisk og fysisk på at forbedre din psoas muskels funktion.

Vær bevidst om at kroppens celler husker alt, hvad der er sket i dit liv og hvad der sker lige nu både hvad angår glæde, sørgelige oplevelser, negative tankemønstre osv.

Din psoas muskel påvirkes af frygt, angst og stress. Følelser vi alle kender til i større elle mindre grad. Især medierne er gode til at fodre os med angst og frygt. 

Hils hver dag med glæde, jeg ved, det mange gange er svært. Vi skal også have lov til at føle sorg og vrede, men lad alligevel glæden og taknemmeligheden være dine bedste følgesvende.   Øv dig i at være opmærksom på de dejlige oplevelser, der er i din hverdag. Find latteren frem. Pludselig oplever du, at de positive og glade tankemønstre overvejende fylder din hverdag, og at livet er dejligt. 

Af Anni Dahms

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa