Carmona – en helt speciel by med 5000 års historie

Carmona – en helt speciel by med 5000 års historie

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når Carmona er så spækket med historie skyldes det utvivlsomt byens beliggenhed. Den blev anlagt for enden af en ås på den store Guadalquivir slette. Henne for enden af åsen går det stejlt ned til 3 sider, og det er jo ideelt, for så er der kun én side, man skal forsvare. For enden af åsen er udsigten ned over sletten helt enestående, så man kan ikke fortænke nogen i at slå sig ned her. Og det var der mange, der gjorde: stenalderfolk, bronzealderfolk, tartesserne (jernalderfolk med en rig kultur), fønikerne, romerne, visigoterne, maurerne og til sidst de kristne. Alle som én har de efterladt sig spor, så byen ligger ovenpå det ene lag arkæologiske rester efter det andet. 

Lad os begynde henne for enden af åsen, der hvor udsigten er flottest. Der ligger paradoren, og den er bygget ovenpå resterne af den mauriske borg og det senere palads for den kristne Kong Pedro I. Paradoren er en pragtbygning, smukt indrettet med over 60 værelser og suiter og med en spisesal og patios der siger spar to.  Smukt er det og udsigten er helt fabelagtig. Af den grund er denne parador en af de mest søgte i Spanien og det afspejles i prisen: 225 € pr. nat for et dobbeltværelse uden morgenmad. Alligevel vrimlede det med gæster, så her er der ingen krise. Hvis man ikke vil bo der, kan man gå ind i baren og tage en drink eller få kaffe og kage på terrassen og beundre udsigten. Det gjorde vi, for vi havde valgt at bo nede i centrum, på hotel Casa Palacio de Carmona. Det er indrettet i et ombygget palads fra 1500 tallet og blev åbnet som hotel i 1992. Det er et smukt palads og her koster et dobbeltværelse (uden morgenmad) 81 € pr. nat.  

Carmonas centrale plads hedder Plaza de San Fernando, og der indtog vi de flest måltider. Det er en hyggelig plads med masser af barer og restauranter og et rigt folkeliv. Vi holdt især af baren: La Plaza, hvor man fik ægte spansk mad for ingen penge. Når vi sad der i aftenskumringen, var det svært at tale sammen pga. en infernalsk larm inde fra kronerne af de træer, der omkranser pladsen. Det var gråspurve, der muligvis var uenige om redepladser til natten, for det lød som et kæmpe skænderi. Lige så snart solen var gået ned, stoppede al larmen som ved et trylleslag. 

Hvad skal man så se i Carmona? Man kan passende starte med at gå hen på turistkontoret, som ligger i La Puerta de Sevilla. Her kan man få bykort og brochurer og samtidig se den vældige bygning som Puerta de Sevilla er. Pga. beliggenheden skulle byen kun forsvares fra en side: den der vender mod Sevilla, dvs. mod vest. Derfor byggede romerne her det der i dag betragtes som verdens største forsvarsport fra Romerriget. Porten havde 3 åbninger og en masse tårne, sale og brystværn. Der er adgang til denne kæmpebygning inde fra selve turistkontoret, og oppe fra barrikaderne er der en enestående udsigt ud over byen og sletten. 

I den anden ende af byen ligger La Puerta de Córdoba – også bygget af romerne i det 1. århundrede. Denne port vender mod øst, og da man skal op ad en skrænt for at komme op til porten, er den mindre befæstet end Sevilla porten. Porten er i brug den dag i dag, og vi kom ind igennem den, da vi ankom til byen. 

Man bør også se El Museo de la Ciudad – byens museum, som også ligger i et gammelt palads. Her kan man se fund fra alle de kulturer, der er skyllet hen over byen, så det er interessant. Her er fine krukker og fade fra tartesserne – et iberisk folk som levede før romerne kom til landet – samt mosaikker og skulpturer fra Romerriget. Bygningen er i sig selv fin at se, fordi man således kan se hvordan et palads ser ud indefra.

Også resterne af El Alcázar (borgen) er spændende at se.  Her bliver vi vist rundt af en kyndig guide, som fortæller og forklarer. Borgen er i dag opkaldt efter Kong Pedro I, som ombyggede den efter maurernes exit. Pedro den 1. var lidt af en skørtejæger, og da han rejste meget, var han bange for, at hans hustru skulle have de samme tendenser som han selv. Hustruen blev derfor spærret inde i et kloster, når han selv var på rejse. På klosteret var der en meget smuk nonne, som Kong Pedro havde et godt øje til. Men hun var jo nonne og ville ikke have noget med kongen at gøre. Derfor vansirede hun sit ansigt med syre, så hun mistede sin skønhed. Tja, hvad gør man ikke for at bevare sin dyd og holde uønskede bejlere fra livet – konge eller ej?

Oppe på borgen har man bygget en moderne trappe, som man kan gå op ad for at komme helt højt op over byen. Det gjorde vi og det var en meget fin oplevelse at stå deroppe og se til alle sider. Mod nord ligger jo floden Guadalquivir og nord for den Sierra Morena.  Men hele landskabet omkring byen er fladt som en pandekage og er derfor let at opdyrke. Her dyrker man fortrinsvis hvede og solsikker.

Byen har masser af klostre, så sådan et vil vi også besøge. Vi vælger El Convento de Santa Clara, hvor man kan komme op i tårnet, se et par sale og derefter komme ind i kirken og til sidst ind i selve klostergården. Kirken er overdådigt udsmykket med guld alle vegne, og det skyldes dels at de rige adelsfamilier, der ´bortgiftede´ deres døtre til klosteret, gav meget generøse medgifter og dels at klosteret fik en kæmpearv fra La Duquesa de Arcos i 1511. Jo, her er der guld og grønne skove og ingen nød at spore. Klostergården er smuk og enkel, og til sidst kan man købe kager, som nonnerne laver.       

Vi var i Carmona først i oktober, og herinde hersker kontinentalvarmen. Temperaturen var lang over 35 grader hen på eftermiddagen, så der må man holde siesta. Men skønt er det at gå rundt i shorts og korte ærmer kl. 8 om aftenen og sidde der i den fløjlsbløde skumring og nyde en kold drink.  Vi kan jo godt lide at vandre, og på turistkontoret fik vi udleveret to ruter med tilhørende kort: vandings-trugs-ruten (ca. 12 km) og ruten til Batida hulen (8,4 km). De gik begge ned på sletten og op igen og vi ville gerne have vandret dem, hvis det ikke var for varmen. Men på de to dage vandrede vi i alt 25 km. – byvandring forstås, så vi fik alligevel masser af motion.

Den sidste store seværdighed vi så i Carmona var den romerske nekropolis – altså romernes begravelsesplads. Den ligger i den anden ende af byen – udenfor murene i retning af Sevilla. Den er i dag et kæmpe arkæologisk udgravningssted og man har fundet utallige grave og mausoleer. Det ene, la tumba de Servilia, er så stort, at der kan ligge en kæmpestor villa dernede. Et andet, kaldet la tumba del elefante, er også mægtigt, og her har man fundet en halvstor skulptur af en elefant. Elefanten var for romerne et symbol på evigheden, så den var god at have med sig ind i det efterliv, som romerne fuldt og fast troede på. Derfor var begravelser en fest med en masse ceremonier og ritualer til at sende den afdøde ud på den lange rejse. De fleste døde blev brændt og i urnen lagde man de smykker og genstande, som havde størst betydning for den afdøde. En tur rundt på nekropolisen er et must, for der er meget at se på. Guider går rundt med busladninger af turister fra Sevilla, så det er et populært udflugtsmål og en fin lille rundtur på ca. 1 km.

Lige overfor nekropolis ligger resterne af romernes amfiteater. Det er stadig under udgravning og kan desværre ikke besøges. 

En anden smuk plads i byen er den gamle markedsplads: Plaza del mercado de abastos.  I dag er de fleste stande desværre lukket og man kan se, at de tilbageværende kæmper en kamp for at holde gang i forretningen. Man bør derfor gå ind og drikke en kop kaffer eller på anden møde støtte disse små forretninger.

Et besøg i Carmona bør ikke forsømmes. Her får man spansk historie for alle pengene.  

Af Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa