Turismen blomstrer i kriseramte Spanien, som er Europas mest populære rejsemål. De mange turister er med til at forbedre økonomien, og bare alene på Costa del Sol tegner turismen sig for omkring en fjerdedel af den spanske økonomi. Spanien er et attraktivt besøgsland for blandt andet de mange skandinaver, der både er bosat og besøgende her på kysten. De bjergrige områder og den evigt elskværdige udsigt ud over Middelhavet bliver nydt i solen og ofte med et glas tempereret rødvin og lidt lækre tapas dertil. Vi har hang til at glemme krisen for en stund, selvom den mere eller mindre ånder os i nakken.
Der står 1-0 til Spanien og Danmark, når der bliver spillet om mad, vin, natur eller når Spanien er de rød- og hvidstribede overlegne i fodbold. Men det er ikke kun på positivsiden, at Spanien er foran Danmark. Det er landet som bekendt også, når det gælder arbejdsløsheden. Spanien er europamester i arbejdsløshed – over 25% lyder den på. Der er altså tale om et tal på størrelse med Danmarks befolkning. Krisen på ejendomsmarkedet har bidt sig fast og millioner af familier er hårdt ramt.
Ifølge den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, vil økonomien skrumpe yderligere de kommende måneder. Den spanske økonomi er igen inde i en recession, men alligevel afviser økonomiministeren, at der er brug for udenlandsk hjælp i 2013.
Voxpop
La Danesa har plukket fire personer ud af mængden og bedt dem om at give os deres mening omkring fremtidsudsigterne i Spanien 2013 med udgangspunkt i Spaniens økonomiske krise.
Personerne er 21-årige Anders Mønsted, journaliststuderende på Syddansk Universitet og bosat i Odense, 26-årige Enrique José Martín Bustos, arkæologistuderende på universitet og bosat i Málaga, 45-årige Morten Mørk, Divisionschef ved Bladt Industries A/S, bosat i Sæby og i Spanien samt 60-årige Kirsten Bech, pensioneret og tidl. bankansat, bosat i Spanien og i Danmark.
De fire spørgsmål
1. Hvad mener du, at Spanien kan gøre bedre i 2013 for at stabilisere økonomien?
2. Kan et land som Danmark eller andre EU-lande hjælpe Spanien? Hvis ja, hvordan?
3. Hvorfor tror du, at Spanien er så hårdt ramt af den økonomiske krise?
4. Hvordan ser fremtidens Spanien ud, hvad går landet i møde i 2013?
Anders Mønsted:
1. Hvis det skal lykkedes for Spanien at komme ud af krisen kræver det radikal nytænkning både fra regeringen i Madrid og fra EU’s side. Det er nødvendigt, at Spanien har mulighed for at fokusere mere på at kurere banksektoren end på at skulle foretage finanspolitiske stramninger. De europæiske partnere bør hjælpe ved at skyde penge direkte ind i de spanske banker.
2. Danmark og hele EU er livsnødvendige for Spanien, men det bør heller ikke glemmes, at Spanien er eurozonens fjerdestørste økonomi. Derfor er der et stort behov for at sprøjte økonomiske midler ind i banksektoren. Pengene skal komme fra europæiske redningsaktioner, men hjælpen er ikke gratis. Til gengæld for støtten er spanierne nødt til, med Rajoy og hans regering i spidsen, at vise viljen til at lave politiske reformer på eksempelvis pensionsområdet, selvom det gør ondt.
3. Det hele startede med den spanske boligboble. Renterne var lave og en tilstrømning af udenlandsk kapital kom Spanien til gode. Man begyndte at se et rasende boom i boligbyggeriet, men der var ikke behov for den store mængde nybyggeri. Det har over tid medført et fald på omkring 26 % i boligpriserne. Her startede Spaniens krise, som nu også tæller en ungdomsarbejdsløshed på 50 %.
4. Spanien går en hård tid i møde. Der er blevet fremlagt en spareplan for 2013, der blandt andet lægger op til en reform af pensionssystemet. Den spanske regering har udadtil vist en stor vilje til at komme ud af den økonomiske krise, men nøglen til landets vej ud af krisen består i at redde den spanske banksektor fra at synke ned på middelhavets bund.
Enrique José Martín Bustos:
1. Spanierne skal konsumere flere spanske produkter, og der skal gives kredit til spanske firmaer og regionerne.
2. Den eneste måde at komme ud af krisen på i Europa er at stoppe spekulationen på markederne og kæmpe for et EU med sammenhold i fokus. Grundet Spaniens kulturelle og økonomiske relationer til Sydamerika skal landet fortsat være det naturlige bindeled mellem denne verdensdel og Europa.
3. I Spanien er der flere kriser, der er slået sammen til én, og derfor er problemerne større her end i andre lande. Der var en stor afhængighed af byggebranchen, altså det økonomiske hjul kørte godt pga. byggebranchen, som nu har forårsaget kæmpe arbejdsløshed. Der blev før krisen bygget mere i Spanien end i Europa tilsammen. Ydermere har man ikke gennemført reformerne i tide.
4. Det bliver et vanvittigt hårdt år, set i et socialt perspektiv bliver det værre end 2012, men økonomisk bliver statsfinanserne langsomt bedre.
Morten Mørk:
1. Når man ser på Spanien fra Danmark, er der umiddelbart tre problemer, som Spanien synes at have: 1) stor arbejdsløshed og specielt blandt de unge, 2) ubalance i de offentlige finanser og 3) en banksektor der er helt i knæ. Det nemme svar ville jo så være at få styr på disse tre områder, men umiddelbart virker det som om, at den umiddelbare vej ligger via en sikring af banksektoren, idet dette positivt vil kunne smitte af på de andre områder.
2. I og med at den spanske økonomi er en af de største europæiske økonomier og med i eurozonen, har Danmark og de øvrige EU-lande en ”forpligtelse” til at hjælpe Spanien – det er vel derfor, der er etableret et europæisk samarbejde, således at der kan skabes fælles vækst, stabilitet og harmoni indenfor EU. Selvom det måske ikke virker sympatisk i forhold til den enkelte spanier, er det nok en hjælp til den finansielle sektor, der er vejen ud af krisen. Ud over forpligtelsen der påhviler EU-landene, er der ligeledes et element i, at en yderligere forværring af situationen i Spanien vil være kritisk for EU. Det ”værre alternativ” skal dog ikke være motivationen til at hjælpe Spanien, men den gavnlige effekt for EU skulle gerne være drivkraften.
3. Jeg fornemmer, at krisen udspringer omkring bankerne. Styrken omkring den spanske banksektor var af nyere dato i sammenligning med de øvrige EU-lande, og samtidig havde de spanske banker større engagementer i det øvrige EU samt Sydamerika. Da krisen rammer, nærmest globalt, og boligmarkedet brister, står de spanske banker tilbage i en meget dårlig forfatning, hvilket smitter af på den enkelte spanier. Når det er sagt, så tror jeg, at spanierne er meget bedre rustet til at klare sig igennem en krise, end andre middelhavslande ville være. Spanierne har tidligere oplevet trange kår. Modsat den fejlagtige gængse opfattelse af spanierne er de arbejdsomme og de vil ikke bare vente på, at andre løser deres udfordringer.
4. Jeg tror desværre, at Spanien får et hårdt år 2013. Med en tårnhøj ungdomsarbejdsløshed kan de unge end ikke forsørge sig selv, og traditionelle familiemønstre er under opbrud. Spanierne er et stolt og selvbevidst folk og de har oplevet værre tider end disse, så Spanien kommer også igennem de kommende år.
Kirsten Bech:
1. Det er så ufattelig vigtigt, at vi griber i egen barm først. Vi skal have styr på vores eget liv først og fremmest og sørge for, at vi betaler de ting vi skal, afgifter osv. og forhåbentligt kan tingene brede sig derefter. Jeg tror, at der er alt for mange mennesker i Spanien – og i Danmark, som er vant til bare at plukke det ned fra træerne og få det hele hældt ned ovenfra.
2. Begynde at tage ansvar for eget liv må simpelthen være først og fremmest. Lad være med at vente på, der kommer nogle og tilbyder dig noget. Vær selv opsøgende. Min mand og jeg holder meget af at komme her og lægger utroligt mange penge her. Jeg ved ikke, hvad jeg næsten skulle sige anderledes, for du kan sagtens opstille en masse teorier om, hvad man synes kunne være det bedste, men igen: Start med dig selv, start med dine nærmeste og lad det brede sig som ringe i vandet. Jeg tror altså, at det kan løse mange ting. I stedet for at opstille nogle overordnede mål, som kan være meget svære at opfylde.
3. Der er jo alt for mange mennesker, der har for meget fart på og været for højtflyvende, og så ramler det hele. Boligboblen brister, kurserne ramler og der er ufattelig mange ting, der lukker, og folk har ikke de penge, de havde. Der er for mange mennesker, der har – for ikke at sige, at det har vi nok alle sammen – været vant til, at det gik bare skide godt. Tæring efter næring er en rigtig god idé, og det er uanset, om du er privatperson eller en virksomhed.
4. Jeg tror ikke, at 2013 ændrer på ret meget. Jeg tror, at vi skal længere frem, men det skal nok komme, det er jeg slet ikke i tvivl om. Der skal fokus på at komme krævementaliteten til livs.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001