Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel: Tonny Larsen

Den skæve vinkel: Tonny Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det var en nydelig ung mand, der bød velkommen i herremagasinet Tip Top. Tonny Larsen betjente byens bedre borgerskab i den lille midtjyske by Vejen. ”Det var tøj til far & søn, og alt var meget stift og konservativt. Min hjemby var bestemt heller ikke en festby så, set i bakspejlet, er det ikke så mærkeligt, jeg søgte nye græsgange,” fortæller Tonny. Militærets græsmarker i Vordingborg var dog heller ikke sagen. Tonny Larsen husker tiden som decideret ”frygtelig” men… i fri weekenderne var der ikke langt til København. Her følte han sig hjemme. ”Jeg fik job i en tøjbutik og fik spændende mennesker omkring mig. Endelig kom der kulør på livet,” smiler den sympatiske dansker.    

Havde godt tag i de psykotiske patienter

De kommende fem år skulle vise en helt ny side af Tonny. Tilfældigt blev han opfordret til at søge et vikarjob på KAS Ballerup – København Sygehusvæsens center for psykotiske patienter. ”Efter jobsamtalen, smed en patient en stol efter mig på vej ud af bygningen. Jeg fik dog hurtigt håndteret både stolen og patienten, mens personalechefen så på – og så blev jeg ansat,” fortæller Tonny Larsen og fortsætter fortællingen om et både spændende og lidt skræmmende kapital i sit liv. ”Du må bygge en Berlin mur i dit hoved for at holde arbejde og privatliv adskilt. Er man ikke i stand til det, skal man ikke kaste sig ud i denne type jobs. Det var, mildt sagt, meget syge unge mennesker jeg arbejdede med. Men håbet om at give dem en bedre hverdag drev mig frem,” fortæller Tonny, som glædeligt havde fortsat i faget, hvis ikke han var blevet påbudt at uddanne sig. ”Jeg kunne ikke se, hvorfor jeg skulle uddanne mig til noget, som jeg allerede klarede godt,” tænkte Tonny, som i stedet så anledningen til at kaste sig ud i noget nyt. ”Jeg har altid interesseret mig for blomster, men aldrig tænkt det kunne blive min levevej.”

Sig det med blomster

Tonny Larsen følte sig hverken for fin eller for gammel til gå i lære for anden gang. Det kunne gøres på et år – så var han blomsterbinder og dekoratør.

”Pludselig gik det meget hurtigt. Jeg fandt et godt lokale på Hellerup Strandvej og startede for mig selv. Jeg blev ikke populær på min læreplads, men jeg ville være selvstændig,” husker Tonny, som nu helt alene, uden den store erfaring, på sølle 45 kvadratmeter, skulle skubbe projekt ”JL Flowers” i gang. Men det lykkedes – og en dag kiggede livsstilsmagasinet Bo Bedre forbi. ”De ønskede inspiration til en reportage om juledekorationer. Det fik de så. Reportagen tog forsiden, og så fik jeg travlt i min lille butik,” husker Tonny Larsen. Lidt efter ringede Danmarks Radio. De ville have Tonny med i et tv-program om traditionel dansk jul. Han skulle stå for pynten. Efter det program fik den populære blomsterbinder mere end almindeligt travlt – hele året rundt. ”Al kreativitet i mine hænder kom ud. Intet var standard og alt blev lavet fra bunden. Det kunne være langsommeligt og besværligt, men det var også nøglen til min succes,” forklarer den populære blomsterbinder, som med tiden fik flere og flere bestillinger fra både de kendte og kongelige. Tonnys lille butik fik store ord med på vejen – men det var også et stort arbejde. ”Jeg dedikerede mit liv til arbejdet. Jeg nød det, men efter 20 år havde jeg fået nok. Der måtte ske noget nyt,” fortæller Tonny Larsen, som lagde magt bag sine ord og solgte både butikken og sin lejlighed. ”Jeg blev fanget af udsigten fra Mijas Pueblo på en ferie kort forinden. Det var den dag, jeg tog beslutningen. Jeg har altid haft lidt udlængsel – nu skulle det være,” besluttede den kommende spaniensdansker. Det første år skulle være et sabbatår, men efter en spansk time faldt Tonny i snak med indehaveren af blomsterbutikken Flor Valentin. Derfra kender vi historien. ”Det blev ti spændende år med gode kollegaer og et utal af gigantisk store og billedsmukke bryllupper. Det var udfordrende, men særligt fra april til oktober arbejdede vi så meget, at jeg nærmest glemte tid og sted. Jeg var endt i det samme hamsterhjul igen,” forklarer Tonny Larsen, som nu nyder sin frihed. 

Nyt hjem – gammelt interiør

For første gang i årtier har Tonny i år kunnet holde ”normal” jul, og det er ikke længere et særsyn, han nyder en brunch med venner og bekendte. 

”Mit dag har ændret sig, og det er lidt som at være på ferie,” forklarer den smilende dansker. Spørgsmålet er, hvor længe ferien varer, for kreative Tonny har allerede kastet sig over et nyt kapital. Han vil skabe nye hjem med gammelt interiør. ”Mange boliger trænger til lidt fornyelse. Og alt for mange kasserer godt inventar. Jeg maler, sliber, ombetrækker, reparerer og flytter rundt. Jeg køber kun lidt nyt til at pifte op. Det gælder om at skabe et flot hjem for en lille penge,” forklarer Tonny Larsen, som allerede er i gang med sin første bolig. ”Denne her gang sætter jeg selv tempoet,” har han lovet sig selv. Fremover bliver der masser af tid til familie, venner, hunden Coco – og måske til en lille smule kærlighed. ”Jeg er lykkelige for at bo her, og taknemmelig for alt hvad jeg har og har opnået,” bliver hans sidste ord. 

Tonny Larsen er blot et stenkast fra at runde de 60, men holder sig godt. 

Så der er masser af gode år forude – både arbejdsmæssigt og privat. 


Ti skæve til Tonny

1. Har du et godt ritual?

Hver anden morgen løber jeg en tur på stranden – gerne 10 km.               Jeg elsker den friske luft og suset fra havet. 

2. Hvad er din dårligste vane?

Jeg køber alt for ofte noget tøj, jeg aldrig får brugt. 

3. Hvad har været dit livs største overraskelse?

Da jeg hørte salgsprisen på min andelslejlighed i København. Den lå på 2,3 millioner danske kroner. Fem år inden havde jeg købt den for 40.000.

Det var i de glade 00’ere.

4. – og skuffelse?

Kontakten til flere af mine danske venner smuldrede, da jeg flyttede herned. Det havde jeg ikke ventet. 

5. Hvad skal der til, for at din dag bliver perfekt?

Får jeg min nattesøvn, og skinner solen, når jeg står op – så kommer resten af sig selv.

6. Hvad er det dummeste du nogensinde har gjort?

Det er ikke noget konkret, men generelt har jeg for ofte ladet mig styre for meget. Det gælder både arbejdsmæssigt og i parforhold. Jeg kæmper stadig med at blive bedre til at sige fra. 

7. Den vildeste rejse i dit liv?

Det var tilbage i 90’erne, da jeg backpack’ede fire uger alene i Thailand.

Jeg kom helt ud i fingerspidserne i landet. Det var både skræmmende og inspirerende.

8. Hvornår fik du selv sidst blomster?

Det er præcis tre måneder siden. Jeg fik en flot buket af en tidligere kollega, der kom på besøg. Ellers sker det kun sjældent. 

9. Hvornår tror du, Costa del Sol atter får gang i hjulene?

Jeg krydser fingre for, at de kommende Covid-19 vacciner er gode. Er det tilfældet, vil vi se stor vækst fra den kommende sommer.

10. Hvad er dit nytårsforsæt?

Jeg skal nyde livet mere og udforske Spanien. Det er slut med at arbejde non-stop.

Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa