En mand tænder et stearinlys foran teateret Le Bataclan til minde om ofrene for terrorangrebene den 13. november 2015 i Paris.
Uændret trusselsniveau i Spanien Det spanske indenrigsministerium oplyser, at terrortruslen mod Spanien foreløbigt holdes på samme niveau som før terrorangrebet i Paris. Med andre ord fastholder regeringen terrorniveau fire, hvor fem et det højeste. Efter angrebene i Tunesien, Frankrig og Kuwait i juni i år ændrede de spanske myndigheder terrorniveauet fra tre til fire. Ikke siden terrorangrebet i Madrid den 11. marts 2004 har niveauet været så højt som nu. Terrorangrebene i Paris, hvor mindst 129 mennesker mistede livet, og omkring 350 blev såret af en række bombe- og skudangreb har bragt stor sorg mange steder. I hovedstader verden over blev der den efterfølgende uge afholdt mindehøjtideligheder og solidaritetssammenkomster, hvor bygninger stod i de franske røde, blå og hvide farver. Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, var hurtig til at fordømme det værste angreb på fransk jord siden anden verdenskrig, da han på Twitter skrev: “Der findes ingen årsag eller tro, der kan retfærdiggøre de brutale angreb, der skete i går aftes.” Rajoy oplyste også, at Spanien vil give al den bistand til nabolandet, som er nødvendig for at kunne håndtere situationen.
José Manuel García-Margallo er ikke bange for at tage bladet fra munden.
Spansk udenrigsminister: “England på vej ud af EU” I et nyligt opsigtsvækkende interview fortæller den spanske udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, at England med stor sandsynlighed træder ud af EU i 2016, som følge af den stigende skepsis mod den Europæiske Union. Den spanske udenrigsminister vil være ked af et engelsk exit, men sker det, vil det give mere indflydelse til Spanien i unionen, siger han. García-Margallo mener i så fald, at Skotland vil afholde en ny folkeafstemning om selvstændighed og deres kommende tilhørsforhold til EU. Tilsvarende mener den spanske udenrigsminister, at et engelsk exit vil stille de øvrige EU-lande overfor en kæmpe udfordring i at stå sammen og fortsætte det gode samarbejde.
Robert Dawes filmet i en lufthavn. I ti år har han været på flugt.
Engelsk narkoboss anholdt i Benalmádena En af Europas største narkosmuglere er blevet anholdt i Benalmádena. Efter ti års flugt blev den 44-årige Robert Dawes anholdt af Guardia Civil i en pragtvilla i Benalmádena, hvor han opholdt sig med sin familie. Ifølge Europol hører Robert Dawes til blandt Europas ti største narkotikasmuglere og har siden 2006 været på flugt. Europol mistede sporet af briten, da han i ’06 flygtede til Dubai, hvorfra han sandsynligvis har kørt sin ulovlige forretning videre. Hvorfor han nu bor i Benalmádena vides ikke, men via en række andre aktioner mod narkokartellet, fandt spansk politi frem til hans nye opholdssted.
Franco døde i 1975. To år senere fik Spanien sit første demokratiske valg.
40 år efter Franco Den 20. november var det 40 år siden, Spaniens forhenværende diktator Francisco Franco gik bort. Franco mindes fortsat i det centrale Madrid og på hans gravsted i San Lorenzo de El Escorial lige uden for byen, men med årene er mængden af sympatisører svundet ind til næsten ingenting. Allerede som 14-årig gik Franco ind i militæret, hvor han gjorde lynkarriere. I 1926 blev han general og to år senere ansvarlig for militærakademiet i Zaragoza. I 1934 ledede Franco højreregeringens brutale nedkæmpelse af arbejderopstanden i Asturien. Højreregeringen gjorde ham i 1935 til generalstabschef, men efter dannelsen af folkefrontsregeringen året efter blev han forflyttet til De Kanariske Øer. I sommeren 1936 gjorde militæret oprør mod folkefrontsregeringen. Det blev starten til den spanske borgerkrig. Franco var ikke med i forberedelserne og tilsluttede sig først sent. Men det var hans eliteenheder, som med materiel og mandskabsmæssig støtte fra Hitler og Mussolini, gjorde oprøret slagkraftigt. Og Franco til leder for militæret. Efter borgerkrigens afslutning i 1939 blev fængslinger, tvangsarbejde og henrettelser en del af dagligdagen, og det antages, at ca. 400.000 spaniere flygtede primært til Frankrig og Sydamerika. I samme periode tog Francos politiske system langsomt form. Det gav stor plads til kirken, konservative godsejere, monarkister og til hæren. Franco bevarede magten frem til sin død i 1975, men fra midten af 50’erne deltog han stadig mindre i den daglige regeringsudøvelse. Han forbeholdt dog altid sig selv de vigtigste afgørelser. Hans rolle de sidste 10-20 år bestod således mere i at bremse de uundgåelige fremskridt end i at foreslå nye politikker. Franco havde to døtre men ingen sønner som hans naturlige efterfølger. Sandsynligvis var det derfor, han planlagde genindførelsen af monarkiet, og i 1969 udnævnte prins Juan Carlos som sin efterfølger.
Julesalget i Spanien varer frem til Hellig Tre Konger den 6. januar.
Julen skaber jobs som før krisen Vikarbureauet Adecco melder om stor efterspørgsel på arbejdskraft forud for julesalget, som nu er begyndt. Mængden af ansættelser er indtil nu steget med 15 procent i forhold til sidste jul, hvilket betyder, at 850.000 kommer i arbejde i julemåneden fordelt over hele landet – heraf de 9.600 i Málaga-provinsen. Mængden af vikarjobs forud for julesalget er dermed næsten lige så stor som før krisen, der begyndte i 2008. De mange vikarjobs er skabt indenfor transport, industri, hotel- og restaurationsbranchen og naturligvis indenfor detailhandlen. Alene El Corte Inglés udvider sin medarbejderstab i Málaga-provinsen med mellem 180 og 200 vikarmedarbejdere.
I 2014 døde 10 kvinder som følge af hustruvold.
Vold mod kvinder fortsat et stort problem Frem til november måned i år er otte kvinder blevet slået ihjel af deres partner eller ekspartner i Andalusien. En tragisk statistik, som endnu engang sætter fokus på et stort problem, som præger det spanske samfund. Blot i Andalusien har Instituto Andaluz de la Mujer, IAM, (Andalusisk Institut for Kvinder) det første kvartal af 2015 taget imod 1.084 voldsofre, der vurderes at have været i overhængende livsfare (526 kvinder og 558 børn). I samme periode modtog Telefonlinjen for Kvinder 9.051 henvendelser, hvoraf 49 procent drejede sig om hustruvold. I løbet af de første seks måneder af dette år har IAM desuden assisteret 864 kvinder, der har været udsat for vold, med juridisk hjælp og den nødvendige information til at håndtere sagen. Og de har tilbudt psykologhjælp til 1.908 kvinder (877 i landdistrikterne) og til 589 unge under 18 år. På landsplan er 44 kvinder frem til november i år døde som følge af vold i hjemmet.
Rygning er blevet en dyr fornøjelse.
Prisen på cigaretter er seksdoblet I 1990 kostede en pakke cigaretter i Spanien i gennemsnit lige over 100 af de gamle pesetas – eller 61 eurocent for at være helt præcis. I dag koster den samme pakke cigaretter 4,37 euro. Det er en stigning på over 600 procent på blot 25 år. Det almene prisindeks (IPC) er i samme periode steget 120 procent, så det er nye og forhøjede afgifter, der er årsag til den voldsomme stigning på tobakken. Trods stigningen og et utal af kampagner mod rygning er tobaksindustrien fortsat af stor betydning for spansk økonomi. Sidste år inkasserede staten således 1.010 millioner euro i afgifter på cigaretsalget, og industrien giver arbejde til 14.900 personer.
Arbejdsløsheden vil også de næste år være en tung klods om benet for spansk økonomi.
Gode økonomiske tal, meeen OECD forbedrer i sin seneste rapport forventningerne til den økonomiske vækst for Spanien i indeværende år. OECD mener, landets økonomi vil stige med 3,2 procent, som ligger meget tæt op ad regeringens forventninger på 3,3 procent. Til gengæld mener OECD, at Spanien for 2016 og ’17 vil få svært ved at holde de flotte væksttal og kun vil stige med henholdsvis 2,7 og 2,5 procent. Man mener, den høje spanske arbejdsløshed delvist vil bremse for endnu bedre vækst. Vel vil ledigheden, ifølge OECD, falde til 19,2 procent ved udgangen af 2016 og 17,6 procent i 2017, men det vil ikke være nok til at skabe en bedre vækst end den, vi ser i dag.
Der er mange projekter på tegnebrættet, men det er ikke alle, der kan gennemføres.
Byggeplan for Marbella annulleret Der er triste og bekymrede miner på byggeteknisk afdeling på rådhuset i Marbella, efter at Junta de Andalucía har afvist byens fremtidige plan for egnsudvikling. Planen indeholder blandt andet legalisering af 16.500 ulovligt opførte boliger og en række nye byggeprojekter. Den overordnede plan for egnsudvikling stammer fra 1986, men er siden da blevet redigeret et par gange i mindre omfang. Men de nye tiltag fra Marbella har Junta de Andalucía i Sevilla ikke ville godkende. Og det bekymrer naturligvis kommunen, og de 16.500 boligejere, som igennem 00’erne erhvervede sig en bolig, som senere skulle vise sig at være opført uden de fornødne licenser. Afvisningen af den nye byplan bekymrer også byggebranchen og store dele af erhvervslivet, da den vil sætte en stopper for nogle af de nye projekter og skabe usikkerhed blandt investorerne. Byens borgmester, José Bernal, mødes i denne uge med den øverst ansvarlige for egnsudvikling i Junta’en i et forsøg på at redde nogle af projekterne og dermed skabe tryghed for investorerne.
Amancio Ortegas datter er nummer fire på listen. Hun arvede efter sin mor, Amancios Ortegas første kone, som døde for nogle år tilbage.
Spaniens rigeste m/k Spaniens 100 mest velhavende personer er det sidste år blevet 15 procent rigere. Det skriver magasinet Forbes i sin årlige opgørelse over Spaniens rigeste mænd og kvinder. Det er, ifølge magasinet, den økonomiske vækst og et forbedret ejendomsmarked, der får formuerne til at stige. Som nummer ét på listen over Spaniens rigeste står Amancio Ortega, som er stifter og hovedaktionær i tekstilvirksomheden Inditex, der blandt andet inkluderer tøjmærket Zara. Virksomheden ekspanderer fortsat stærkt med succes i store dele af verden, og det sker samtidig med, at de mange ejendomme i Amancio Ortegas holdingselskab er steget i værdi. Derfor er den nordspanske forretningsmand i dag god for 60.900 millioner euro. På andenpladsen over Spaniens rigeste kommer Rafael del Pino, som er hovedaktionær i byggeselskabet Ferrovial, med en formue på 8.600 millioner euro, mens ejeren af supermarkedskæden Mercadona, Juan Roig, indtager tredjepladsen med en formue på 7.500 millioner euro.
Projektet ventes påbegyndt i udgangen af 2016.
Terminal 2 skal gennemrenoveres Mens terminal 3 står som ny og flot i Málagas lufthavn, trænger den “gamle” terminal 2 nu til en renovering. Terminalen, som også kaldes Terminal Pablo Ruiz Picasso, er i dag fuldt integreret i terminal 3, men aldersforskellen bemærkes tydeligt. Regeringen har derfor afsat ni millioner euro til en gennemrenovering af terminalen, som blev indviet i 1991. Der skal blandt andet lægges nye gulve, laves et nyt sænket loft, monteres nye toiletter og aircondition – og så skal hele brandslukningssystemet udskiftes.
Teknologiparken ligger ca. et kvarter fra byens centrum.
Nyt liv i Málagas teknologipark Efter nogle vanskelige år med lukninger og andre kedelige historier, kommer der atter gode nyheder fra Málagas teknologipark (PTA) i Campanillas lige uden for Málaga centrum. Nye mindre og mellemstore internationale virksomheder har nemlig fundet vej til teknologiparken, som åbnede først i 90’erne med henblik på at tiltrække det lokale erhvervsliv. Men ifølge Felipe Romera, som står bag virksomheden Tecnópolis, som er en af de nyere iværksættere i teknologiparken, er det de udenlandske virksomheder, der nu flytter til parken. “Det er forholdsvist billigt at starte op her. Og så er Málaga en attraktiv by for iværksættere grundet den billige arbejdskræft og lave leveomkostninger,” forklarer han i en artikel til dagsbladet SUR om teknologiparken. Blandt de nyeste firmaer i parken er Gymcraft fra Tyskland, Círculo Payments fra England, det norske firma Novoshore og det franske selskab Movework. Det er alle mindre teknologiselskaber med 10 til 20 ansatte, men det sidste år er der åbnet så mange nye erhverv, at 15.400 personer i dag har deres arbejdsplads i teknologiparken.
World Travel Market er en af verdens tre største turistmesser.
Turisme: nyt rekordår på vej Med 24 millioner tilrejsende turister blev 2014 historiens bedste turistår for Andalusien. Men 2015 tegner dog til at blive endnu bedre. På den afholdte turist- og rejsemesse, World Travel Market, i London løftede regeringslederen for Junta de Andalucía, Suzana Díaz, sløret for, at besøgstallet for indeværende år kan ende med at runde 25,5 millioner. Det er en stigning på halvanden million turister og 6,5 procent til sammenligning med sidste år. Den 550 kvadratmeter store stand for Andalusien, hvor alle otte provinser var repræsenteret, var da også en af messens bedst besøgte – både af fagfolk og privatpersoner.
Jon Augustine står desuden bag den amerikanske serie “Burn Notice” (2007-2013).
Marbella bliver stjerne i ny spionfilm Det glamourøse Marbella er blevet udvalgt til at lægge by til et kommende spiondrama kaldet Operating Naked – A Black Bag Job. Det er produktionsselskabet Wanda Halcyon Television of Europe, som star bag den nye serie skrevet af Jon Augustine, der udover Marbella også vil blive filmet i Toronto og Washington DC. Filmen er baseret på Augustines egne oplevelser som efterretningsagent i USA’s militærs Intelligence Support Activity (USAISA), og filmen vil således være fiktion baseret på virkelige hændelser, hvor mange af begivenhederne efter sigende skulle have fundet sted i Marbella, hvorfor netop den by er en vigtig del af filmen. Den tophemmelige militærenhed, som Jon Augustine var en del af tidligere, har blandt andet til opgave at samle information om mulige terrorister og forhindre angreb, og deres agenter er kendt for deres specialiserede egenskaber og evne til at handle enerådigt, når der er brug for det. “Black Bag Jobs” er jobs, som agenterne udfører for at indhente den fornødne information, hvilket ofte sker gennem “ulovlige” metoder og under meget risikable forhold. En vigtig del af filmen kommer til at foregår i Marbella, hvor hovedpersonen mødes med tre syriske efterretningsmænd forud for World Trade Center-terrorangrebet. Der er således lagt op til spænding og thriller-stemning de kommende måneder i Marbella, hvor produktionsselskabet i øjeblikket søger lokale statister til filmen.
Spanierne forbruger mere end sidste år – men der er langtfra tale om en forbrugsfest.
Nationalbanken bekræfter øget forbrug De spanske familier forbruger fortsat mere i år end sidste år. I kvartalsrapporten fra den spanske nationalbank fastslås det bl.a., at forbruget til biler og husholdningen også steg i tredje kvartal. Salget af nye biler er således steget med 13,7 procent i år, og antallet af bolig- og forbrugslån er også steget. Direktøren for nationalbanken, Luis María Linde, ser positivt på udviklingen. Det er nemlig tidligere set, at forbruget stagnerer i tredje kvartal efter en sommer, som har været præget af et højt forbrug. Nationalbanken pointerer i rapporten, at den faldende ledighed og stigende forbrugertillid er to af de vigtigste elementer bag det øgede forbrug.
Nettet strammes til om den tidligere så magtfulde mand.
Alle sejl sættes ind mod Pujol-familien Ikke færre end 200 agenter fra skattevæsenets antikorruptionsafdeling og spansk politi har igen slået til mod den tidligere præsident for den catalanske regionalregering, Jordi Pujol, og dennes familie. Jordi Pujol og hans seks sønner er under mistanke for omfattende svindel med offentlige midler og hvidvaskning af penge. Det er ikke første gang, myndighederne slår til mod Pujol-familien, men denne gang har efterforskningen et helt andet omfang. Det er nemlig den offentlige anklager fra landsretten, der står bag den nye aktion, hvor 15 privatboliger og familievirksomheder er blevet registreret. Aktionen kulminerer med de sidste par ugers efterforskning af Jordi Pujols forhenværende politiske parti, CDC, som med al sandsynlighed gennem flere årtier har tilegnet sig ulovlige kommissioner for udstedelse af offentlige licitationer og tilladelser. Jævnfør nyheden ovenfor er det primært grundet denne efterforskning, at partiet CUP ikke har villet acceptere Artur Mas som præsident for den catalanske regionalregering. Artur Mas er Jordi Pujols efterfølger i CDC. Igennem mange år gik de hånd i hånd.
Francisco de la Torre i midten flankeret af politikere og lokale sportsfolk.
Málaga bliver europæisk sportsby 2020 Efter en tæt kamp med Budapest er Málaga blev udnævnt som europæisk sportsby i år 2020. Det er Europa-Parlamentets råd, ACES Europe, der står bag initiativet, og som siden 2001 har valgt en europæisk sportsby. Formålet er at promovere sport blandt befolkningen via kampagner og nye tiltag. Tilsvarende får den udvalgte by en masse opmærksomhed i det øvrige Europa. “I dag praktiserer 40 procent af Málaga-borgerne en eller anden form for sport. Vores mål er at få aktiveret 60 til 70 procent af befolkningen frem mod 2020,” sagde byens borgmester, Francisco de la Torre, kort efter udnævnelsen. Borgmesteren er åbenlyst glad for den nye udnævnelse. “Málaga er i dag kendt for sin erhvervs-, og kulturturisme. Dertil kommer vores stigende antal krydstogtgæster. Kan vi nu også få anerkendelse som sportsby, er det endnu et skridt på rette vej.” I år er Torino europæisk sportsby og næste år er det Prag. Derefter følger Marseilles, Sofia og Budapest, inden turen kommer til Málaga i år 2020.
Noria er Europas største mobile pariserhjul.
Pariserhjul i Málaga får naboklager Det var en stor bedrift, da Málaga i slutningen af august kunne inviteretil åbningen af byens seneste turistattraktion, pariserhjulet Noria, der er blevet opført på havneområdet tæt ved calle Larios. Men nu er den 70 meter høje forlystelse kommet i modvind, for ikke alle er lige imponerede over det gigantiske hjul. Naboerne til forlystelsen er nemlig godt trætte af, at de konstant kan høre larm fra området, og at de mange turister tager billeder, hvor man kan se ind i deres hjem. Det er især larmen i de tidlige morgentimer, som generer de omkringboende, når hjulet skal testes inden åbningstid, og så det, at de ikke længere kan skifte tøj i deres hjem uden tilskuere. 300 naboer har derfor skrevet under på en fælles klage for at gøre opmærksom på problemet, og så beder de om, at man ikke forlænger kontrakten, når de otte måneder gået, som det er planlagt forlystelsen skal stå på havnefronten.
Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com. Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.