Når man rejser fra sit hjemland for at definere sig selv i en anden kultur, hæfter man sig ofte ved de små kulturelle forskelle. Det er imidlertid vigtigt en gang i mellem at træde et skridt tilbage for at betragte kulturmødet i sin helhed. Sådan lyder budskabet fra den danske fotograf Nana Bjørnlund, der lige nu debuterer med udstillingen ”Perceptions” i Barcelona. La Danesa mødte hende til en snak om det at være udenlandsdansker i Spanien og om, hvordan vi bruger kulturmødet til at forny opfattelsen af os selv og vores omverden.
Til ferniseringen den 15. maj i marketingsfirmaet Ulled er det ved første øjekast udefinérbare motiver, der møder de fremmødte gæster. Nana Bjørnlunds sort-hvide fotografier er så udviskede for detaljer, at de giver et nærmest helstøbt udtryk af en skulpturel karakakter, der ændrer sig afhængigt af, fra hvilken afstand og vinkel man betragter værkerne.
– Jo tættere på du er, jo mere uklart bliver billedet, indleder Nana Bjørnlund, og tilføjer:
– Udstillingen handler om, hvordan vi ser hinanden og om, hvordan vores indtryk af hinanden afhænger af vores respektive perspektiver. Den handler om nøgenhed – om at blotte sig selv fysisk og psykisk.
Og rigtigt nok – efter at have betragtet billederne længe nok fra en vis afstand, afslører de uskarpe sort-hvide plamager velkendte konturer af en kvindekrop, et mandebryst, kroppe i forskellige positioner. Billederne er alle uskarpe nøgenfotografier, men de er kun lige slørede nok til, at man stadig kan genkende motivet, hvis man giver sig tid til betragtning. Nana Bjørnlund fortæller, hvordan hun gennem mødet med den spanske kultur fik inspiration til de slørede motiver:
– Når man rejser fra sit hjemland og indtager et andet, ændrer man fokus. Jeg ser mere klart nu, hvad der definerer mig som dansker. Hvad det er ved Danmark, jeg altid vil holde af men også, hvad der er værd at lægge fra sig.
For Nana Bjørnlund har kulturmødet været en øjenåbner, der har givet hende en ny selvopfattelse i sammenligningen af de kulturelle forskelle mellem Danmark og Spanien. Hun fortæller:
– I Spanien har jeg tid og plads til at leve, som jeg vil. Der er heller ingen, der stiller spørgsmålstegn ved mit valg af en ikke så prestigefyldt karriere. Jeg arbejder i høj grad for at leve og ikke omvendt.
Hendes billeder er en påmindelse om ikke udelukkende at fokusere på de små detaljer i denne genopfindelsesproces. Hvis der er noget, der er anderledes end vi er vant til i Danmark, bør vi ikke kritisere i blinde, men derimod stoppe op, og prøve at se det som en del af en mere kompleks helhed. Med andre ord kan en overeksponering af de enkelte kulturelle forskelle sløre vores syn på kulturen, som altid bør betragtes som en sammenhængende størrelse. Hun uddyber:
– Der er intet galt i at gå tæt på en gang i mellem, for at se de små detaljer i det store billede. Men det store overblik er også vigtigt, især når man ønsker at tage stilling til andre kulturer og værdier. Og for at få det store overblik, må man af og til fjerne sig og få et andet fokus, forklarer hun og kaster et blik over de fremmødte gæster, der det ene øjeblik går tæt på billederne, for det næste at betragte dem fra afstand.
Nana Bjørnlund bor lige nu i Sitges syd for Barcelona, men hun håber på en dag at vende tilbage til Sydspanien, som var hendes første møde med den spanske kultur. Hun blev inspireret af den sydspanske tolerance, hvilket har været med til at definere hende som spaniensdansker.
– Jeg vil meget gerne tilbage til Andalusien. Jeg føler mig mere hjemme dér. Jeg kan godt lide kulturen og der er højt til loftet. Desuden fandt jeg i Sydspanien en stor tolerance for andre folks måde at leve på, og det gjorde mig til et gladere menneske, siger hun.
Siden den danske fotograf flyttede til Spanien for tre år siden, har hun lært at sætte pris på mindre karriereorienterede livsaspekter, der til gengæld giver hende mere livskvalitet.
– Min primære indkomst har jeg som freelanceoversætter hvilket giver mig stor frihed til at arbejde, når det passer mig. Og ellers bruge dagen på at svømme, holde mig i form, tage mig tid, – og selvfølgelig fotografere, forklarer hun og tilføjer:
– At flytte fra sit hjemland, kan være en vidunderlig befrielse fra sin historiske byrde. Man får chancen for at genopfinde sig selv, og denne historieløshed har for mig været den mest interessante konsekvens af at flytte udenlands.
Nana Bjørnlund er den første udstiller i Ulled, som er et spansk marketingsfirma, der vil udvide deres virke til at hjælpe kunstnere til at markedsføre sig selv. Foruden billederne i Ulled, har hun lavet en fotoserie om Andalusien, som man kan se på hendes hjemmeside: www.nanabjoernlund.com.
Profil
Nana Bjørnlund er vokset op i København og begyndte at fotografere som 17-årig. Hun er uddannet socialpædagog og lærer, og hun har arbejdet som dansklærer for udlændinge i Amsterdam. I 2009 flyttede hun til Spanien (Torrox, Granada, Nerja). Nu bor hun i Sitges, og arbejder som freelanceoversætter.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001